22.5 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Crema cu propolis pentru afectiunile pielii: psoriazis, neurodermita si eczeme

Propolisul a fost folosit in scopuri medicinale si de infrumusetare inca din anul 350 i.Hr. Grecii antici foloseau propolisul pentru tratarea abceselor, asirienii il foloseau pentru a ajuta la vindecarea ranilor si tumorilor, iar egiptenii antici foloseau propolisul pentru mumificare.

Pe langa faptul ca se bucura de efectele deosebite ale bailor de miere si lapte, superba faraoana egipteana Cleopatra a inceput sa foloseasca propolis, un ingredient mistic, puternic, care a fost folosit in timpul procesului de imbalsamare. Propolisul era cunoscut pentru abilitatile sale de conservare si tratamentele eficiente, iar ea a aplicat aceste trasaturi pe pielea ei.

Hipocrate a folosit propolis pentru vindecarea ranilor si infectiilor pielii

In Grecia antica, Hipocrate, cea mai admirata figura din istoria medicinei, ar fi folosit propolisul pentru a vindeca infectiile si ranile. Ca antimicrobian, studiile stiintifice preliminare arata ca unele tipuri de propolis au proprietati antibacteriene in vitro si activitate anti-fungica si de aceea poate fi foarte eficiente pentru combaterea acneei.

Propolisul este cunoscut si in stiinta drept antioxidant, un emolient si este studiat pentru tratamentul cancerului de piele si prevenirea cancerului. Propolisul este utilizat in mod obisnuit pentru capacitatile sale de vindecare, antiseptice si restauratoare.

Propolisul va ajuta la echilibrarea, vindecarea si calmarea pielii problematice. De asemenea, accelereaza rata de crestere a celulelor si decongestioneaza porii. Propolisul protejeaza impotriva bacteriilor si functioneaza ca un mare agent antiinflamator.

Trateaza si hraneste pielea

Acest ingredient natural puternic a devenit important in lumea intreaga. Este deosebit de benefic pentru cei cu piele sensibila sau sensibilizata, deoarece trateaza si hraneste pielea si vindeca afectiunile pielii.

Usureaza roseata si pigmentarea inflamatorie. Inflamarea poate fi cauzata de o varietate de declansatoare, fie ea externa (frigul, o reactie de ingrijire a pielii) sau interna (alimente sau stres). Unul dintre semnele mai frecvente de inflamatie la nivelul pielii este roseata, iar utilizarea unei creme hidratante sau topice cu propolis de albine poate ajuta la usurarea rosetii. De asemenea, poate ajuta la usurarea si prevenirea hiperpigmentarii post-inflamatorii din acest motiv.

Poate ajuta la tratarea acneei. Datorita naturii sale antibacteriene si antiinflamatorii, poate ajuta in tratamentul acneei in doua moduri: in primul rand, prin tintirea acneei care provoaca bacteriile; in al doilea rand, prin calmarea inflamatiei din piele care duce la acnee in primul rand.

Ofera protectie antioxidanta impotriva agresorilor de mediu precum poluarea, lumina soarelui si radiatiile. Acesta are un continut ridicat de antioxidanti si poate neutraliza radicalii liberi si stresul oxidativ care dauneaza celulelor pielii, ceea ce duce la imbatranirea prematura, oboseala, pete intunecate si multe altele.

Poate ajuta la vindecarea ranilor si sustine producerea de colagen. Studiile au aratat ca propolisul de albine poate ajuta la vindecarea ranilor prin producerea de colagen de tip I si III. Nu este la fel de studiat pe scara larga pentru a vedea cum propolisul albinelor stimuleaza o productie sanatoasa de colagen.

Propolisul are un compus special numit pinocembrin, un flavonoid care actioneaza ca un antifungic. Aceste proprietati antiinflamatoare si antimicrobiene fac propolisul util in vindecarea ranilor. Un studiu a descoperit ca propolisul poate ajuta persoanele care au avut arsuri traumatice sa se vindece mai repede prin accelerarea cresterii noi a celulelor sanatoase.

Un alt studiu a descoperit ca un extract alcoolic de propolis topic a fost mai eficient decat o crema cu steroizi in reducerea celulelor mastice in ranile chirurgicale orale. Mastocitele sunt asociate cu inflamatia si vindecarea incetinita a ranilor.

Unguentele care contin 3% procente de propolis pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare si la reducerea simptomelor atat la rani, cat si la nivelul plagilor de la herpesul genital.

Cercetatorii au descoperit ca crema de propolis nu numai ca a redus cantitatea de virus herpetic prezent in corpul unei persoane, dar a protejat organismul impotriva viitoarelor lovituri.

Propolisul a fost sugerat ca avand un rol si in tratarea anumitor tipuri de cancer. Conform unui studiu, unele dintre efectele anti-canceroase ale substantei includ:

  • impiedicarea inmultirii celulelor canceroase
  • reducerea probabilitatii celulelor sa devina canceroase
  • blocarea cailor care impiedica celulele canceroase sa se semnalizeze reciproc

De asemenea, studiul a sugerat ca propolisul ar putea fi o terapie complementara – dar nu un singur tratament – pentru cancer. Un alt studiu a descoperit ca luarea de propolis chinezesc ar putea fi o terapie complementara utila in tratarea cancerului de san, datorita efectelor anti-tumorale asupra celulelor canceroase ale sanului.

Reteta crema de popolis pentru afectiunile pielii

Ingrediente:

  • 50 de ml de ulei vegetal sau macerat din plante (galbenele, paralute, musetel, lavanda, coada-soricelului, panselute salbatice);
  • 3 grame de ceara de albine;
  • 2 grame de miere;
  • 20-30 de picaturi de tinctura de propolis.

Instructiuni: Uleiul si ceara se pun la topit pe baie de aburi. Se scot, se lasa la racorit putin, apoi se adauga mierea si tinctura de porpolis. Se amesteca temeinic, apoi se lasa la racit 3-6 ore in recipient, apoi se pune capacul si se pastreaza la loc racoros.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole