8.3 C
București
luni, ianuarie 16, 2023

Două rețete de plăcinte delicioase care se fac ușor. Una de post și una de sărbătoare

FOTO: Finn-b/Pixabay.com

Plăcintele au fost considerate întotdeauna o desfătare a pupilelor gustative. Iar românii au avut întotdeauna grijă să creeze rețete atât pentru o zi de post, cât și pentru una de sărbătoare religioasă sau cu însemnătate personală. 

În acest articol vă prezentăm două rețete ușoare pe care le puteți încerca acasă. 

Dacă e vorba de o sărbătoare trebuie neapărat să încercați plăcinta cu rucola și brânză. Aveți nevoie de 300 de grame de făină albă, o linguriță de drojdie uscată, patru linguri de iaurt natural, un ou, 2-3 linguri de ulei, o linguriță de zahăr, o jumătate de lingură de sare, două linguri de apă carbogazoasă și o lingură de unt cu care să ungeți tava. 

Pentru umplutură aveți nevoie de 750 de grame de brânză dulce, două linguri de grioș, trei ouă, aproximativ 30 de frunze de rucola, o lingură de fulgi de migdale. 

Se amestecă drojdia cu zahărul, o linguriță de făină și puțină apă. Maia se lasă să crească 15 minute, după care se amestecă cu oul bătut cu iartul, apa minerală și sarea. 

Într-un castron se pune făina, iar în mijloc faci loc în care pui amestecul cu ouă. Se pune puțin câte puțin făină peste. Ungi mâinile cu ulei și frămânți până când aluatul nu se mai lipește de mâini și de recipient. 

Lași apoi 10 minute la dospit. Între timp ungi tava cu unt. Apoi bați cu mixerul, într-un recipient, ouăle, brânza dulce și grișul.

După ce întinzi aluatul îl pui în tavă. Torni uniform umplutura și apoi presari fulgii de migdale și frunzele de rucola. După ce ai preîncălzit cuptorul introduci tava și o lași, la foc mediu, aproximativ jumătate de oră. Când e gata o ungi cu un ou bătut și o mai ții la cuptor pentru încă un minut. 

O plăcintă de post savuroasă 

Dacă e post putem să gătim ceva dulce fără să folosim ingrediente de frupt. Vei rămâne surprins, de exemplu, cât de bună este o placinta cu mere doar cu ingrediente de post, fără lapte, ouă sau unt.  

Ai nevoie de 500 de grame de făină albă, 100 de grame, 200 de ml de ulei, aceeași cantitate de apă, câte o linguriță de bicarbonat de sodiu, praf de copt, oțet și turmeric. 

La umplutură e nevoie de 1,5 kilograme de mere, două lingurițe de scorțișoară și 100 de grame de zahăr. 

Merele se dau prin răzătoare și se amestecă cu zahărul pentru umplutură. Se călește într-o oală până când nu mai este zeamă. La final, când focul e oprit, se adaugă scorțișoara și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei. 

Pentru aluat se amestecă într-un bol mai mare uleiul, apa și zahărul până când cel din urmă se dizolvă. Într-un alt vas se pune bicarbonatul cu oțelul și apoi praful de copt. Acest amestec se pune peste celelalte ingrediente. Apoi se pune făina treptat și se amestecă cu o spatulă. Când este destul de gros aluatul începe să-l frămânți până devine elastic și nu se lipește de mâini. 

Împarte aluatul în două bucăți și întinde-le până devin subțiri. Între timp, pregătește cuptorul la 180 grade Celsius. Pune o hârtie de copt pe tavă și apoi prima foaie de aluat. Peste se pune umplutura și apoi, peste se pune cealaltă foaie de plăcintă. Este gata după 25 – 30 de minute. Când o scoți poți să o pudrezi cu zahăr și scorțișoară.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole