20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Crizantema. Ce proprietati tamaduitoare are

Crizantema este o planta perena cu flori frumoase, originara din Asia (China, Japonia). Numele ei provine din greaca, de la “chrysos” (aur) si “anthos” (floare). I se mai spune si tufanica sau margareta de toamna.

Florile ei reusesc sa dea viata oricarei gradini in zilele racoroase de toamna, dar trebuie sa mai stii ca pe langa rolul ei decorativ, crizantema are si proprietati tamaduitoare. 

Petalele florilor de crizantema au un bogat continut in minerale (potasiu, magne­ziu, seleniu, zinc, calciu) si vita­mine (mai ales vitami­na C), substante ne­cesare functionarii normale a orga­nis­mului, in special a sistemului ner­vos central. De asemenea, petalele florii contin si uleiuri esentiale, care intaresc sistemul imunitar si inhiba pro­cesele evolutiei bolii Parkinson. In medicina traditionala chineza, frunzele sunt folosite in comba­terea migrenelor, iar florile us­cate, pentru cresterea poftei de mancare.

Se pare ca primele mentiuni despre proprietatile medicinale ale crizantemei au aparut inca din Antichitate, fiind denumita „elixirul vietii vesnice”. In prezent, crizantema este utilizata in industria cosmetica si in medicina traditionala, in tratarea unor afectiuni.

Crizantema – Ce proprietati tamaduitoare are

Crizantema este folosita cu succes in:

-Afectiunile sistemului nervos

Crizantema este considerata un bun tonic general, ajutand la consolidarea sistemului nervos. Peste o mana de petale de crizantema se toarna 500 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 30 de minute. Se poate indulci cu miere, dupa gust. Acest ceai, baut seara, inainte de culcare, timp de 2-3 sapta­mani, nor­malizeaza starea generala, eli­mina durerile de cap si tiuitul urechilor, im­bunatateste vederea.

Insomnie: in practica Ayurveda, se reco­manda folosirea florilor proas­pe­te de crizantema pentru com­baterea insomniei. Seara, se pune langa pat o vaza cu un bu­chet de flori proaspete.Acest lucru cal­meaza si faciliteaza somnul.

-Afectiunile cardio-vasculare

Consumul regulat de ceai din crizan­tema ajuta la mentinerea calciului in organism, regleaza functiile inimii si re­duce nivelul de colesterol din sange.

-Intarirea sistemului imunitar

Peste o cana de apa clocotita se adauga o lingurita de petale zdrobite de crizantema. Se fierbe timp de 8-10 minute, apoi se lasa la infuzat 30 de minute. Se poate adauga miere si cateva bobite strivite de strugure. Se bea in mod regulat, cate o juma­tate de cana, de doua ori pe zi. Ceaiul are si pro­prietati diuretice, fiind benefic si in bolile de rinichi. Acest remediu ajuta la cresterea imunitatii, pro­filaxia afectiunilor rini­chilor si a sistemului urinar, fiind un foarte bun diuretic.

Parkinson

Cei care se confrunta cu aceasta boala sunt sfatuiti sa stranga intre palme frunzele plantei, inhaland profund. In paralel, se consuma in mod regulat ceai de crizan­tema, preparat astfel: peste 500 ml apa clocotita se adauga petalele de la o crizantema si se lasa 30 de minute la infuzat. Urmand acest trata­men­t, in 2-3 sapta­mani, bolnavul va deveni mai li­nistit, iar dupa 1-2 luni, tremurul se va opri si tiui­tul urechilor va disparea.

-Afectiunile aparatului respirator

In caz de tuberculoza pulmonara sau bronsita cronica, se folosesc urmatoarele remedii:

  • la 1 litru de apa clocotita se adauga 2-3 flori intregi de crizante­ma. Se da intr-un clocot si fiertura se lasa la in­fuzat, de seara pana di­mi­neata. In aceasta solu­tie, seara, inainte de cul­care, se im­bi­ba un pro­sop sau o bu­cata de pan­za groa­sa si se aplica pe piept. Dupa o saptamana de la inceperea tratamen­tului, se vor vedea si re­zul­tatele.
  • O mana de petale de crizantema se amesteca cu doua linguri cu miere de albine. Mixtura se toarna in cada pregatita pentru imbaiere, in apa calda. Se fac bai aromate, de 2-3 ori pe saptamana, timp de 10-15 minute.

In caz de guturai puternic, anosmie (pierderea mirosului), se foloseste urmatorul remediu:

  • O lingura de petale de crizantema bine tocate se amesteca cu o lingurita de ulei de masline. Pasta obti­nuta se plaseaza la baza nasului si sub nari si se acopera cu un plasture. Se lasa pana dimineata, cand se inlatura si se clateste bine cu apa calduta. Tratamentul dureaza pana la disparitia simptomelor.

-Combaterea bolilor articulare

In caz de poliartrita, artroza, reumatism, se recomanda urmatorul remediu extern: peste o mana de petale de crizantema maruntite se adauga o lingurita de ulei de floarea soarelui. Se lasa 7 zile la macerat, apoi, mixtura obtinuta se aplica seara, inainte de culcare, bandajand zonele afectate cu un tifon. In cazul durerilor de genunchi sau a lipsei de mobilitate, se recurge la urmatorul tratament: peste doua linguri de mie­re se adauga o lingura cu varf de petale de crizan­tema maruntite. Mixtura se amesteca foarte bine, se aco­pera si se lasa pana sea­ra. Inainte de culcare, se ung zonele afectate si se bandajeaza cu un tifon. Tra­tamentul se tine pana la ameliorare.

-Reglarea metabolismului

Crizantema ajuta la detoxifierea organismului. In 500 ml apa clocotita se adauga o juma­tate de lingurita de petale de crizantema si o jumatate de lingurita de flori uscate de tei. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoara si se bea cate o jumatate de ceasca, de doua ori pe zi.

Bai aromate cu crizanteme

In perioada rece, atunci cat tot mai multe boli apar, se poate recurge la baile cu flori de crizantema. Se prepara o infuzie din 500 ml apa clocotita si 7-10 flori de mai multe culori. Se lasa sa se raceasca 25 minute si se toarna in cada infuzia cu petale cu tot. Timp de 2 saptamani, se fac 6-7 bai zilnic, cate 15 minute fie­care.

Astfel de bai li se re­co­man­da mai ales varstni­cilor si per­­soanelor anemice, cu astenie ge­ne­rala sau care au suferit o boala de lunga durata si obosesc repede. Totodata, aceste bai sunt eficienta si pentru vindecarea afectiunilor inflamatorii ale pielii (neuro­dermite, eczeme), dar si pentru dureri in articulatii.

Vezi si: Cum sa fii frumoasa cu flori de albastrele. Remedii pentru un ten luminos si ochi fara cearcane

Vezi si: Pelinița, unul dintre cele mai bune remedii contra malariei si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole