Dermatita seboreica este o afectiune cronica a pielii care se poate dezvolta in anumite parti ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. In prezent, aceasta este considerata cea mai frecventa afectiune inflamatorie cutanata la copil. Nu este contagioasa, insa produce disconfort (roseata, mareata, mancarimi.
De obicei, dermatita seboreica se manifesta ca o eruptie pe pielea umflata si inrosita, reprezentata de cruste albicioase, unsuroase sau uscate si zone cutanate iritate si rosii. Aceasta este localizata adesea pe zone bogate in glande sebacee (in jurul nasului, al sprancenelor si pe frunte, dar si pe scalp, prin aparitia matretii excesive).
In urma mai multor studii de specialitate, a reiesit faptul ca aceasta afectiune este provocata de o reactie inflamatorie la o infectie care se gaseste in mod natural pe suprafata pielii. Totodata, stresul si modificarile hormonale ar putea declansa si ele aceasta afectiune a pielii.
Odata ce boala este diagnosticata corect, ea trebuie tinuta sub control, deoarece nu se vindeca. De aceea, poti sa tii sub control dermatita seboreica facand anumite schimbari in stilul tau de viata sau aplicand metode de tratament din medicina alternativa.
Dermatita seboreica – Recomandari
- Este indicat sa va spalati fata de doua ori pe zi pentru a elimina grasimea excesiva a pielii si pentru a impiedica celulele moarte sa adere si sa provoace matreata;
- Folositi intotdeauna un sapun bland care nu irita pielea;
- Evitati produsele cu alcool, deoarece va irita pielea si va agrava si mai mult afectiunea;
- Folositi produse hidratante non-grase care nu infunda porii (pe eticheta sa scrie non-comedogenic);
- Folositi sampoane medicale destinate afectiunii suferite. De exemplu, sampoane cu zinc de pirition sau seleniu, sampoane anti-fungic, sampon cu gudron, sampon cu acid salicilic;
- Cojile uscate se pot inmuia cu ulei (ulei mineral, ulei de masline, ulei de nuca de cocos), iar dupa o ora se clateste cu apa calda. Atentie, nu va scarpinati si nu decojiti daca nu se desprind singure, deoarece riscati o infectie! In caz de mancarime, uilizati un medicament antipruritic;
- Luati suplimente cu ulei de peste, deoarece contin acizi grasi omega-3, foarte valorosi pentru piele;
- Incercati pe cat posibil sa reduceti stresul, deoarece acesta poate provoaca modificari hormonale care predispun la probleme de piele.
Dermatita seboreica – Remedii
-Remediu cu uleiuri esentiale:
- Se amesteca ulei de lavanda, de musetel si eucalipt (in proportii egale) cu putina apa. Aplicati-l pe pielea cu probleme si masati usor.
-Remedii cu uleiuri vegetale:
- Se amesteca, in parti egale de 1-2 linguri, ulei de masline si ulei de migdale. Este eficient in special pentru mancarime.
- Uleiul de menta: 2 picaturi de ulei de menta se dizolva intr-o ceasca cu apa calda si se maseaza zonele afectate. Lasam cateva minute sa actioneze, apoi se clateste cu apa.
- Uleiul de arbore de ceai: se amesteca o jumatate de lingurita de ulei de arbore de ceai cu 100 ml gel de aloe vera. Aplicati acest amestec pe zonele afectate, apoi clatiti cu multa apa dupa ce ati lasat 30 de minute sa actioneze.
-Remedii cu ceaiuri din plante medicinale:
- Pentru scalp si piele, se prepara un ceai concentrat de rozmarin si musetel. Se clateste parul sau alte zone afectate cu ceaiul caldut.
- Seminte de schinduf: 2 linguri de seminte de schinduf sunt inmuiate intr-un castron cu apa peste noapte, a doua zi, se macina semintele si apoi se face o pasta cu putina apa, care se aplica pe zonele afectate. Clatiti bine cu apa dupa 30 de minute.
- Cimbru: se fierb 2 cesti de apa cu 4 linguri de cimbru uscat, timp de 10 minute. Se lasa la racit, apoi se adauga acest amestec la sampon. Se maseaza bine, se lasa sa actioneze si apoi se clateste.
- Papadia: se maseaza scalpul, de 3 ori pe saptamana, cu infuzie dintr-un litru de apa si o mana de papadie. Dupa samponare se clateste parul.
- Frunze de dafin: se marunteste bine o mana de frunze de dafin si se amesteca cu putina apa. Se aplica pe pielea afectata, iar dimineata se repeta procedura. De asemenea, se poate face si un ceai (apa si frunze in parti egale).
-Alte remedii care merita incercate:
- Miere: se fac aplicatii cu miere. Aceasta nu se aplica pura, ci un amestec din 90% miere pura si 10% apa. Zonele afectate trebuie acoperite cu aceasta solutie si masate lent. Dupa aproximativ 2-3 ore, solutia trebuie spalata. Tratamentul trebuie efectuat o data pe zi, timp de o luna si apoi o data pe saptamana timp de 5 luni.
- Otetul din cidru de mere: se amesteca patru parti de apa si o parte din otetul de cidru de mere, apoi se maseaza zonele afectate.
- Bicarbonatul: amestecati bicarbonat, apa si cateva picaturi de ulei de masline pentru a masa zonele afectate, iar dupa 30 de minute, clatiti cu apa calda.
- Argila: mastile de argila verde sunt folosite pentru a trata multe probleme ale pielii. Se aplica o masca, 1-2 ori pe saptamana sau se spala scalpul cu un sapun care contine argila. Aceasta ajuta la eliminarea excesului de grasime, a celulelor moarte si a impuritatilor.
- Suc de lamaie cu ulei de nuca de cocos: uleiul de cocos contine minerale care curata pielea iar in combinatie cu lamaia este un remediu natural eficient pentru dermatita: 1 lingura de suc de lamaie (15 ml), 5 linguri de ulei de nuca de cocos (75 g). Se amesteca bine cele doua ingrediente si se aplica amestecul pe scalp sau in alta zona afectata. Masati si lasati timp de 10 minute apoi, clatiti cu apa calduta. Repetati aplicatia o data pe zi timp de o saptamana pentru ca rezultatele sa fie vizibile.
Sfat! NU uitati ca trebuie sa adoptati si o dieta sanatoasa. Vindecarea vine din interior! Se recomanda multa vitamina B7 (porumb, orz, ovaz si soia), seleniu (mere, dovleac, castraveti, varza si usturoi) si zinc (limba mielului, sparanghel si telina). Ca se tratament homeopat, rezultate bune s-au obtinut cu Viola tricolor, Thuja occidentalis, Mercurius solubilis si Calcarea carbonica.
Vezi si: Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica
Vezi si: Crema cu propolis pentru afectiunile pielii: psoriazis, neurodermita si eczeme
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: