16.1 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Totul despre cultura de hamei – Face parte din aceeasi familie cu Cannabisul si e subventionata de la stat cu peste 500 euro pe hectar

Va prezentam totul despre cultura de hamei, o cultura bine reglementata in Romania tocmai pentru ca nu e suficient de des intalnita, insa poate fi profitabila. Cultivatorii sunt putini si suprafata e redusa.

Romania a avut o oarecare traditie in cultura de hamei, avand in urma cu aproape 30 de ani o suprafata de 2700 ha pe care se cultiva. Cu toate astea, in zilele noastre se cultiva mai putin de 250 de ha.

Judetele cu cele mai multe astfel de culturi sunt in general Mures, Brasov si Sibiu, insa gasim hamei si in zone din judetele Alba, Cluj si Hunedoara.

In primul rand trebuie sa stiti despre culturile de hamei ca nu pot fi infiintate in toate zonele tarii, ele nu sunt recunoscute ca purtatoare de denumire de origine, nu pot fi certificate si nu beneficiaza de sprijinul statului daca sunt in afara zonelor admise de lege. Zonele sunt reprezentate in judetele mentionate mai sus.

Investitia initiala intr-un hectar de hamei se poate ridica la 5-6 mii de euro, in primul an, plus alti 4-5 mii de euro in urmatorii ani, pana la prima recolta. Durata de viata a unei plantatii este de 15-20 de ani, cultura fiind una extrem de dificila si tehnologia e la indemana unui numar mic de specialisti.

Totul despre cultura de hamei si inrudirea cu Cannabis-ul

Hameiul apartine familiei Cannabaceae care include si genul Cannabis, cunoscut sub denumirea de canepa. Desigur, diferenta e ca hameiul nu e interzis prin lege, ba chiar e incurata cultivarea sa. Creste in flora spontana din lunci, campie si deal, pana la altitudine de 1000 de metri si a fost adus initial in Germania in urma cu 1300 de ani.

Hameiul contine ulei volatil, esteri valerianici, flavonoide, tanini, geraniol si alte substante de uz medicinal. Desigur cel mai renumit este pentru uzul in productia berii, prin utilizarea inflorescentelor.

Totul despre cultura de hamei – material saditor

Se spune ca cea mai dificila etapa este cea de obtinere a semintelor. Butasii de 10-12cm lungime sunt recoltati de la plante in varsta de 3-8 ani, alese in functie de soi, vigoare, perioade de inflorire.

Butasii se trec in pepiniere pentru inradacinare, iar terenul va fi ingrasat cu gunoi de grajd, potasiu si fosfor, cate 80 kg din fiecare substanta chimica la care se adauga primavara 60kg de azot.

Plantarea butasilor se realizeaza primavara in martie sau aprilie, la distante de 100cm intre randuri si 20cm intre plante pe rand. In perioada de vegetatie se aplicat 7-8 stropiri impotriva manei si daunatorilor.

Totul despre cultura de hamei si subventionarea de la stat

Investitia e una costisitoare pentru productia de hamei, din acest motiv a si devenit subventionat de stat, fiind nevoie de bani pentru intretinerea culturii in primii ani pana la intrarea in productie. Initial, s-a inceput cu o subventie de 509 euro pe hectar in anul 2017 cu promisiunea ca va ajunge pana la 545 de euro pana in anul 2020.

9 utilizari uimitoare ale berii pe care trebuie sa le incercati

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole