15 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Cum sa faci tahini in casa si cat de sanatos este

Tahini, numita si pasta de seminte de Ardeh sau de susan, este un condiment care este preparat din seminte de susan prajite. Se serveste ca un component major al baba ghanoush, hummus si halva. Se foloseste in bucatariile regiunii mediteraneene de est, din Caucazul de Sud, Balcani, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In special, este utilizat si in bucatariile din Asia de Sud-Est si China. De fapt, Tahini este o pasta maronie pana la cremoasa, care este facuta din seminte de susan prajite.

Cum faci tahini in casa

Ingrediente:

  • 1 cana seminte de susan
  • Sare (optional)
  • 2 linguri de ulei de masline usor, precum uleiul de seminte de struguri

Mod de preparare:

  • Prajiti semintele de susan crude pana cand sunt usor colorate timp de aproximativ cinci minute, astfel incat sa capete o aroma mai aprinsa
  • Apoi transferati-le pe o farfurie mare si lasati-le sa se raceasca complet.
  • Puneti semintele de susan prajite intr-un blender sau robot de bucatarie.
  • Macinati semintele de susan timp de aproximativ 2 pana la 3 minute pana cand formeaza o pasta sfaramicioasa.
  • Adaugati 2 linguri de ulei intr-un blender si procesati-l timp de 1-2 minute. Amestecul formeaza o pasta groasa si destul de neteda.
  • Pentru a face tahini mai subtire, mai adaugati 1 pana la 2 linguri de ulei si procesati pana cand se obtine consistenta dorita.
  • Se adauga sare dupa gust, optional si se proceseaza pana se combina.
  • Pastrati-l intr-un borcan sau intr-un recipient etans. Poate fi pastrat o luna sau mai mult la frigider. Vezi si: Cum sa faci lapte de soia acasa si ce beneficii are

Cat de sanatoasa este pasta de tahini si la ce ajuta

Semintele de susan au un continut ridicat de ulei in greutate, astfel incat tahini este neted si matasos in comparatie cu alte unturi de nuci. Acesta contine 20% proteine ​​si 55% ulei, ambele fiind binecunoscute pentru aminoacizii esentiali si grasimile sanatoase. Datorita aromei sale bogate, este folosit in diverse retete. Grasimea din tahini este alcatuita din compusi utili, cum ar fi sesamolina si sesamina. De asemenea, contine acid linoleic, compusi fenolici, gamma tocoferol, acid oleic si aminoacizi precum triptofan, lizina si metionina.

Tahini incorporeaza vitamine B, cum ar fi tiamina, impreuna cu minerale precum fosfor, cupru, magneziu, zinc, fier si mangan. Adaugarea de tahini la retete este o modalitate buna de a obtine cupru, care este esential pentru mentinerea sanatatii osoase, nervoase si metabolice si, de asemenea, previne deficienta de cupru. De asemenea, detine fierul care ajuta la prevenirea anemiei care este o tulburare reprezentata de numarul scazut de celule rosii din sange, oboseala si deficit de fier. Vitamina A si B sunt cruciale pentru functiile metabolice, procesele cognitive si, de asemenea, se ocupa de stres.

Semintele de susan includ proprietati antitrombotice care previn riscul de probleme cardiovasculare si efectele asupra arterelor, cum ar fi sanatatea cardiovasculara si sindromul coronarian acut. Semintele de susan contin un tip de nutrienti numiti fitosteroli care au efect asupra sanatatii arteriale, a nivelurilor hormonale si a nivelului de colesterol. Plantsterolii gasiti in tahini sunt cunoscuti sub numele de beta-sitosterol. Fitosterolii sunt de ajutor in prevenirea arteriosclerozei care este cauzata de acumularea de grasimi in artere. De asemenea, imbunatateste colesterolul din organism.

Semintele de susan sunt, de asemenea, o sursa buna de lignani vegetali care progreseaza profilurile lipidice din sange si, de asemenea, gestioneaza tensiunea arteriala, precum si colesterolul. Cercetarile au aratat capacitatea lignanilor de a reduce nivelul colesterolului din ficat si al colesterolului din sange. Are efect pozitiv asupra colesterolului total; imbunatati colesterolul bun si scade colesterolul rau.

Fitoestrogenii au ramas un subiect controversat in ceea ce priveste efectul asupra hormonilor. Deoarece fitoestrogenii actioneaza ca antagonisti ai estrogenilor si estrogeni, de aceea se creaza confuzie. Afecteaza corpul prin atasarea la receptorii de estrogen, ceea ce incurca corpul sa stie ca are mai putin sau mai multi estrogeni.

Nu toate efectele fitoestrogenilor sunt rele. La femeile aflate in postmenopauza, acestea au un nivel scazut de estrogen, astfel incat alimentele bogate in fitoestrogen ar putea fi de ajutor pentru a echilibra hormonii in mod natural si pentru a mentine oasele puternice, reducand sansele de aparitie a diferitelor boli, cum ar fi osteoporoza si cancerul. De fapt, cresterea aportului de fitoestrogen ar putea fi daunatoare, deoarece ar putea contracara unele efecte ale dezechilibrelor hormonale pe care le experimenteaza femeile pe masura ce imbatranesc. Studiile au descoperit ca cresterea fitoestrogenilor scade simptomele menopauzei, cum ar fi pierderea osoasa, bufeuri, dorinta sexuala scazuta, modificari ale dispozitiei si slabiciune.

Semintele de susan au cantitati abundente de vitamina E, aminoacizi, vitamina B, acizi grasi si urme minerale care ajuta la intinerirea celulelor pielii si, de asemenea, previn semnele imbatranirii. Un aport de tahini promoveaza, de asemenea, integritatea pielii, sporind grasimea, precum si aportul de nutrienti.

Uleiul extras din susan este utilizat pentru tratarea arsurilor, a ranilor pielii, a uscaciunii si a sensibilitatilor, asa ca uneori este cunoscut si ca „regina uleiurilor”. Contine proprietati antifungice si antibacteriene care elimina bacteriile care ar putea infunda porii. Grasimile sanatoase sunt esentiale pentru a face pielea umeda si pentru a reduce inflamatia. De asemenea, contribuie cu minerale precum zincul, care sunt necesare pentru repararea tesuturilor deteriorate si formeaza colagen care mentine fermitatea si elasticitatea pielii.

Studiile arata ca semintele de susan imbunatatesc absorbtia compusilor solubili in grasimi de protectie, cum ar fi tocoferolul, care este un nutrient major in vitamina E, care are un rol vital in prevenirea bolilor, cum ar fi bolile de inima si cancerul. Efectele consumului de seminte cresc semnificativ nivelurile de sefum gamma tocoferol. Susanul ajuta la promovarea gamma tocoferolului plasmatic si a bioactivitatii vitaminei E, care este eficienta pentru a preveni stresul oxidativ, inflamatia si dezvoltarea altor afectiuni cronice.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole