6.6 C
București
vineri, martie 1, 2024

Ce trebuie sa stii despre dieta alcalina

Dieta alcalina este un regim alimentar care se concentreaza pe consumul de alimente cu un pH alcalin (un pH peste 7), cu scopul de a mentine un nivel alcalin in corp. Aceasta dieta se bazeaza pe ideea ca un consum excesiv de alimente acide poate duce la aciditate in corp si poate avea efecte negative asupra sanatatii.

Se crede ca a avea un organism sanatos este sinonim cu a avea un organism alcalin. O alcalinitate este masurata prin pH-ul sangelui, care variaza de la 0 la 14. Daca pH-ul corpului este sub 7, este considerat acid, iar peste acesta, alcalin.

Desi dieta alcalina tinde sa fie sanatoasa, intrucat exclude un grup de alimente care sunt inflamatorii si incurajeaza un aport mai mare de alimente pe baza de plante, unii specialistii din domeniul sanatatii spun ca beneficiile sale nu provin din impactul sau asupra pH-ului sangelui.

De exemplu, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, alegerile alimentare afecteaza doar pH-ul urinei, nu pH-ul sangelui. Organismul are propriile mecanisme de autoreglare si face mai multe lucruri pentru a-si mentine homeostazia, asigurandu-se astfel ca nivelul pH-ului din sange, tesuturi si celule nu fluctueaza semnificativ pentru a fi compatibil cu viata (intre 7,35 si 7,45). Pe de alta parte, pH-ul urinei pare sa varieze considerabil in functie de alegerile alimentare si poate varia de la 4,6 la 8. In plus, acidificarea sau alcalinizarea urinei este unul dintre mecanismele pe care le foloseste organismul pentru a mentine pH-ul in intervalul dorit.

Vezi si articolul: Poate o dieta alcalina sa previna cancerul? Ce spun specialistii

Alimente alcaline vs. alimente acide

-Alimentele alcaline includ:

  • Fructe si legume (sfecla rosie, spanac, varza, ciuperci, castraveti, kale, usturoi, telina, fasole verde, banane si avocado, caise, smochine, curmale)
  • Nuci, seminte
  • Leguminoase (fasole boabe, soia si derivatii acesteia)
  • Produse din soia (tofu)
  • Apa alcalina (adauga suc de lamaie sau suc de lime in apa)
  • Ceaiuri
  • Bauturi verzi (extrase din plante verzi si legume sub forma de pudra)
  • Cereale integrale (amarant, quinoa, mei, hrisca)

Aceste alimente au un efect alcalinizant asupra corpului, contribuind la mentinerea unui pH optim in sange. De asemenea, aceste alimente sunt bogate in nutrienti, vitamine si minerale, ceea ce le face o alegere sanatoasa pentru orice dieta.

Vezi si articolul: Ceaiul verde Kukicha. Cel mai puternic efect alcalinizant dintre toate ceaiurile japoneze

De asemenea, María Romeralo, expert nutritionist la SHA Wellness Clinic, a declarat:

Virusii si bacteriile au nevoie de un mediu acid pentru a trai. Prin urmare, este esential pentru mentinerea sanatatii ca mediul nostru intern sa fie usor alcalin. Cand consumam aceste alimente generatoare de alcaline, avem o digestie buna, ne reinnoim energia, dobandim claritate mentala si ne imbunatatim sanatatea cardiovasculara”.

Vezi si articolul: Alimente cu efect alcalinizant

-In contrast, alimentele acide includ:

  • Carne (vita, porc, curcan, pui etc.)
  • Oua (in special galbenusurile de ou)
  • Produse lactate (branza, lapte, smantana, iaurt)
  • Alimente procesate cu niveluri ridicate de sodiu
  • Cereale procesate (precum pastele, orezul si painea)
  • Cofeina si alcool
  • Produse din grau integral
  • Paste, orez si paine
  • Zahar rafinat, produse de patiserie
  • Nuci si alune

Aceste alimente pot duce la cresterea aciditatii in corp si pot afecta negativ sanatatea. Consumul excesiv de alimente acide poate duce la inflamatii, disfunctii digestive si alte probleme de sanatate.

Totusi, in timp ce exista o crestere a popularitatii dietei alcaline, exista unele controverse in ceea ce priveste beneficiile sale pentru sanatate. De exemplu, unele studii sugereaza ca dieta alcalina poate reduce riscul de cancer, osteoporoza si alte afectiuni cronice. In acelasi timp, alti experti considera ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine aceste afirmatii.

Iata o mica lista cu alimente alcaline pe care le poti include in dieta ta si care sunt pline de proprietati benefice pentru sanatate:

Joana André, Melanie Waxman si María Romeralo, consultanti in nutritie sanatoasa la SHA Wellness Clinic, recomanda urmatoarele alimente alcaline:

-Alge. Algele marine sunt alcalinizante si contin polifenoli, complexe polizaharide, acizi grasi si carotenoizi. Promoveaza detoxifierea metalelor grele, are un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale si ajuta la minimizarea inflamatiei in organism, reducand astfel riscurile asociate cu obezitatea, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale, problemele cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

-Tofu. Este un aliment alcalinizant, bogat in proteine, usor de digerat, bogat in calciu si sarac in calorii.

-Miso. Acesta este obtinut din fermentarea lenta a boabelor de soia si este o sursa de probiotice naturale; este alcalinizant, revitalizant si purificator si ajuta la intarirea sistemului imunitar; ofera energie, imbunatateste digestia, reduce nivelul de colesterol din sange si accelereaza eliminarea metalelor grele.

-Mei. Acesta este poate cea mai alcalina cereala si fara gluten. Este un carbohidrat complex, bogat in minerale precum fier, magneziu si zinc, precum si in vitaminele B. Extrem de benefic pentru sistemul nervos, este foarte util in combaterea slabiciunii digestive precum si a diabetului datorita glicemiei scazute.

-Legume crucifere (broccoli, varza, varza de Bruxelles si conopida). Aceste legume sunt sarace in calorii si cu o densitate nutritiva mare. In plus, sunt bogate in antioxidanti, care reduc productia de radicali liberi si stres oxidativ si au potentialul de a preveni deteriorarea ADN-ului.

-Ghimbir. Este o sursa de vitamine, minerale si acid linoleic si functioneaza ca un antiinflamator. In plus, acest condiment intareste imunitatea, imbunatateste functia creierului, digestia, amelioreaza durerile de cap, greata si simptomele cauzate de menstruatie si ajuta la pierderea in greutate.

-Fructe de padure (mure, afine, zmeura si capsunile). Contin polifenoli, prebiotice, fibre, vitamina C, acid folic, magneziu si potasiu. Ele previn deteriorarea ADN-ului celular, reduc inflamatia, reduc stresul oxidativ, imbunatatesc calitatea microbiotei intestinale si sanatatea digestiva, intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea mai multor boli, inclusiv cancerul.

Prin urmare, un plan riguros de alcalinizare, precum cel propus de SHA Wellness Clinic, iti permite resetarea corpului si te ajuta sa-ti recapatati vitalitatea si energia, punand bazele unui stil de viata si obiceiuri complet sanatoase.

Atentionari!!!

Cel mai frecvent efect secundar al acestei diete il reprezina deficienta de nutrienti, deoarece tipurile de alimente sunt atat de puternic limitate. Prin eliminarea atat de multe surse de grasimi sanatoase, poti risca probleme cu colesterolul si inflamatia din organism. In plus, unele dintre celelalte minerale esentiale gasite in surse alternative de proteine ​​vor fi indisponibile, asa ca malnutritia este un risc.

Vezi si: Tine la distanta bolile si kilogramele in plus cu aceasta dieta. Cele mai alcaline alimente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole