18.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Dieta mediteraneana: O abordare echilibrata pentru sanatatea si bunastarea generala

Dieta mediteraneana, inspirata de stilul de alimentatie al populatiilor din regiunea mediteraneana, a devenit din ce in ce mai populara in randul celor interesati de un stil de viata sanatos. Aceasta dieta echilibrata se concentreaza pe alimente proaspete, bogate in nutrienti, si a fost asociata cu numeroase beneficii pentru sanatate. In acest articol, vom explora principiile de baza ale dietei mediteraneene si vom evidentia beneficiile pe care le poate aduce pentru sanatatea si bunastarea generala.

Este adevarat ca fiecare dieta este diferita si ajuta fiecare persoana intr-un mod usor diferit, dar in ultimele decenii, a existat un consens ca cea mai sanatoasa dieta pe care o poti alege este dieta mediteraneana. De exemplu, in urma cu 50 de ani, studiile au descoperit ca oamenii din regiunea mediteraneana aveau unele dintre cele mai scazute niveluri de boli cronice din lume, precum si una dintre cele mai lungi rate de speranta de viata, in ciuda lipsei accesului la servicii medicale prea avansate.

Principiile dietei mediteraneene:

-Alimente proaspete si naturale:

Dieta mediteraneana se bazeaza pe consumul alimentelor proaspete si neprocesate. Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, leguminoasele, fructele oleaginoase si semintele, pestele si carnea slaba sunt elemente centrale ale acestei diete.

Pline cu vitamine, minerale, antioxidanti si fibre dietetice, unele dintre cele mai bune alimente din aceasta categorie includ spanacul, morcovii, ardeiul rosu, ceapa, varza kale, rosiile, varza de Bruxelles, smochinele, perele, merele, bananele, strugurii si capsunile.

De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de fasole sau de soiurile de fasole precum nautul, lintea si mazarea care sunt elemente frecvente ale dietei mediteraneene. Leguminoasele sunt pline de nutrienti si fibre, facandu-le destul de satioase, pe langa faptul ca sunt o sursa buna de proteine.

-Ulei de masline:

Uleiul de masline este sursa principala de grasimi in dieta mediteraneana. Acesta este bogat in grasimi mononesaturate sanatoase, care pot contribui la mentinerea unui nivel adecvat de colesterol si la protejarea sanatatii inimii. De asemenea, cele mai bune optiuni de ulei sanatos, in afara de uleiul de masline, sunt uleiul de avocado si uleiul de canola.

-Nuci si seminte

Acestea ofera surse concentrate de acizi grasi benefici, precum si minerale, fibre alimentare si alte ingrediente active, antioxidanti si fitonutrienti. Desi unele nuci si seminte sunt bogate in calorii, ele pot fi consumate cu moderatie, in special lucruri precum migdale, nuci, caju, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac si nuci de Macadamia.

-Cereale integrale

Cerealele integrale sunt intotdeauna cea mai buna optiune, deoarece nu au fost prelucrate sau decorticate, astfel incat toti nutrientii raman intacte. Sunt deosebit de bogate in nutrienti cheie care pot fi dificil de accesat in restul dietei, in special in produse precum pastele si paine integrala, porumb, orez brun, hrisca, orz si grau integral.

-Plante si condimente

Folosirea acestora pot oferi un plus de antioxidanti si minerale, fara a-ti pune sanatatea in pericol. Aceste condimente includ usturoiul, scortisoara, nucsoara, menta si busuioc.

-Peste si fructe de mare:

Dieta mediteraneana promoveaza consumul regulat de peste si fructe de mare, care sunt surse excelente de proteine slabe si acizi grasi omega-3 benefici pentru sanatatea inimii. Asadar, asigura-te ca introduci in dieta ta somon, creveti, stridii, scoici, scoici, sardine si macrou.

-Consum moderat de lactate si oua:

Consumul de lactate si oua este permis in dieta mediteraneana, dar in cantitati moderate. Optiunile preferate includ iaurtul grecesc, branza feta si ouale proaspete.

-Limitarea consumului de carne rosie si produse procesate:

Carnea rosie si alimentele procesate, bogate in grasimi saturate si aditivi, trebuie consumate cu moderatie in dieta mediteraneana.

Beneficiile dietei mediteraneene:

-Sanatatea inimii:

Dieta mediteraneana a fost asociata cu un risc redus de boli cardiovasculare. Consumul bogat de alimente proaspete, peste, ulei de masline si fructe oleaginoase contribuie la mentinerea sanatatii inimii si la reducerea nivelului de colesterol.

-Protectia impotriva bolilor cronice:

Dieta mediteraneană este asociată cu un risc scazut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea si anumite tipuri de cancer.

Consumul bogat de legume, fructe, legume, nuci, seminte si uleiuri sanatoase reusesc sa neutralizeze radicalii liberi inainte ca acestia sa poata provoca stres oxidativ si mutatii celulare.

-Pierdere in greutate

Multi cred ca aceasta dieta ajuta in primul rand la slabire si, cu siguranta, poate ajuta in acest domeniu, asta daca stii ce, cum si cat sa mananci. Cu un nivel ridicat de fibre si forme „bune” de grasime, cea mai sanatoasa dieta din lume poate promova cresterea musculara, reduce depunerea de grasime si accelereaza metabolismul pentru a-ti creste potentialul de ardere a caloriilor.

-Ajuta digestia

Multe dintre alimentele din dieta mediteraneana sunt bogate in fibre, iar cu aceste cantitati mari de fibre, procesul digestiv va fi imbunatatit, prevenind simptomele de constipatie, balonare, crampe si tulburari de stomac. De asemenea, poate ajuta la imbunatatirea eficientei absorbtiei nutrientilor, ceea ce inseamna ca veti beneficia la maximum de alimentele pe care le consumi.

-Scade inflamatia din organism

Cu compusi antiinflamatori, minerale si antioxidanti abundenti in aceasta dieta, afectiunile inflamatorii precum artrita reumatoida, guta, durerile de cap, sindromul colonului iritabil si durerile generale pot fi remediate destul de usor, arata studiile.

-Sanatatea creierului

Acizii grasi Omega-3, care se gasesc in diferite nuci, uleiuri, seminte, peste si chiar in unele fructe, sunt cunoscuti ca reduc stresul oxidativ si inflamatia in caile neuronale, ceea ce poate reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. In plus, dieta mediteraneana poate imbunatati si starea de spirit, poate reduce anxietatea si poate calma tulburarile sistemului nervos.

-Intarzie procesul de imbatranire

Dieta mediteraneana ajuta la reducerea inflamatiei cronice, care este adesea un motiv major din spatele imbatranirii premature. In plus, dieta cuprinde alimente bogate in nutrienti diversi care lupta colectiv cu tulburarile legate de varsta.

-Previne sau ajuta la tratarea diabetului de tip 2

Unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneana ar putea fi atat de benefica pentru prevenirea diabetului este ca ea controleaza excesul de insulina, un hormon care controleaza nivelul zaharului din sange si greutatea.

Dieta mediteraneana este saraca in zahar, deoarece singurul zahar prezent provine de obicei din fructe, vin si, ocazional, desertul preparat local.

Vezi si: Studiu nou despre dieta mediteraneana. Cu cat intinereste creierul celor care tin regimul?

Vezi si: Dieta antiinflamatoare – Ce este, de ce este important sa o urmezi si cum sa o incepi 

Vezi si: Ce trebuie sa stii despre dieta alcalina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole