6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Dalacul, planta cu efect narcotic

Dalacul (Paris quadrifolia) este o planta ce face parte din flora spontana din Europa. Aceasta creste in padurile de foioase, padurile de lunca si locuri umede. In prezent, planta nu este suficient studiata, dar se stie despre ea ca are efect narcotic.

Rizomul ei este lung si ramificat, din care pleaca tulpina dreapta pe care cresc 4 frunze ovale si sensile. Planta infloreste in lunile mai si iunie, avand o singura floare, de culoare galben-verzuie, dar in scop terapeutic se folosesc frunzele si fructul, o baca neagra-albastruie de marimea unui bob de mazare. Totusi, in prezent, nu sunt disponibile suficiente informatii care ar atesta eficienta dalacului in ceea ce priveste tratarea unor afectiuni.

Dalacul este o planta toxica. Aceasta contine: glicozida paridina, glicozida paristinifina, pennogenina, asparagina, saponine. De asemenea, planta are in componenta sa o substanta ce determina contractarea pupilelor, insa afecteaza si activitatea respiratorie.

Iata ce spun scrierile mai vechi:

Pentru uz intern, se foloseste in caz de: alienatie mintala, dureri de cap, intoxicatii, epilepsie, nevralgie, ameteli, spasme, transpiratie excesiva, tulburari circulatorii, reumatism, tuse convulsiva, ulcere varicoase, rani, infectii ale sanilor (mastita), inflamatie oculare, sub forma unor infuzii slabe. 

Pentru tratamente in cazul infectiilor cu dalac se folosesc preparate din frunze.  

Se utilizeaza doar in doza mica si neaparat in dilutie homeopatica (D3 pana la D6)! In doze mari, planta este otravitoare, provoaca greata si varsaturi.

Cele mai otrăvitoare părți ale plantei sunt boabele si trebuie avuta grija sa nu le confundati cu afinele. Consumul unui singur fruct nu duce la mari probleme, ci la greata si diaree. Boabele sunt considerate a fi narcotice.

De asemenea, pe vremuri, din semintele si sucul plantei se prepara un unguent folosit impotriva ranilor greu vindecabile si a ulceratiilor.

Vezi si: 3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole