12.6 C
București
joi, aprilie 3, 2025

De ce ridichile ar trebui sa fie in fiecare farfurie?

Ridichile sunt legume radacinoase apreciate pentru gustul lor usor picant si textura crocanta. Desi adesea sunt considerate doar un ingredient simplu pentru salate, aceste legume mici ascund o multitudine de beneficii pentru sanatate, sustinute de cercetari stiintifice.

Compozitie nutritionala

Stiai ca ridichea este un aliment alcalin, care este foarte util pentru a mentine echilibrul pH-ului sub control?

Potrivit USDA, o jumatate de cana cu felii de ridiche cruda (aproximativ 60 de grame) contine aproximativ:

  • Calorii: 9,3
  • Carbohidrati totali: 2 g
    • Fibre: 0,9 g
    • Zahar: 1,1 g
  • Grasimi totale: 0,1 g
    • Grasimi saturate: 0,02 g
    • Grasimi polinesaturate: 0,03 g
    • Grasimi mononesaturate: 0,01 g
    • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 0,4 g
  • Sodiu: 22,6 mg (1% DV*)
  • Vitamina C: 8,6 mg (10% DV)
  • Folat: 14,5 mcg (4% DV)
  • Potasiu: 135 mg (3% DV)

De asemenea, aceasta radacinoasa mai contine fier, magneziu, fosfor zinc, acid folic si antioxidanti puternici precum antocianinele. In plus, ridichile sunt o sursa buna de apa, contribuind la hidratarea organismului (fiecare 100 de grame de ridiche poate contine 90 ml de apa).

Beneficiile consumului de ridichi

-Sustin sistemul imunitar

Vitamina C prezenta in ridichi ajuta la intarirea sistemului imunitar, stimuland productia de celule albe din sange si protejand organismul impotriva infectiilor.

-Imbunatatesc digestia

Fibrele alimentare din ridichi sprijina sanatatea digestiva prin stimularea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei. De asemenea, ridichile contin compusi care favorizeaza producerea bilei, esentiala pentru o digestie eficienta.

In plus, fibrele te ajuta sa te simti mai plini, evitand astfel supraalimentarea.

-Contribuie la sanatatea inimii

Datorita continutului ridicat de potasiu si antioxidanti (antociani), ridichile pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare, potrivit cercetarilor. Antocianinele sunt capabile sa circule metaboliti, care sunt produse ale reactiilor metabolice catalizate de diferite enzime care apar in mod natural in celule, potrivit studiilor. Prin urmare, acest proces ar putea fi cel care ofera protectie impotriva multor probleme ale inimii, vizand sistemul vascular, prin reducerea stresului oxidativ si reducerea inflamatiei.

-Ajuta la detoxifierea organismului

Ridichile sunt cunoscute pentru proprietatile lor detoxifiante. Acestea sustin functia ficatului si ajuta la eliminarea toxinelor prin stimularea productiei de enzime detoxifiante. In plus, poate ajuta la eliminarea bilirubinei, care stabilizeaza productia si a fost folosit pentru a ajuta la tratarea icterului.

Cercetari din 2022 au aratat ca aceasta leguma are efecte hepatoprotectoare asupra leziunilor hepatice induse de acetaminofen. Totodata, s-a demonstrat ca previne „alterarile biochimice si imunotoxice induse de cadmiu” si promoveaza detoxifierea generala.

-Au efect antiinflamator si anticancerigen

Cercetarile arata ca anumiti compusi prezenti in ridichi, cum ar fi izotiocianatii, au proprietati antiinflamatorii si pot contribui la prevenirea unor tipuri de cancer prin inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase. De exemplu, s-a demonstrat ca un extract de etanol din ridiche combate celulele canceroase de san si se crede ca sulforafanul pe care il contine joacă un rol in acest sens. In plus, s-a mai demonstrat ca ajuta si la combaterea cancerului colorectal, esofagian si multe altele.

-Mentin sanatatea pielii

Continutul ridicat de apa, vitamina C, dar si vitaminele B, zincul si fosforul ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si la prevenirea imbatranirii premature, contribuind la un ten luminos si sanatos.

Cum sa consumam ridichile

Ridichile pot fi consumate crude, in salate, sucuri sau chiar gatite, in diverse preparate. Ele sunt versatile si usor de integrat intr-o alimentatie sanatoasa.

Vezi si: Sucul de ridichi. Proprietati si beneficii

Vezi si: 10 beneficii uimitoare ale ridichilor albe japoneze

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole