Traiasca lalelele! Aceaste bijuterii stralucitoare anunta sosirea primaverii, impreuna cu narcisele vesele. Asteptam cu nerabdare sa vedem ca acele frunze verzi sa inceapa sa apara, pe masura ce pamantul se trezeste din somnul de iarna. Iata sfaturile noastre despre cum se planteaza corect lalelele si sa cum sa ai grija de ele.
Lalelele sunt plantate in toamna inainte de inghetarea solului. Prin plantarea soiurilor cu momente diferite de inflorire, puteti avea lalele inflorite de la inceputul pana la sfarsitul primaverii. Unele tipuri sunt bune pentru a le forta sa infloreasca in interior.
Florile de lalele sunt de obicei in forma de cupa cu trei petale si trei sepale. Exista o lalea pentru fiecare, de la lalele mici din zonele impadurite, la lalele mai mari, care se potrivesc cu plantatiile de gradina. Florile in pozitie verticala pot fi simple sau duble si variaza in forma, de la forme simple de pahare si boluri, la forme mai complexe.
Cum se planteaza corect lalelele – cateva sfaturi
Pregatiti-va sa plantati bulbii in toamna. Dupa ce vremea buna a disparut si noptile au devenit mai reci, este timpul sa va plantati bulbii si sa incepeti din nou sa va ganditi la primavara. Bulbii trebuie sa fie plantati atunci cand solul este inca la cel putin 16 ° C.
Planificati plantarea bulbilor in termen de o saptamana de la cumparare. Ei nu ar trebui sa stea prea mult timp deasupra solului. Nu plantati bulbii prea devreme, deoarece ar putea ca vremea sa se racească si sa moara de indata ce vor veni ingheturile. Ei ar trebui sa stea latenti in pamant toata iarna si sa infloreasca in primavara.
Daca uitati sa va plantati bulbii in toamna, atunci puteti sa ii plantati si la inceputul primaverii. Cu toate acestea, nu plantati florile mai devreme de mijlocul lunii aprilie, deoarece vremea va fi probabil prea rece inainte de acest moment.
Solul trebuie sa fie bine drenat, neutru pana la usor acid, fertil si uscat sau nisipos. Toate lalelele nu suporta prea bine zonele cu umiditate excesiva. Soiurile inalte trebuie protejate de vanturile puternice.
Pregatiti gradina utilizand o unealta de gradina sau un bobinator pentru a slabi solul la o adancime de 30 pana la 40 de cm, apoi amestecati intr-un strat de compost de 5 pana la 10 cm. Veti dori sa distingeti lalelele, asadar puneti-le la distanta de 10 pana la 15 cm, deci alegeti o dimensiune adecvata a parcelei.
Tineti cont, cu cat laleaua este mai mare, cu atat mai adanc este orificiul de care are nevoie. Puneti floarea in gaura cu capatul sus. Acoperiti cu sol si presati ferm solul. Udati floarea imediat dupa plantare. Desi nu pot suporta pamantul umed, lalelele au nevoie de apa pentru a declansa cresterea.
Unii gradinari folosesc pietris zdrobit pentru a alunga rozatoarele. Daca rozatoarele reprezinta o problema reala, este posibil sa trebuiasca sa luati masuri mai puternice, cum ar fi plantarea florilor intr-o cusca de sarma ingropata.
Hraniti-le cu un ingrasamant echilibrat cand le plantati. Florile au propriul lor sistem de depozitare complet si contin toate substantele nutritive de care au nevoie timp de un an. Utilizati material organic, compost sau un aliment echilibrat pentru ele.
Cum se planteaza corect lalelele – cum se ingrijesc dupa plantare
Lalelele cresc cel mai bine in zonele care sunt insorite sau umbrite usor si nu prea umede. Lalelele au multe culori, deci este usor sa le plantezi in modele si forme interesante. Puteti sa alterati culorile sau sa plantati un intreg pat de lalele multicolore, de exemplu. Proiectati un model de lalele care are sens pentru curtea dvs.
Daca ploua saptamanal, nu le udati. Cu toate acestea, daca vremea este uscata si nu ploua, trebuie sa udati bulbii saptamanal pana la inghetarea solului.
Verile ploioase, sistemele de irigare si solul umed reprezinta moartea sigura a lalelelor. Solul umed duce la ciuperci si boli si in final la putrezirea bulbilor. Adaugati scoarta de pin, nisip sau orice altceva pentru a favoriza scurgerea rapida. Au nevoie de compost anual pentru a oferi nutrientii necesari pentru inflorirea viitoare. Soiurile mari pot avea nevoie de replantare la fiecare cativa ani; tipurile mici de obicei se inmultesc si se raspandesc pe cont propriu.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: