18.2 C
București
marți, aprilie 30, 2024

Dovlecelul: Cum deosebesti o floare feminina de una masculina pentru o buna polenizare si maximizarea recoltei de legume

Dovlecelul (Cucurbita pepo) este o planta de cultura populara, apreciata pentru fructele sale delicioase si versatile. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, polenizarea corecta este esentiala. Dovlecelul are flori separate pe aceeasi planta, iar polenizarea se realizeaza fie prin transferul polenului de la floarea masculina la cea feminina, fie prin polenizarea incrucisata intre plante. Pentru a maximiza productia de legume si pentru a asigura o buna polenizare, este important sa stii cum sa deosebesti o floare de dovlecel feminina de una masculina. Acest articol iti va oferi cateva indicii si informatii utile pentru a te asigura ca polenizarea se desfasoara eficient.

Dupa cum am spus si mai sus, dovlecelul este un fruct, nu o leguma. Desi este folosit in bucatarie ca o leguma si este adesea pregatit in feluri de mancare sarate, botanic vorbind, dovlecelul este clasificat ca un fruct.

Un fruct este o parte matura a unei plante care contine seminte si se dezvolta din floare dupa fertilizare. In cazul dovlecelului, acesta se dezvolta din floare dupa ce are loc procesul de polenizare si fertilizare a ovarelor. Ovarele se maturizeaza in fructe, iar semintele se dezvolta in interiorul fructului.

Dovlecelul – Iata cum deosebesti o floare feminina de una masculina pentru o buna polenizare si maximizarea recoltei de legume

Cel mai simplu mod de a face diferenta dintre florile masculine si feminine de dovlecel este acela ca femelele au fructe in spate, iar masculii au doar o tulpina subtire.

-Recunoasterea florii masculine:

Floarea masculina este de obicei mai mare si mai subtire decat cea feminina. Pe tulpina, floarea masculina nu prezinta o formatiune bulbiforma sub flori (ovar), spre deosebire de floarea feminina.

Floarea masculina are un singur organ reproductiv numit stamina, care contine polenul. Acest organ are aspectul unui tub subtire cu varful de culoare galbena.

-Recunoasterea florii feminine:

Floarea feminina are un ovar proeminent, o formatiune bulbiforma aflata la baza florii, care se va dezvolta in fructul de dovlecel daca este polenizata corect.
O floare feminina poate fi recunoscuta si dupa faptul ca are trei organe reproductive – stigmat, stil si ovar. Stigmatul este partea exterioara, adesea de culoare galbena sau portocalie, unde se va colecta polenul. Stilul conecteaza stigmatul cu ovarul.

-Procesul de polenizare:

Polenizarea poate fi realizata in mod natural prin intermediul albinelor, viespilor sau altor insecte polenizatoare. Acestea vor vizita florile masculine pentru a se hrani cu nectar si polen, iar in timpul vizitelor, se vor aseza si pe florile feminine, transferand astfel polenul.
Daca observi o lipsa de insecte polenizatoare in zona ta, poti sa ajuti la polenizare manuala. Preleveaza polenul din florile masculine cu o penseta si aplica-l pe stigmatul floarelor feminine.

-Importanta polenizarii corecte:

Polenizarea adecvata este esentiala pentru ca ovarul sa se dezvolte intr-un fruct sanatos. Daca floarea feminina nu este polenizata, fructul de dovlecel nu se va dezvolta sau va fi deformat.

O polenizare ineficienta sau incompleta poate duce la o productie redusa de legume.

In concluzie, pentru a asigura o buna polenizare si a maximiza recolta de legume, este important sa cunosti diferentele dintre florile de dovlecel masculine si feminine. Asadar, monitorizeaza in mod regulat starea plantelor si intervine manual daca polenizarea naturala este insuficienta. Prin respectarea acestor sfaturi simple, te vei putea bucura de o recolta bogata si sanatoasa de dovlecei si vei putea savura legume proaspete si delicioase din propria gradina.

Vezi si: Cultura dovlecelului. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Vezi si: Semintele de dovlecel. Ce efecte terapeutice au si cum se administreaza

Vezi si: 5 beneficii pentru sanatate ale dovlecelului Zucchini

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole