Gem de capsuni. Reteta fara conservanti

Ca tot v-am vorbit intr-un articol anterior despre beneficiile importante ale capsunelor, va vom arata de aceasta data cum sa pregatiti gem de capsuni, reteta fara conservanti. Este o reteta foarte simpla, dar trebuie sa tineti cont de urmatorii pasi pentru ca totul sa decurga bine.

Pentru 2 borcane cu gem de capsuni avem nevoie de:

INGREDIENTE

-2 kg capsuni sau alte fructe
-1 kg de zahar tos
-6 g sare de lamaie si cateva picaturi de zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE

Se spala bine capsunile, se rup coditele si se lasa de dimineata pana seara la macerat, intregi, impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar.
Dimineata se pun capsunile la fiert, la foc mediu, intr-o oala mare si se adauga restul de zahar. Gemul incepe sa fiarba destul de repede de aceea trebuie sa stai langa el si sa amesteci destul de des pentru a ajuta la evaporarea apei din el. Alaturi trebuie sa ai un castronas si o lingura pentru a culege toata spuma de la suprafata.

!Atentie: gemul se umfla foarte tare la fierbere si ajunge pana la buza de sus a cratitei asa ca alegeti vase foarte mari pentru a nu da pe rascoale.

Dupa ce gemul este fiert se pregatesc borcanele, respectiv se spala, se sterg bine si se sterilizeaza cateva minute in cuptor. Borcanele trebuie sa fie calde cand turnati gemul in ele.

!!Cum iti dai seama ca gemul este gata: capsunile nu mai fac spuma. Nu turnati gemul in borcane, daca are spuma deasupra, pentru ca se zahariseste. Faceti testul cu picatura de gem turnata pe o farfurie curata – daca picatura aluneca pe farfurie inseamna ca trebuie sa mai tineti gemul pe foc, iar daca este mai gelatinos, gemul este gata.

Umpli borcanele pana la 1 cm sub buza si se inchid repede cu capacele lor apoi le intorci cu fundul in sus si se lasa la racorit cateva ore.

!!Pe fundul borcanului puneti cateva cristale de sare de lamaie (in loc de conservant), iar un alt truc care ajuta la pastrarea culorii frumoase a fructelor este sa puneti deasupra fructelor proaspete cateva picaturi din zeama de lamaie. Acest gem de capsuni ramane rosu-aprins, amintind de culoarea fructelor proaspete.

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Citeste si:

Remedii pentru frumusete cu capsuni

8 beneficii importante ale capsunelor

Cum se prepara dulceata perfecta?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...