12.8 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Cu ce se altoieste prunul si care sunt principalele reguli de altoire

Stiati ca exista o lista oficiala a soiurilor care stabileste cu ce se altoieste prunul dar si alti pomi fructiferi? Sunt 12 portaltoi pentru prun dintre care 9 sunt generativi si 3 vegetativi. Desigur, lista portaltoilor pentru prun e mai mare deoarece se afla intr-o dinamica accentuata, insa noi va prezentam principalele combinatii care chiar functioneaza.

Pentru a avea succes in acest demers destul de complicat, e importanta nu doar combinatia dintre altoi si portaltoi, dar si cateva reguli de baza.

Cu ce se altoieste prunul – principalele reguli

In primul rand, trebuie sa stabilim de la inceput ce inseamna cei doi termeni atat de des folositi: altoiul si portaltoiul. Planta asupra careia se face operatia altoirii se numeste portaltoi. Ea va continua sa isi dezvlte radacina si partial tulpina. Altoiul e reprezentat de ramura folosita la operatiune.

In general, portaltoii sunt cei care imprima vigoarea pomilor. Exista o diversitate de portaltoi, unii obtinuti prin selectie, folositi in peiniere, altii obtinuti din samanta, franc, sau drajoni. Cei mai la indemana portaltoi sunt cei care cresc spontan, cum ar fi corcodusul, marul paduret, parul paduret, dar si visinul si mai ales prunul.

Portlatoii trebuie sa aiba grosimi de 1,5-5cm, daca sunt mai grosi de atat exista un risc de esec mai mare pentru ca vindecarea zonei altoite se va face mai greu.

O alta regula importanta de luat in seama e ca portaltoiul, in cazul nostru prunul, sa fie cat mai tanar. Pomul altoit trebuie udat din abundenta timp de doua saptamani deoarece e necesara o buna circulatie a sevei care va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.

Pentru a fi siguri de reusita altoirii este nevoie sa folositi altoi si portaltoi din aceeasi specie sau acelasi gen. Pentru prun aveti mai jos exact lista pomilor cu care se poate face aceasta incrucisare.

Cu ce se altoieste prunul – Lista oficiala a soiurilor din anul 2000

Cei mai folositi portaltoi pentru prun sunt: prunul franc dar si corcodusul, piersicul, porumbarul si zarzarul. Pe prun, in schimb, pot fi altoiti piersicul si caisul.

Corcodusul sau mirobolanul este unul dintre cei mai vechi si mai utilizati portaltoi pentru prun. Are procent ridicat de germinare si productii ridicate de puieti care se prind si cresc bine, asigura procent mare de prindere la altoire si e compatibil cu majoritatea soiurilor.

In plantatie, pomii altoiti pe acest portaltoi au o mare plasticitate ecologica, imprima pomilor vigoare mare, precocitate medie si longevitate de 30-40 de ani. Ca inconveniente, literatura de specialitate mentioneaza vitoarea mare, neuniformitatea in livada, incompatibilitate sau compatibilitate slaba cu unele soiuri.

La ce varsta se altoieste lamaiul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole