Gulia (Brassica oleracea) se cultiva pentru tulpina sa frageda, suculenta si cu gust placut, asemanator verzei. Aceasta se consuma proaspata, sub forma de salata cruda, simpla sau asortata, dar si in diferite preparate culinare.
O alta calitate valoroasa a guliei este aceea ca se poate pastra cu usurinta pe timpul iernii, contribuind astfel la prelungirea consumului de legume proaspete in aceasta perioada.
Daca vrei sa o cultivi, trebuie sa stii ca nu are cerinte foarte ridicate, dar trebuie respectate cateva criterii esentiale, de la infiintare si pana la recoltare.
Cultura guliei – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba
Exista doua varietati:
- gulioara: varietatea minor, cu tulpino-fruct mic, rotund, de 100-200 g;
- gulia: varietatea major, cu tulpino-fruct mare sau foarte mare, rotund sau oval, verde sau violacee.
Gulia este o planta ierboasa, bienale, putin pretentioase fata de clima si sol. In primele faze de crestere, gulia prefera o expunere deschise, fara umbra de lunga durata. In caz contrar, planta creste in lungime, fara a se produce ingrosarea tulpinii.
In privinta solului, gulia are pretentii reduse, mergand bine si in solurile nisipoase, daca se aplica ingrasaminte si se iriga rational. Totusi, pentru rezultate satisfacatoare, se recomanda pastrarea umiditatii solului la 75-80% din capacitatea de camp pentru apa, pe tot parcursul cresterii.
–Tehnologie de cultivare si ingrijire
Guliile si gulioarele se pot cultiva in sere, in solarii si tuneluri joase, respectiv in camp. In camp, se diferentiaza doua culturi: cea timpurie si cea de toamna (tarzie). In toate cazurile, infiintarea culturilor se realizeaza prin rasaduri.
Vezi si: Cultura sfeclei rosii. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba
In cazul rasadurilor timpurii (cele plantate in luna martie), rasadul de gulii trebuie sa se fi dezvoltat timp de 45 de zile inainte de plantare, rasadurile de gulii tarzii (in luna iulie) avand nevoie de 35 de zile.
Astfel, rasadul de gulii se planteaza la distante de 20 cm (in cazul culturii timpurii) sau aproximativ 40 cm (in cazul culturii tarzii) unele de altele, pe randuri aflate la 60 cm unele de altele. Dupa plantare, plantele vor creste sanatos intre 15-18 grade Celsius. Abia dupa o saptamana de la plantare se verifica daca exista rasaduri care nu s-au prins si se completeaza cu altele noi.
-Apa. Gulia are nevoie de o cantitate medie de apa. In lipsa ei, tulpinile devin lemnoase, iar in exces se crapa. Se aplica 3-4 udari, la interval de 8-10 zile, cu o norma de udare de 250-300 m3 apa la hectar.
-In timpul perioadei de vegetatie se fac doua fertilizari suplimentare,
aplicandu-se ingrasminte chimice cu azot si potasiu. Prima fertilizare se executa cand plantele s-au prins si au pornit in vegetatie. A doua fertilizare faziala se face cand incepe formarea gulioarelor, utilizandu-se azotat de amoniu si sulfat de potasiu.
-Combaterea bolilor si a daunatorilor se efectueaza ca si la varza timpurie. Vezi AICI.
-Recoltarea gulioarelor se face atunci cand tulpinile ingrosate ajung la
dimensiunile tipice soiurilor, prezinta o usoara stagnare in crestere si inainte de trecerea la etapele specifice, de evolutie in tulpina florifera sau de imbatranire. Recoltarea se efectueaza în 2-3 reprize, in functie de atingerea momentului tehnic optim. Momentul calendaristic coincide cu 75-85 zile de la rasarit, in timp ce cultura tarzie necesita un timp mai indelungat (130-140 de zile), prelungindu-se de multe ori pana la mijlocul toamnei. Tehnica recoltarii consta in smulgerea plantelor si curatarea radacinilor de pamant sau taierea tulpinilor ingropate imediat sub zona de formare.
Vezi si: Cultura conopidei. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: