Crizantema este o planta care se poate cultiva in diferite locuri si este una din florile specifice sezonului de toamna. Aceasta floare este originara din China si Japonia, unde are si o conotatie pozitiva. De exemplu, japonezii o considerata floarea luminii si a soarelui, iar pentru chinezi, reprezinta, in general, odihna, linistea, dar si viata senina.
Chiar daca se cultiva ca o planta anuala, crizantema este o planta perena. Aceasta domina gradinile toamna, inflorind incepand cu sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Crizantema – Specii si soiuri:
- Chrysanthemum indicum L. – creste in flora spontana a Japoniei. Are inflorescente mici, simple, de culoare galbena.
- Chrysantemum chinensis Sab. – este originara din China si are florile colorate alb sau roz.
- Chrysantemum hortorum Lost. – este o specie horticola si inglobeaza majoritatea soiurilor existente astazi in cultura.
Soiurile de crizantema sunt de mai multe tipuri, dupa forma, marimea, coloritul florilor si inflorescentelor.
Crizantema – Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Unii specialistii spun ca cel mai bun moment pentru plantarea crizantemelor este primavara, deoarece oferi plantei timp sa se stabileasca si sa se adapteze la conditiile de mediu. Totusi, sunt si alti experti care spun ca acestea se pot planta oricand, incepand cu primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut si temperatura medie, noaptea, este de cel putin 10-12 grade si pana toamna tarziu, cand mai sunt cateva saptamani pana cand pamantul ingheata la suprafata.
Totusi, indiferent de perioada aleasa, exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont:
-Solul
Crizantemele necesita soluri bogate in materie organica, adanc lucrate, in permanenta revene, cu pH-ul neutru sau usor alcalin. Totodata, pentru a avea parte de un un sol bun, lucrati-l la o adancime de 20-30 cm. Se amesteca in 5 pana la 10 cm de material organic (ex: compost). Textura perfecta a solului poate fi testata luand o mana si strangand. Cand deschideti palma, solul trebuie sa se sfarame repede.
-Lumina
Crizantema este o planta sensibila la durata de iluminare (la fotoperiodism). In conditii naturale, aceasta infloreste toamna, cand durata zilelor se scurteaza, ea fiind o planta de zi scurta. Poate inflori, insa, in orice perioada din an, prin dirijarea artificiala a luminii, in conditii de spatii protejate, prin iluminarea sau intunecarea culturii. La stabilirea programului de dirijare a luminii se au in vedere anotimpul si soiul. De asemenea, crizantema este sensibila la temperaturi extreme. In general, soiurile existente astazi in cultura nu rezista la ger si trebuie puse sub adapost in spatii cu temperatura de 5-6°C, pentru perioada de iarna.
-Apa
Pentru o buna dezvoltare, crizantemele necesita si umiditate. Astfel, este esential udarea constanta pe tot parcursul primaverii, verii si toamnei. Odata ce pamantul este inghetat iarna, udarea poate fi suspendata pana cand temperaturile de primavara incalzesc solul. Se recomanda udarea dimineata devreme. Este important sa udati la baza plantei, nu pe frunze.
-Ingrasamant
Ingrasarea cu mranita sau gunoi de grajd se face de doua ori pe luna, cu solutii de ingrasaminte minerale, in concentratie de 0,2-0,3%.
-Inmultire
Crizantema este o planta care drajoneaza (emite lastari din mugurii de pe radacini).
Inmultirea crizantemei se poate face prin simpla desprindere a drajonilor, cand au cateva frunze de dimensiuni normale si radacini pentru a se hrani singuri, si plantarea lor in gradina, pentru a se incepe o noua cultura. Aceasta este posibila cel mai adesea in luna aprilie-inceput de mai. Mai bine, insa, este sa se produca butasi din varfurile drajonilor. Vezi si: Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau margaretelor de toamna
Iata ce presupune cultura traditionala a crizantemei:
Toamna, plantele-mama (de la care se vor recolta butasii) se aleg din lotul florifer si se trec in locuri adapostite (rasadnite, camere reci, pivnite). Aici se pastreaza pe perioada de iarna la temperatura de 5-6°C si umiditate redusa.
In februarie-martie, se ridica temperatura la 12-14°C si se uda. Daca plantele au fost pastrate in pivnita, se transfera in spatii luminoase. Din mugurii de pe radacini pornesc numerosi lastari din care se fac butasii. In acest scop, se taie varfurile lastarilor, care apoi se scurteaza la circa 8-10 cm printr-o taietura transversala aplicata la circa 1 mm sub un nod. Dupa ce se elimina 1-2 frunze de la baza, si eventual, se reduce circa 1/3 din marimea celorlalte, butasii se planteaza la 2-3 cm adancime in nisip sau turba. Substratul de inradacinare se asaza in ladite, direct pe parapet in sera sau in rasadnita, in functie de spatiul unde se va produce inradacinarea.
Pentru inradacinare, butasii au nevoie de o temperatura de 18-20 °C si de umiditate atmosferica ridicata.
Prinderea butasilor dureaza 3-4 saptamani, dupa care se planteaza in ghivece de 7-8 cm sau se trec direct in teren, in functie de data butasirii si evolutia factorilor climatici de afara. De la aceeasi planta-mama se pot recolta 2-4 serii de butasi.
O alta metoda consta in efectuarea de butasi catre sfarsitul verii, recoltati de pe plantele cele mai frumoase si foarte sanatoase. Dupa inradacinare, acestia se cultiva afara, pe brazde, pana in luna octombrie si vor servi ca plante-mama pentru butasii anului urmator.
Cresterea acestor plante in conditiile noptilor racoroase din timpul toamnei le stimuleaza formarea drajonilor. Tulpinile lor se scurteaza la circa 10 cm, o data cu pregatirea in vederea iernarii. Transferarea plantelor in locul de iernare (sera rece, rasadnita), se face toamna, cat mai tarziu posibil. Pe parcursul iernii, pamantul se mentine la o umiditate foarte redusa, pentru a se evita putrezirea plantelor. Incepand din lunile februarie-martie apar drajonii din care se recolteaza butasi, in numar de 15-20 la fiecare planta-mama.
Bine de stiut!
- Intr-o cultura de crizantema facuta afara, primul boboc considerat cu o dezvoltare normala apare dupa 10-15 august. Bobocii care se formeaza mai devreme (iulie), cel mai adesea nu sunt de calitate, datorita conditiilor improprii (zile lungi si temperaturi prea ridicate). Drept pentru care, de multe ori, bobocul principal (terminal) se suprima, lasandu-se pentru inflorire boboci coronari de ordinul I sau II.
- Caldura mare si fotoperioadele lungi constituie cauze ale unor defecte florale.
-Boli si daunatori
- Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare. Se recomanda utilizarea unui fungicid, stropiri cu Benomyl 0,5%, prafuiri cu sulf etc.
- Rugina: se manifesta prin pete mici albe, care se acopera repede cu o pulbere bruna. Pentru combatere, plantele atacate se smulg si se distrug, se evita stagnarea umiditatii, se fac stropiri cu fungicide.
- Septorioza: se manifesta pe frunze sub forma de pete brune delimitate de o aureola mai inchisa. Frunzele se brunifica si mor. Produce pagube mari in toamnele ploioase. Se trateaza eu substante fungicide: Benlate 0,3%, Rovral 0,3% etc.
- Fusariosa: produce ingalbenirea si uscarea frunzelor incepand de la varful plantei. Combaterea se face prin respectarea asolamentului, distrugerea plantelor bolnave, tratamente cu Benlate 0,3%, Rovral 0,3% si alte fungicide.
- Paduchii: se distrug cu Sinoratox 0,1% sau alte insecticide.
-Recoltarea
Recoltarea florilor se face in faza de deschidere aproape completa a inflorescentei. Florile recoltate in faza mai timpurie nu ajung la dimensiuni normale. Tijele florale se taie la circa 10 cm deasupra liniei solului si dupa aceea se scurteaza la lungimea dorita. inainte de a fi puse in apa, se elimina 1-3 frunze de la baza.
Florile isi pastreaza mai bine frunzele la lumina decat la intuneric.
Vezi si: Floarea miresei. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Crizantema este o planta perena cu flori frumoase, originara din Asia (China, Japonia). Numele ei provine din greaca, de la “chrysos” (aur) si “anthos” (floare). I se mai spune si tufanica sau margareta de toamna. […]