De la bun inceput, patrunjelul a fost folosit atat ca aliment in mancaruri pentru aroma sa puternica, cat si ca planta vindecatoare de afectiuni. De aceea, trebuie sa stiti ca patrunjelul este unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia noastra.
Patrunjelul este originar din Europa de Sud si Asia de Vest si se cunosc doua tipuri: patrunjelul de frunze si patrunjelul de radacina.
Despre patrunjel se spune ca are puterea de a intari organismul, datorita continutului mare de vitamina C, dar mai gasim si apiol (un principiu estrogen), vitamine (A, B) si minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, iod, cupru, mangan, sulf), clorofila, diastaze, ulei esential (pinena, terpena, apiol, apeina).
La noi in tara, patrunjelul se poate cultiva in orice regiune, deoarece este o planta rezistenta la frig si umbra. Totusi, iata ce ar trebui sa ai in vedere daca vrei sa cultivi patrunjel:
Cultura patunjelului – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba
Dupa cum spuneam si mai sus, exista doua tipuri de patrunjei, cel de frunze si cel de radacini. Primul, formeaza radacini subtiri, ramificate, lignificate si o rozeta bogata de frunze, crete, netede sau gofrate, cu miros caracteristic. Al doilea, formeaza radacini tuberizate albe, suculente, cu frunze trifidate, lucioase, glabre, de culoare verde-inchis.
Mediul
-Patrunjelul este una dintre plantele legumicole cele mai rezistente la frig, putand ierna in camp. Semintele incep sa germineze la 2–3 grade C, iar plantele abia rasarite rezista pana la minus 8–9 grade C.
-Fata de umiditate are cerinte moderate. Pretentiile mai mari sunt in timpul
germinarii semintelor si la ingrosarea radacinilor (70 – 75% din capacitatea de camp). In conditii de seceta si temperaturi mari, scade productia, dar radacinile sunt mai aromate. Suporta relativ bine o usoara umbrire.
-Fata de sol, patrunjelul are aceleasi cerinte ca si morcovul, dar da rezultate
bune pe soluri luto-nisipoase, adanci, reavene; pe cele fertilizate cu gunoi de grajd formeaza multe radacini ramificate.
Tehnologia de cultivare
-Elementele de tehnologie a culturii patrunjelului sunt asemanatoare cu cele aplicate culturii morcovului. Astfel, locul in asolament, fertilizarea si lucrarile de pregatire a solului sunt identice cu cele prezentate la cultura morcovului.
-Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp, toamna tarziu (astfel ca pana la venirea frigului, semintele sa se umecteze, dar nu sa germineze), in ferestrele din timpul iernii si primavara devreme. In culturi succesive, semanatul se efectueaza dupa recoltarea culturii anterioare (ceapa verde, ridichi de luna, salata, spanac, culturi furajere pentru masa verde), dar nu mai tarziu de 10–15 iunie. Vezi si: Totul despre cultura de hamei – Face parte din aceeasi familie cu Cannabisul si e subventionata de la stat cu peste 500 euro pe hectar
-Norma de samanta este de 5–6 kg/ha, la care este bine sa se adauge seminte
de la o planta indicatoare (salata sau ridichi).
-Lucrarile de ingrijire se aseamana cu cele de la morcov. Pentru combaterea
buruienilor se face erbicidarea cu Afalon 1–1,5 kg/ha, care se aplica imediat dupa semanat sau cand plantele au 2-3 frunze.
-Pentru o rasarire uniforma, la cultivarea patrunjelului inainte de semanat se poate iriga terenul. Nu este bine sa irigam dupa semnat, exista riscul sa descoperim semintele sau sa le ingropam prea adanc; va avea ca efect o rasarire neuniforma.
-Udarea culturii se face diferentiat, in functie de regimul de precipitatii; astfel, in zonele mai secetoase si la culturile succesive, se aplica 4–5 udari, cu norme de udare de 300–400 m3 apa/ha.
-Celelalte lucrari de intretinere sunt asemanatoare cu cele de la morcov,
efectuandu-se: raritul plantelor la 4–6 cm, prasitul mecanizat de 3–4 ori si manual pe rand de 1–2 ori, fertilizarea suplimentara, combaterea bolilor si daunatorilor. Vezi si: Constructia unei micro sere – Cat te costa sa ai legume proaspete din propria cultura
-Recoltarea se face diferentiat, in functie de scopul urmarit; astfel, pentru
consum in timpul verii, se incepe recoltarea cand radacinile au cel putin 0,5 cm in diametru si se valorifica cu frunze, in legaturi. Pentru culturile de toamna, cu productia destinata pentru valorificarea imediat dupa recoltare pe piata sau pentru pastrare, recoltarea se face dupa primele brume (15 octombrie-15 noiembrie), prin dislocarea mecanizata si adunarea radacinilor, curatarea de pamant si frunze, sortarea si ambalarea manuala. Productia de radacini este de 15–25 t/ha.
Vezi si: Sucul de patrunjel, cel mai bun remediu pentru sanatate daca stii sa il administrezi corect
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: