16.6 C
București
joi, septembrie 19, 2024

Cum se pastreaza alimentele in frigider si lazi frigorifice

Alimentele se pot altera daca nu se tin la temperaturile care trebuie sau daca lazile frigorifice si combinele frigorifice nu sunt construite din materiale ce protejeaza impotriva mucegaiului si bacteriilor. Se stie faptul ca in frigider se gasesc mai multe bacterii decat pe capacul de la WC.

Iata, deci, cum sa pastrezi alimentele in frigider si lazi frigorifice, pentru a avea alimente cat mai proaspete si mai in siguranta. De asemenea, este momentul sa te bucuri de produse moderne, pe care nu mai este nevoie sa le dezgheti, deoarece se mentine un nivel optim de umiditate.

In plus, combinele frigorifice moderne beneficiaza de racire pe baza de curenti de aer multidirectionali, de compartimente speciale pentru produse lactate si de carne si de spatii speciale pentru pastrarea mai buna a fructelor si legumelor.

Cum se intretine combina frigorifica sau lada frigorifica:

  • temperatura ideala a frigiderului trebuie sa fie aproape de 4 grade, iar cea a congelatorului, respectiv lazii frigorifice de -18 grade;
  • usa frigiderului nu se tine prea mult timp deschisa, astfel se previne formarea ghetii in frigider;
  • alungati mirosurile grele din frigider cu o bucatica mica de vanilie;
  • curatati frigiderul cu apa si otet, lasati-l sa se usuce fara sa fie sters cu carpa. Se aplica si in cazul lazilor frigorifice, otetul omoara rapid bacteriile.

Cum se pasteaza alimentele din frigider si lada frigorifica:

Lazile frigorifice pastreaza alimentele timp indelungat, asigura racire cateva ore bune in cazul unei pene de curent si ofera siguranta sporita si protectie impotriva factorilor de mediu. Izolatia lazii frigorifice este densa, pastrand astfel temperatura constanta in interior pentru mai mult timp.

  • pe usa frigiderului, care este cea mai putin rece parte, nu se tin produse lactate, carne, nici macar oua. Acesta este locul sucurilor naturale, vinurilor si bauturilor in general;
  • alimentele trebuie congelate rapid si in cantitati mici;
  • alimentele se decongeleaza in frigider, nu in bucatarie, asa veti impiedica inmultirea rapida a bacteriilor;
  • alimentele din congelator nu se mai lipesc de fund, daca se pune inainte un covoras taiat pe masura, din folie de aluminiu;
  • legumele congelate nu se lasa la dezghetat, se pun direct in apa clocotita, pentru a-si pastra toate valorile nutritive;
  • ouale se pastreaza timp indelungat daca se ung cu albus inainte de a fi depozitate in frigider;
  • carnea care se congeleaza se verifica daca a mai fost sau nu congelata. Cum va dati seama – carnea care a mai fost congelata sangereaza mult, cea proaspata aproape deloc;
  • ciocolata nu se tine la frigider, deoarece isi pierde aroma;
  • inainte de a congela fructe, acestea se presara cu zahar, la dezghetare isi vor pastra culoarea vie;
  • fructele inghetate se dezgheata, punandu-le intr-un vas cu apa foarte rece, in care se pun 1-2 lingurite de sare. Se lasa sa se dezghete complet, astfel isi vor pastra toata valoarea alimentara si savoarea;
  • iaurturile se pastreaza mai mult timp in frigider daca se tin cu capul in jos;
  • icrele se pastreaza mult mai bine, nesarate, in congelator;
  • branza se pastreaza mai bine in frigider daca este invelita intr-un servet curat, inmuiat in sare. Parmezanul la fel, tinut doar in servet umed, nesarat;
  • patrunjelul se stropeste cu apa, se pune in punga si se baga la frigider, va fi la fel de proaspat si peste 10 zile;
  • pestele inghetat se dezgheata bine, punandu-l intr-o punga de plastic si scufundandu-l in apa clocotita;
  • pestele se pastreaza la frigider astfel: se inveleste intr-un servet udat cu otet si se pune intr-un vas din inox sau emailat;
  • ridichiile se pastreaza mai mult timp in frigider daca se tin cu frunzele intr-un pahar cu apa si cu bulbii rosi in sus, ca pe un buchet de flori;
  • salamul se pastreaza mai proaspat in frigider, invelindu-l intr-o foita de aluminiu de menaj;
  • spatiile pentru depozitarea legumelor din frigider se uda cu apa rece, inainte de a pune legumele in ele, in asa fel acestea rezista la fel de proaspete si o saptamana;
  • sticlele de suc de fructe desfacute, care nu contin conservanti nu se tin in frigider mai mult de 2-3 zile;
  • fasolea verde, varza, morcovii, spanacul, gulia, conopida, merele si perele, trebuie fierte inainte de a le pune la congelator. Se procedeaza astfel: se clocoteste apa usor sarata, se scufunda legumele, apoi se trec prin jet de apa rece gheata. In asa fel, spatiile de aer din fructe sau legume se ingusteaza, oxidarea din timpul inghetarii incetineste, iar actiunea bacteriilor scade;
  • salata verde, castravetii, strugurii si capsunele nu se pun la inghetat, deoarece contin prea multa apa, iar la dezghetare se fac terci. Capsunele inghetate se folosesc doar la creme si la spume;
  • carnea si pestele se baga la congelat in pachete cat mai stranse, astfel se evita aparitia zonelor mai uscate sau de alta culoare. Carnea mai slaba ingheata mai bine decat cea mai grasa, la fel si carnea mai tanara fata de cea imbatranita;
  • mancarea gatita poate fi inghetata in lada frigorifica, abia dupa ce s-a racit complet. Vasele in care se pune mancarea gatita pentru inghet se umplu, lasand un spatiu de 2 cm la gura, deoarece lichidele cresc in volum cand ingheata;
  • fructele sensibile si mancarea gatita se dezgheata cel mai bine in frigider.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole