17.9 C
București
marți, octombrie 29, 2024

Cultura dovlecelului. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Dovlecelul este indragit in bucataria datorita gustului sau, a usurintei in preparare, dar si a proprietatilor sale. Cele mai importante substante din compozitia lui sunt: vitaminele B1, B6, vitamina C, A si K, potasiul, fosforul, manganul, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul si calciul. Daca vrei sa cultivi aceasta leguma, trebuie sa stii ca acest procedeu nu este deloc complicat.

Iata ce trebuie sa stii despre dovlecel:

Acesta este o planta erbacee, anuala, cu crestere viguroasa, care formeaza tufe compacte. Radacina este pivotanta, de peste 1 metru lungime, care emite radacini laterale. Tulpina este scurta si puternic ramificata, brazdata de muchii longitudinale ascutite, acoperite cu peri aspri. Frunzele sunt mari, palmate, lung petiolate si acoperite cu perisori aspri. Florile sunt de culoare galbena, iar fructul este o melonid de forma alungita, verde si suculent.

Cultura dovlecelului – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Cultivarea dovlecelului se aseamana foarte mult cu cea a castravetilor, dar cu unele deosebiri:

  • fata de caldura prezinta cerinte ceva mai reduse, temperatura minim de germinatie fiind de 12-14 grade C;
  • are cerinte mai mari fata de lumina;
  • rezista bine la seceta, deoarece are un sistem radicular mai profund;
  • creste si se dezvolta bine pe soluri mijlocii, bine afanate, fertilizate cu cantitati mari de gunoi de grajd bine descompus.

Tehnologia de cultivare

– Cultura in camp

Dovlecelul se cultiva in camp neprotejat, dar pentru obtinerea unor productii mai timpurii se cultiva protejat cu materiale plastice si fortat in rasadnite.

Se seamana sau se planteaza doua randuri pe brazda la 70 cm intre randuri si 50 cm intre plante pe rand, realizandu-se o densitate de 28-30 mii plante la ha. Se folosesc 5-6 kg sman]/ha.

Pentru cultura timpurie, se seamana in perioada 25 aprilie-10 mai (cand se foloseste rasad se planteaza dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii de primvara), iar pentru cultura de toamna (succesiv) se seamana intre 25 iunie si 5 iulie. La soiurile cu vrej lung se seamana la 70/70 cm sau 140/40-50 cm.

Dintre lucrarile de ingrijire amintim: prasitul, fertilizarea suplimentara inainte de inceperea fructificarii, irigatul, tratamente pentru combaterea bolilor si a dauntorilor.

Recoltarea se face esalonat (de la sfarsitul lunii iunie pana la caderea brumelor), in functie de destinatie atunci cand ajung la lungimea de 6-10 cm (cu corola inca necazuta) sau 10-12 cm lungime si 6-12 cm diametru, pentru prelucrarea in gospodarie si industrial. Fructele, fiind foarte perisabile, trebuie sa fie manipulate cu atentie.

Cultura in teren protejat cu materiale plastice

Acest tip de cultura se infiinteaz numai prin rasad pentru care se seamana in a doua jumatate a lunii februarie. Plantarea se face la mijlocul lunii aprilie. In adaposturi mai simple (coifuri din folie, adaposturi individuale cu bucati de geam etc.), protejarea dureaza pana in luna mai.

Cultura in rasadnite se face ca si in cazul castravetilor. Se planteaza 1-2 plante/m2 . In perioada cand nu zboara insectele, polenizarea se face artificial.

Recoltarea incepe in aprilie-mai, inainte de maturizare (cand au in jur de 15 cm lungime si o culoare verde deschis spre alb), cand sunt mai gustosi si au seminte mai putine.

Vezi si: 6 legume ciudate care dau un bust de energie si intaresc sistemul imunitar

Vezi si: Semintele de dovlecel. Ce efecte terapeutice au si cum se administreaza

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole