Citrus aurantiifolia, de asemenea, cunoscut ca lime este un copac mic sau arbust spinos apartinand familiei de citrice Rutaceae, care este originar din Asia de Sud-Est, probabil Malaezia si Indonezia. De asemenea, este cultivat in zonele tropicale din Indiile de Vest, America de Sud si Centrala pana in China, India si parti din Africa pentru fructele sale.
Planta necesita soare deplin, cu clima calda si umeda, cu precipitatii moderate anual. Copacelul ar putea fi adaptat la o gama larga de soluri, precum solurile nisipoase infertile, solurile argiloase si solurile calcaroase, care asigura un bun drenaj care impiedica exploatarea apei. Totusi, el prospera bine in solurile nisipoase bine drenate si in solurile fertile.
Lamaiul verde este o bogata sursa de acid citric, vitamina C, zahar natural, fosfor si calciu. Continutul de vitamina C gasit in lime este mai mare decat in lamaie, ajuta la cresterea rezistentei organismului la boli, previne deteriorarea ochilor si ajuta la vindecarea ranilor.
Fructul are un continut ridicat de fibre dietetice, precum si minerale ca fier, calciu, cupru, potasiu, fosfor si magneziu. Are un continut scazut de carbohidrati, calorii si zero grasimi. Pulpa si coaja de lime au diverse fitochimice, cum ar fi terpenele si polifenolii. Astfel, ajuta la imbunatatirea digestiei, la pierderea in greutate, la scaderea afectiunilor urinare si respiratorii, trateaza scorbutul, ulcerul peptic, probleme ale gingiilor si guta si asigura, de asemenea, vindecarea de constipatie. De asemenea, sustine ingrijirea ochilor si a pielii.
Este un vechi remediu pentru scorbut, care este cauzat de deficienta de Vitamina C. Este o infectie frecventa care prezinta simptome normale de frig, colturile buzelor si buzele crapate, ulcere la nivelul gurii si limbii. Scorbutul ar putea fi diagnosticat si de gingii umflate, spongioase si sangeroase. Marinarii si soldatii au primit in trecut lime pentru a preveni scorbutul, care era o boala fatala. De asemenea, este oferit lucratorilor din medii poluate, cum ar fi ateliere de vopsit, cuptoare, fabrici de ciment, tratamente termice si mine pentru a preveni riscul de infarct. Un aport adecvat de Vitamina C din lime ar putea preveni sansele de a dezvolta scorbut.
Utilizari traditionale
- Sucul de lime mexican este utilizat pentru a trata problemele hepatice, stimuleaza digestia, pentru a vindeca hemoragii intestinale, palpitatii cardiace, hemoroizi, tuse convulsiva, cefalee, artrita, reumatism, respiratie urata, caderea parului si dezinfectant pentru ulcere atunci cand este utilizat ca cataplasme.
- Sucul sau ajuta, de asemenea, la eradicarea iritatiilor si umflaturilor cauzate de muscaturile de tantar.
- Sucurile sunt utilizate ca tonic pentru tuse si asigura ameliorarea durerilor de stomac in Malaezia.
- Folositi suc de lime in cataplasme pe cap pentru a atenua nevralgia.
- Decoctul preparat din frunze este folosit ca picaturi pentru ochi si pentru bai in caz de febra.
- Folositi-l ca gargara sau apa de gura pentru dureri in gat.
- In Malaezia, frunzele sunt folosite pentru probleme ale pielii si lotiunile din frunze sunt folosite pentru dureri de cap.
- In Africa, o infuzie facuta din frunze este folosita pentru febra de la icter.
- In Malaezia, radacinile sunt folosite ca decoct pentru dizenterie.
- In Yucatan, decoctul radacinii este utilizat pentru gonoree.
- Beti ceai facut din frunze pentru uz intern in tratarea racelilor si durerilor de cap de la bila.
- Se bea amestecul de suc de lime, usturoi ras si apa pentru muscatura de sarpe.
- Aplicati sucul extern pentru a curata ranile.
- Consumati amestecul din o lingurita cu miere, suc de ghimbir, suc de lime si un varf de piper pentru sughit.
- Pentru ureche, folositi doua picaturi de suc proaspat de lime, amestecat cu apa ca picaturi pentru urechi.
- Pentru constipatie, beti un pahar de suc de lime cu apa dimineata pe stomacul gol.
- Faceti o masca anti-bacteriana din pasta de frunze de lime cu un varf de turmeric.
- Aplicati amestecul de suc proaspat de lime si pasta de usturoi noaptea pe par si spalati-l dimineata pentru a elimina paduchii.
Cum se consuma lime
- Sunt utilizate in bauturi alcoolice.
- De asemenea, este utilizat pentru prepararea conservelor sarate, muraturi, gemuri, bauturi, marmelada, jeleuri si marmelada.
- Un ulei esential este folosit pentru aromatizarea prajiturilor, a bauturilor racoritoare, a inghetatei, a jeleurilor si a altor produse alimentare.
- Sucul este folosit pentru aromatizarea carnii, sosului, ceaiului, bauturilor, bauturilor alcoolice.
- Fructele pot fi facute sirop.
- In Filipine, coaja de lime se toaca in bucati mici si se amesteca cu lapte pentru a face deserturi, cum ar fi leche plan.
- In bucataria din Asia de Sud-Est, frunzele sunt folosite ca ierburi aromatice.
- In Java, frunzele tocate sunt folosite ca si condiment in diferite feluri de mancare.
- In Vietnam, puiul este preparat cu frunze de lime si un amestec de piper negru, sare si suc de lime.
- Se foloseste in serbet, gemuri si chutneys.
- Este utilizat in bauturi tip cocktail si bauturi de vara.
Alte lucruri mai putin stiute despre lime
- Este folosit in tantra in India pentru eliminarea spiritelor rele.
- Uleiurile esentiale si extractele de Lime din frunze si coaja sunt utilizate in sapun, parfumuri, aromaterapie si produse de curatare.
- Sucul extras din lime este utilizat in procesul de vopsire a pielii.
- India este considerata cel mai mare producator de lime din lume.
- Fiind o planta perena, are durata de viata de peste 10 ani.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: De ce sa cultivi lime in curte? Beneficii si alte fapte despre un fruct exotic […]