1.6 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Dismenoree. Plante medicinale care te scapa de durerile menstruale

Dismenoreea este un sindrom dureros pelvian prezent inainte sau in timpul ciclului menstrual. Durerea pelviana sau lombo-abdominala uneori poate sa dispara, la aparitia menstruatiei. In unele cazuri pot fi dureri mici, dar in acelasi timp pot fie insotite de greturi, voma, dureri violente, de obicei situate in partea de jos a abdomenului si pot fi sub forma de crampa. Totusi, e bine sa stii ca exista cateva remedii in caz de dismenoree.

Se imparte in dismenoreea primara care este caracteristica pubertatii si secundara cand aceasta apare mai tarziu. In timp ce dismenoreea primara poate aparea o data cu maturizarea deplina, inceperea vietii sexuale sau cu prima sarcina, dismenoreea secundara poate acea o multitudine de cauze. Frecvente sunt endometrioza (migrarea tesutului care captuseste uterul in afara acestuia, de exemplu in ovare sau in trompele uterine), chisturi ovariene, fibromul uterin, infectiile genitale, etc, care necesita tratamente specializate.

In cazurile mai grave poate fi vorba despre o leziune a uterului, anexelor, fibroame uterine sau tulburari hormonale. De fiecare data este bine sa se faca un consult medical si sa se stabileasca care sunt cauzele care provoaca aceasta afectiune.

Este indicat sa se foloseasca cataplasme sau comprese cu apa simpla calda deoarece caldura locala va dilata canalele si va calma durerea. Tratamentele incep cu 8 zile inaintea menstruatiei si se continua pe toata perioada ei.

Dismenoree – Ce plante se pot folosi pentru a trata aceasta afectiune:

  • Angelica. Se pot folosi radacinile sau semintele. Se ia 1 lingurita care se va pune la 250 ml apa rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute si se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi, preferabil sa fie indulcit cu miere daca nu exista contraindicatii.
  • Branca ursului. Se va pune 2 lingurite de planta la 250 ml apa. Se va fierbe apoi timp de 5 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea caldute. Se ai poate folosi tinctura: se vor lua intre 10 picaturi pana la o lingurita de 3 ori pe zi.
  • Galbenele-tinctura. Se folosesc 30 picaturi puse in 100 ml apa de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales cand este vorba despre o infectie. Prepararea tincturii: 50 g de planta maruntita se pune in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine timp de 15 zile agitand des. Se strecoara apoi si se pun in sticle mici la rece bine inchise.
  • Obligeana. 1 lingurita de radacina maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara si se iau cate 3-4 linguri pe zi.
  • Coada calului. Ceaiul din aceasta planta este indicat in bai de sezut, sau chiar interne pentru faptul ca are foarte multe substante minerale. Se poate lua si intern caz in care se va pune 1 lingurita la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi, fiind socotit ca unul dintre cele mai utile diuretice si totodata un bun remineralizant. Este util atat pentru eliminarea surplusului de apa care se acumuleaza uneori in perioada menstruala in special la picioare cat si in cazuri de anemie deoarece remineralizeaza organismul. Este util si pentru ameliorarea menstruatiei prea abundente.
  • Leustean. 2 lingurite de seminte macinate se vor pune la 500 ml de apa. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Sunt foarte utile pentru ca acestea pot sa regleze si ciclul menstrual dereglat.
  • Morcov. Sunt utile doar inflorescentele care se vor putea prepara si administra in felul urmator: 3 lingurite de inflorescente se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi sau a doua solutie, se vor pune 50 g de inflorescente maruntite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se tin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand de mai multe ori pe zi. Se pastreaza doar in recipiente inchise ermetic. Se strecoara dupa 15 zile si se vor pune in sticle da capacitate mai mica. Cand se prepara se va putea pune si sucul de la o lamaie in aceasta tinctura. Se va putea lua cate 20-30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa, deoarece contin alcool.
  • Nuc. Se pun 4 linguri de frunze uscate si maruntite la 1 litru de vin rosu sau alb de buna calitate. Se tin timp de 10 zile, apoi se strecoara. Se poate lua cate 50 ml pe zi. Se agita inainte de administrare. Se incepe acest tratament in timpul meselor in perioada care precede menstruatia. Este util mai ales in cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.
  • Salata. Este bogata in fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine sa nu lipseasca din alimentatia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud si in cantitate cat mai mare. Mai ales in zilele ce preced menstruatia. Se reduce atunci carnea din alimentatie, la fel laptele si se reduce cafeaua si dulciurile complet.
  • Salvie. 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Valeriana. Indiferent ca se consuma ca ceai sau tinctura, este cea mai puternica in actiunea de calmare a durerii, dar induce si o stare de somnolenta.

Extern se pot face spalaturi vaginale cu urmatoarele plante: agris, angelica, calin, coada racului, cretisoara, galbenele, iarba mare, lemn dulce, leurda, leustean, musetel, porumb, roinita, salcie, salvie, traista ciobanului, urzica, vita de vie.

Dismenoreea are simptome mai grave daca este insotita de stres. De asemenea consumul cafelei, fumatul, viata dezordonata, fara un program fix pot sa produca o agravare a bolii. Cel mai indicat mineral la aceasta afectiune este magneziul din care se va lua zilnic. Multe cazuri au fost rezolvate cu acest mineral.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole