5.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Cum se prepara dulceata perfecta?

Pentru ca tot suntem in sezonul de dulceturi, ne-am gandit sa va prezentam cateva secrete despre cum se prepara dulceata, secrete stiute doar de bunicile noastre in ceea ce priveste prepararea acestora. Sunt trucuri interesante pentru obtinerea dulcetii de cea mai buna calitate. Asa ca, de ce sa nu ne bucuram de ce ne ofera natura mai aromat si mai dulce cat se poate de mult?

Mai intai, trebuie sa stiti ca dulceata se face in cantitati mai mici, mai ales ca ar fi excelent sa se faca cateva borcane din toate fructele proaspete de sezon, capsune, cirese, visine, zmeura, mure, afine. Cel mai bine este ca fructele sa fie proaspete si netratate (puteti intreba persoana de la care cumparati) si sa fie preparate in ziua in care sunt luate, un kilogram ar fi de ajuns.

Cand stiu ca dulceata este gata?

Dulceata se leaga mai bine daca jumatate din cantitatea de zahar se pune aproape de sfarsitul fiertului. Iar cand vreti sa stiti cand este aproape gata, inmuiati o lingura in lichidul care fierbe si lasati sa cada cateva picaturi pe o farfurie goala. Daca lichidul curge ca un sirop gros, trebuie sa mai fiarba, dar daca formeaza picaturi dense si se lipeste de farfurie, trebuie stins focul.

Cei care adora aroma migdalelor pot pune in dulceata de caise, prune sau cirese cativa samburi sparti de migdale, legati bine intr-o bucata de tifon, la fiert in dulceata. Va conferi dulceturilor o aroma foarte placuta de migdale.

Pentru a facilita legarea dulceturilor fara sa adaugati zahar vanilat se leaga un cotor de mar, cu samburi si coaja intr-un saculet de tifon, care se scufunda in dulceata pusa pe foc. Este bogat in pectina si va grabi legarea dulcetii in mod natural. Iar pentru a evita afumarea sau arderea dulcetii, se pun cateva pietre curate in cratita in care se va prepara dulceata.

Cum obtin dulceata mai aromata?

Dulceata de fructe rosii, precum capsunele, fragii sau ciresele, iese mult mai aromata daca la final mai puneti cateva fructe proaspete. Iar daca nu vreti ca dulceturile sa se mai inchida la culoare, puneti pastile de vitamina C in timpul fierberii, cam 500 mg/0,5 l compozitie.

Pentru prepararea dulceturilor se folosesc vase cu fund gros, bunicile noastre foloseau vase din cupru. Daca vreti ca dulceata sa nu mai faca pojghita de mucegai de deasupra, borcanele se vor lega cu hartie inmuiata in rom. Orice dulceata se pune imediat dupa ce a fost luata de pe foc in borcane fierbinti. Ideal este sa fie lasate 48 de ore fara celofan sau capac, pentru a evita formarea mucegaiului.

Cum se previne formarea mucegaiului?

Daca nu vreti sa puneti celofan sau capac, taiati forme rotunde de dimensiunea gurii borcanului de hartie cerata, apoi inmuiati-le in tuica inainte de a le pune peste dulceata. Apoi legati borcanele cu hartie alba, stransa cu sfoara. Daca borcanul cu dulceata prinde mucegai, este semn ca dulceata nu a fost fiarta cat trebuia. Se inlatura mucegaiul si se pune incet la fiert dulceata din nou.

Pentru a se repartiza fructele uniform in dulceata (de obicei se duc la fund) se intorc borcanele invers de cateva ori imediat dupa ce au fost inchise. Iar pentru a preveni formarea mucegaiului in timp, borcanele cu capac cu filet se pot pune pe raftul cel mai de sus din camara cu gura in jos. In acest fel se previne formarea florii de mucegai.

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Citeste si:

Remedii pentru frumusete cu capsuni

Gem de capsuni. Reteta fara conservanti

8 beneficii importante ale capsunelor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole