10 utilizari neobisnuite ale sapunului

Sapunul este cu siguranta nelipsit din orice casa, fiind folosit pentru spalarea rufelor dar mai ales pentru imbaiere. Insa, dincolo de rolul sau primar de a scapa de orice urma de micro-organisme nocive de pe mainile si corpul nostru, sapunul isi gaseste si alte utilizari in viata de zi cu zi, multe dintre ele greu de imaginat. 

Iata mai jos cateva utilizari neobisnuite ale sapunului care cu siguranta va vor fi de folos:

 

  1. Amestecati cateva bucati mici de sapun in apa, agitati pana cand sapunul se dizolva si apar bulele. Turnati apoi intr-un pulverizator si stropiti frunzele legumelor din gradina pe partea de dedesupt. Sapunul va tine departe daunatorii care atenteaza la legumele voastre.
  2. Frecati un cui sau un surub cu sapun si bucata de lemn sau scandura in care le veti bate sau infileta nu se va mai crapa.
  3. Daca va place sa gatiti la cazan, in aer liber, frecati fundul unui ceaun cu sapun inainte de a-l pune pe foc. Stratul de sapun va impiedica formarea de funigine pe fundul ceaunului, curatandu-l astfel mai usor.
  4. Ungeti tot ce scartaie. Aici este limpede ca e de preferat sapunul de casa, natural, cu un continut mare de grasimi, lucru care nu se poate spune despre acei detergenti solizi vanduti in magazine cu titlu de „sapun”.
  5. Puneti o bucata de sapun intr-o pereche de pantofi care incepe sa emane mirosuri specifice. Lasati sapunul sa se imbibe de duhoare peste noapte pentru un miros proaspat al incaltarilor a doua zi.
  6. Puteti desuruba becurile sau sertarele intepenite. In cazul in care vreti sa schimbati un bec si acesta a ramas intepenit, folositi sapun. Asigurati-va ca intrerupatorul este inchis si folositi un sapun solid pentru a unge partea de sus a duliei. Miscati putin becul stanga-dreapta si veti observa ca in cateva secunde acesta va ceda. La fel puteti proceda si in cazul unui sertar intepenit. Unge-ti sinele sertarului cu sapun si problema se va rezolva.
  7.  Parfumati casa cu sapun. In loc sa folositi lumanarele sau betisoare parfumate, asezati sapunuri prin casa. Optati pentru sapunuri cu uleiuri naturale, de la magazinele de specialitate, ce au un miros foarte persistent.
  8. Cu ajutorul sapunului puteti indeparta petele dificile. In loc sa folositi produse scumpe din comert, unge-ti zonele afectate ale tesaturii cu sapun, dupa care bagati hainele in masina de spalat.
  9. Puteti indeparta tapetul. In cazul in care vreti sa indepartati tapetul de pe perete, folositi o solutie formata din apa calduta si sapun. Cu ajutorul unui burete, intinde-ti solutia de-a lungul tapetului si lasati-o sa actioneze timp de cateva minute. Sapunul va dizolva lipiciul de pe tapet.
  10. Sapunul va ajuta sa detectati scurgerile de gaze. Amestecati sapun cu apa si folositi o carpa pentru a sterge tevile de gaz. In caz ca exista vreo scurgere, veti observa ca se va forma spuma in zona respectiva.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...