13.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

De ce apare albirea parului – Ce spun studiile

Suntem obisnuit cu faptul ca odata cu imbatranirea apare si albirea parului, dar daca acest proces apara mult mai devreme, ne poate afecta emotional. In acest articol vom incerca sa clarificam de ce se intampla acest lucru.

Corpul nostru are foliculi de par, niste saculeti care captusesc celulele pielii. Acesti foliculi au celule pigmentare cunoscute sub numele de melanina care dau culoarea parului tau. Dar, in timp, foliculii de par isi pot pierde pigmentul, rezultand par alb.

Asadar, albirea parului sau canitia, in termeni medicali, este inevitabila. Acesta este un proces biologic natural care vine odata cu imbatranirea. Totusi, atunci cand apara mai devreme decar trebuie poate fi cauzata de anumiti factori.

Vezi si: Ulei de Luminita Noptii, unul dintre cele mai eficiente produse pentru pre­venirea si ameliorarea ridurilor, a pielii uscate si imbatranite

Albirea parului – Factori declansatori

Exista cateva cauze comune in legatura cu albirea parului, dar studiile au specificat doar trei cauze pe deplin dovedite.

1.Prima se refera la genetica. Aceasta ne poate arata varsta la care parul incepe sa-si piarda pigmentul.

2.A doua se refera la anumite afectiuni medicale. De exemplu, vitiligo este o afectiune ce cauzeaza pierderea pigmentului parului. Totodata, anemia, deficitul de vitamina B12, hipotiroidismul si sindromul Werner au un efecte similare.

3.A treia se refera la stres. Chiar daca albirea apare din pricina procesului natural de imbatranire si a genelor, stresul poate juca si el un rol. Modificarea metabolismului si a hormonilor cauzata de stres au un impact direct asupra productiei de melanina. Oamenii care trec in mod repetat trec prin momente dificile tind sa albeasca rapid.

Multi cercetatorii cred ca stresul are o mare legatura cu albirea parului. De exemplu, in experimente pe soareci, celulele stem care controleaza culoarea pielii si a parului au fost deteriorate dupa un stres intens. Intr-o descoperire intamplatoare, soarecii cu blana inchisa au devenit complet albi in cateva saptamani. Prin urmare, cercetatorii americani si brazilieni au ajuns la concluzia ca aceasta cale merita explorata in continuare pentru a dezvolta un medicament care sa previna albirea parului.

Un alt studiu, publicat in Nature, de la Universitatile din Sao Paulo si Harvard, a ararat ca efectele sunt legate de celulele stem ale melanocitelor, care produc melanina si sunt responsabile de culoarea parului si a pielii. De asemenea, in timp ce faceau experimente pe soareci, cercetatorii au dat peste dovezi care sa ateste acest lucru.

„Acum stim cu siguranta ca stresul este responsabil pentru aceasta modificare specifica a pielii si parului si a modului in care functioneaza. Daunele sunt permanente. Durerea la soareci a declansat eliberarea de adrenalina si cortizol, facandu-le inimile sa bata mai repede si tensiunea arteriala sa creasca, afectand sistemul nervos si provocand stres acut. Acest proces a accelerat apoi epuizarea celulelor stem care au produs melanina in foliculii de par. Dupa doar cateva zile, toate celulele stem regeneratoare de pigment s-au pierdut si, odata ce au disparut, nu mai poti regenera pigmentul – daunele sunt permanente”, spune profesorul Ya-Cieh Hsu, autor de cercetare de la Universitatea Harvard.

Vezi si: O femeie care stia ca este infertila a nascut o fetita cu ochii rosii si parul alb

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole