Bananele sunt cu siguranta printre cele mai consumate fructe din lume, datorita continutului de potasiu, dar stiai si faptul ca acestea aduc organismului cu totul alte beneficii, in functie de cat de coapte sunt?
Acestea contin vitamina B6, importanta pentru mentinerea masei musculare si mai contin si o cantitate mare de vitamina C. Totodata, bananele verzi sunt foarte bogate in fibre, avand rolul de reglare a proceselor digestive, inducerea starii de satietate si reducerea riscului de diabet sau boli cardiovasculare.
Banana previne aparitia ulcerului. S-a dovedit faptul ca bananele au un efect extraordinar in tratamentul ulcerului, ajutand la neutralizarea aciditatii din stomac. Consumul de banane calmează tubul digestiv, fiind întrebuinţate de multă vreme ca remediu la diverse probleme gastrointestinale. Ele contin o enzima care actioneaza asupra mucoasei gastrice, determinand-o sa produca o cantitate mai mare de mucus. Acesta formeaza un strat protector ce linisteste stomacul iritat si astfel atenueaza senzatiile de arsura.
Conform studiilor specialistilor britanici si indieni intreprinse pe cobai, subiectilor li s-au administrat ulcerogene puternice, inclusiv aspirina. Un grup a fost hranit si cu pudra de banane, si s-a descoperit ca acesti cobai au fost protejati, capatand o rezistenta crescuta a mucoasei stomacale. Spre deosebire de medicamentele antiacide, bananele contribuie realmente la ingrosarea peretelui stomacului, stimuland cresterea celulelor si acoperind suprafata cu mucus. Atentie! Cele mai potrivite sunt bananele inca verzi, deoarece contin leucocianidina, un flavonoid care poate preveni eficient ulcerul.
Bananele stimuleaza productia de hemoglobine in sange, fiind indicate persoanelor care sufera de anemie, dar si gravidelor, datorita continutului de acid folic.
Rodney Bilton, un reputat profesor in biochimie de la Universitatea John Moores din Liverpool, Marea Britanie spulbera unele mituri. In urma unor cercetari mai amanuntite, acesta a ajuns la concluzia ca bananele verzi sunt mai bune decat cele coapte, deoarece aduc mai multe beneficii sanatatii, fiind, impreună cu unele cereale si legume, o sursa generoasa de fibre si amidon rezistent. Totodata, Bilton este de parere ca bananele verzi stimuleaza eliberarea metabolica de glucagon, un hormon care creste rata la care corpul nostru arde de grasimile.
Potrivit nutritionistului Rhiannon Lambert, ar trebui sa alegem bananele verzi daca suferim de diabet. Asta, pentru ca amidonul continut (care constituie 80 – 90% din totalul carbohidratilor din banana) incepe sa se transforme in zahar, pe masura ca fructul e mai copt.
Totusi, este bine de stiut ca si cele foarte coapte sunt cel mai usor de digerat. Daca ai probleme de digestie, este recomandat sa alegi bananele cele mai coapte.
Cititi si:
Nu aruncati bananele prea coapte! Avem aici cea mai sanatoasa reteta de chec cu banane
Prajitura fara coacere cu banane si iaurt
Bananele, cele mai bune fructe care previn aparitia ulcerului
Remedii naturiste cu coji de banane
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: