2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum sa-ti prepari singur sapunul natural

Istoria sapunului este una foarte indepartata. Pe vremuri, egiptenii foloseau un amestec de uleiuri vegetale si saruri alcaline, din care reiesea o substanta similara cu cea a sapunului de azi si pe care il foloseau pentru spalare si chiar la tratarea unor boli de piele.

De la sapunul de casa si sapunurile naturale s-a trecut foarte usor la sapunuri produse de marile companii ale lumii. Apoi, chiar daca pielea noastra a inceput sa fie uscata, ridata, cu exces de sebum sau alte efecte nedorite la nivelul pielii, nimeni nu s-a gandit ca sapunul ar poate fi unul dintre motive.

Acestea fiind spuse, de ce sa nu incercam sa ne preparam singuri un sapun natural, fara efecte adverse asupra pielii noastre.

Sapunurile naturale se obtin printr-un proces chimic, in care sunt amestecate grasimi, precum seu sau uleiuri naturale cu o substanta alcalina, cum este soda caustica.Folosita in sapunurile naturale, soda caustica nu dauneaza, deoarece inainte de preparare, soda este dizolvata in apa, salvie, muguri de pin, etc. Abia dupa terminarea procesului de saponificare, prin utilizarea uleiurilor vegetale lichide in combinatie cu grasimi solide sau hidrogenate, se adauga si uleiurile pretioase cu efecte vindecatoare, care raman emulsionabile si care actioneaza direct pe piele intr-un mod benefic. Iata, asadar, ce am folosit pentru prepararea acestui sapun:

Sapun natural – Reteta

Ingrediente necesare:

  • 315 g ceai din: muguri de brad, cicoare, hamei si iedera
  • 385 g ulei (extract): luminita noptii, cicoare, hamei, macese, lavanda, menta si coada soricelului
  • 72 g ulei de canepa
  • 36 g ulei de ricin
  • 216 ulei de cocos
  • 47 g unt de cacao
  • 115 g  g  soda caustica
  • 3 picaturi colorant
  • plante uscate

Mod de preparare:

In primul rand, se prepara ceaiul si se lasa la racit, apoi se adauga in ceai soda. Este recomandat sa se lucreze cu masca si manusi.

Uleiurile si unturile si pun pe foc, la foc mediu pentru a se omogeniza. Se amesteca soda diluata cu uleiurile.

Sfat! Este nevoie de un termometru alimentar, deoarece este important ca uleiurile si soda sa aiba aceeasi temperatura +- 1 C, pentru ca altfel operatiunea este compromisa.

Soda se adauga incet peste uleiuri si se amesteca cu o lingura de lemn aproximativ 1 minut, dupa care, cu ajutorul unui blender, se mixeaza compozitia pentru 2-3 minute, timp in care se pot adauga uleiuri esentiale.

Se pregateste din timp o forma pentru sapun. Se toarna jumatate din compozitia de sapun, iar cealalta jumatate se poate colora cu nuanta preferata, rasturnand apoi peste cealalta parte (optional).

Compozitia rezultata se poate puen in cutii de carton sau in forme de silicon. Se lasa 48 de ore dupa care sapunul se poate taia in formele dorite.

Procesul de saponificare dureaza 1 luna, astfel incat sapunul nu se poate folosi in acest interval.

29425131_10214627033736911_7518738012864249856_n

Vezi si articolele:

10 utilizari neobisnuite ale sapunului

Sapunul cu carbune – negru ca abanosul, dar iti lumineaza imediat tenul

Cum sa-ti exfoliezi corect pielea cu ajutorul sapunurilor naturale romanesti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole