4.3 C
București
luni, noiembrie 11, 2024

Cum poti obtine 100 de kg de cartofi doar pe 1 metru patrat de teren

In prezent, cartoful este subevaluat in termeni de beneficii nutritionale. Acesta a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand pentru multe persoane impresia ca trebuie eliminat complet din dieta.

Ceea ce multe persoane nu stiu este ca aceasta leguma contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care alunga bolile si aduc beneficii sanatatii.

Beneficiile consumului de cartofi:

  • Cartofii reprezinta o sursa bogata de vitamina C, potasiu, magneziu si fibre;
  • S-a descoperit ca in cartofi se afla o cantitate mare de carotenoizi si de flavonoizi – consumul cartofilor copti, simpli, fara grasimi, constituie o sursa de fibre care ofera protectie impotriva bolilor de inima;
  • Un cartof copt asigura 21% din necesarul zilnic de vitamina B6 – aceasta vitamina ofera si o protectie impotriva afectiunilor cardiovasculare si ajuta la functionarea mai buna a sistemului nervos. in plus, vitamina B6 mareste performantele sportive in mod natural;
  • Cartofii contin flavonoizi care maresc protectia organismului, protejeaza impotriva problemelor respiratorii si a anumitor forme de cancer.

Mai jos va vom arata cum puteti obtine 100 de kg de cartofi pe doar 1 metru patrat de teren:

Pentru cei care doresc sa recolteze cantitati mari de cartofi, dar nu au spatiu mare de plantare, un gradinar american a dezvaluit pe internet inventia care il ajuta sa scoata aproximativ 100 kg de pe un singur metru patrat cultivat. Este vorba despre cultivarea pe inaltime, iar sistemul necesita un pic de munca, pricepere si lemn.

De ce aveti nevoie:

– Cartofi de samanta;
– 24 de scandurele cu lungimea de 1m si latimea de cel mult 20 cm;
– 4 stalpi mai subtiri de lemn cu o inaltime de 1,2 metri;
– Cuie sau suruburi pentru fixarea lemnului.

Se incepe prin a construi baza mini-culturii suspendate de cartofi, plasand in colturi si fixand cei 4 stalpi pe care sa se ridice constructia artizanala.

Pregatiti apoi pamantul pentru cultivare, avand grija sa urmariti compozitia solului si care sunt deficientele ce trebuie acoperite pentru ca planta sa primeasca toti nutrientii de care are nevoie.

Plasati ladita construita deasupra pamantului sapat, apoi completati cu sol fertil inainte de a sadi tuberculii, ingropandu-i la 10 cm, avand grija sa ramana vizibili si la suprafata.

Cand planta ajunge sa aiba o inaltime de circa 30 cm, mai prindeti un rand de scandure pe stalpii de sustinere si completati cu pamant, avand grija sa nu acoperiti tulpina in intregime. Repetati în timp cu restul scandurilor, ajungând astfel, la 6 etaje.

Cum se face recoltarea cartofilor:

Recoltarea cartofilor se face treptat. Desprindeti cu atentie primul strat de scanduri, cel de la baza si culegeti cu grija turberculii. Data urmatoare, cand aveti nevoie de cartofi, continuati cu al doilea strat de jos si tot asa pana la epuizarea recoltei.

cultivare-inteligenta-cartofi

n

Potrivit gadinarului american, de pe o suprafata de 0,4 metri patrati se pot recolta chiar si 45 de kilograme de cartofi intr-un an. Adaptand proportiile la o cutie cu o suprafata de 1m patrat, rezulta ca se pot obtine pana la 100 de kilograme.

cartofi-la-cutie

Daca v-a placut acest articol, alaturați-va, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Cititi si:

Pregatirea gradinii pentru primavara

9 idei inteligente pentru plantarea capsunilor

Cum sa construiesti o sera din sticle de plastic si ce avantaje are

Sursa: agrointel.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. Cred ca se cresc de la nivel superior la cel inferior, de sus in jos, cresc cartofi + se cultiva dupa care se trece mai jos (cred ca se da afara pamantul de la nivel anterior). Etc etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole