1.6 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025

Cultura prazului. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Prazul este renumit in Oltenia, dar se consuma in cantitati mari si in alte regiuni ale tarii. De la aceasta planta legumicolae se consuma frunzele si tulpina, atat in stare proaspata, cat si preparate in diferite mancaruri.

Daca vrei sa cultivi praz, trebuie sa stii ca nu are cerinte foarte ridicate, dar trebuie respectate cateva criterii esentiale, de la infiintare si pana la recoltare.

Importanta economica rezulta din faptul ca realizeaza o cantitate mare de recolta, cu un redus grad de perisabilitate, atat la transport si la comercializare, cat si in timpul pastrarii.

Cultura prazului – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

-Temperatura este un factor de mediu fata de care prazul are pretentii
reduse. Germinarea semintelor incepe de la 3-5 grade C si se desfasoara optim la 18- 20 grade C.

-Apa. In comparatie cu ceapa, prazul are cerinte ceva mai mari cand vine vorba de apa. Dupa plantare sau rasarire, este nevoie de o umiditate in sol de 75-80% din capacitatea de camp. Acest regim al apei se poate mentine toata perioada de vegetatie.

-Lumina este la fel de important\ ca si la ceapa. In conditiile de zi scurta si
lumina insuficienta, plantele formeaza un picior lung si subtire.

-Solul trebuie sa fie fertil, cu textura luto-nisipoasa, cu pH-ul neutru.

Tehnologia de cultivare

Prazul se cultiva foarte putin prin semanat direct si mai frecvent prin rasad.

Pregatirea terenului este asemanatoare ca la cultura cepei, cu deosebirea ca toamna, la fertilizarea de baza, se aplica si gunoi de grajd.

Aratura de baza trebuie sa fie profunda, la 28-30 cm adancime, pentru a forma un strat de sol mobilizat suficient de adanc. Primavara se continua pregatirea terenului cat mai devreme posibil.

Modelarea trenului se face in straturi inaltate cu latimea coronamentului de 104 cm sau 50 cm in cazul terenurilor mai grele.

Rasadurile se produc in rasadnite neincalzite sau pe brazde reci. Se seamaa la sfarsitul lui martie sau in prima decada a lunii aprilie, utilizandu-se 8-10 g samanta/m2. Rasadurile se ingrijesc si se pregatesc pentru plantat la fel ca cele de ceapa de apa.

In principiu, cultura se infiinteaza in benzi de 2-3 randuri, cu distante intre randuri de 35-40 cm, iar intre plante pe rand se lasa o distanta de 10-15 cm.

Recoltarea. In privinta consumului curent, se poate incepe recoltarea la sfarsitul verii si se continua in mod esalonat pana toamna tarziu, in vederea consumului in timpul iernii.

In privinta pastrarii, prazul se poate pastra in depozite, beciuri sau chiar afara, in camp.

Vezi si: Cultura guliei. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole