1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum se inmulteste liliacul. Pomul care ne parfumeaza gradina

Lilacii au fost cunoscuti si iubiti pentru parfumul lor distinctiv, dulce de primavara si florile de primavara roz, alb sau purpuriu fantastice. Sunt extraordinare pentru a fi plantate in jurul gardurilor, mai ales gradurile vii, fiind foarte usor de inmultit. Iata, asadar, cum se inmulteste liliacul.

Cum se inmulteste liliacul – un arbust foarte usor de inmultit cu putina rabdare

Daca sunteti in cautarea unor arbusti frumosi pentru peisajul din gradina, va recomandam sa luati niste butasi radacinosi de liliac pentru a creste proprii arbusti de liliac. Acestia cresc rapid si sunt foarte rezistenti.

Cel mai bun moment pentru a lua ramuri de la un liliac este in primavara sau toamna. Uitati-va in jurul bazei de tufa de liliac pentru a gasi lastari tineri care ies din pamant. Incercati sa utilizati lastari care nu sunt mai mari de 30 de cm, deoarece cu cat este mai mare lastarul, cu atat mai multe radacini trebuie sa luati pentru a avea succes.

Indepartati solul din jurul tufei pana cand puteti vedea radacinile si puteti taia puiul departe de planta mama, folosind foarfece de taiere sau o lopata mare. Asigurati-va ca aveti cativa centimetri de radacina atasat la noua planta. Luati 3-4 lastari si plantati-i fie intr-un ghiveci de 1 litru, fie le plantati chiar in pamant oriunde doriti sa asezati noul arbust.

Daca doriti, puteti adauga putin ingrasamant la radacini, dar acest lucru nu este necesar. Plantati lastarii la aceeasi adancime la care au fost plantati atunci cand erau atasati la planta parinte. Pastrati noua planta bine udata pana devine stabila.

La început, noile plante ar putea sa para ca nu se descurca bine, dar asta este doar pentru ca toate energiile plantelor se indreapta spre radacini. Odata ce radacinile se vor prinde cum trebuie, planta se va dezvolta frumos. Amintiti-va ca cu cat mai multe radacini are lastarul, cu atat mai sanatoasa va fi planta.

Cum se inmulteste liliacul – Plantarea tufelor noi de liliac

Pregatirea corecta a gropii pentru noul liliac este cu adevarat importanta, deoarece noul tufis va deveni o planta stabila si sanatoasa mult mai rapid. Pentru a incepe, sapa o gaura de aproximativ 12 centimetri adancime si aproximativ 12 centimetri in diametru.

Se uda groapa bine si se adauga aproximativ 3 centimetri de gunoi de grajd compost, care pot fi achizitionate de la orice magazin de gradina la preturi foarte mici. Amestecati gunoiul compostat in solul existent si umpleti gaura inapoi cu murdarie. Utilizati o mistrie de mana pentru a planta butasii in noua lor casa.

7 remedii mai putin cunoscute cu frunze de liliac

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole