Se spune ca nicio alta floare nu poate fi asemuita cu crinul alb in ceea ce priveste parfumul ei imbatator. Crinul alb (Lilium candidum) este cultivat inca din Antichitate ca planta decorativa, dar si cu scop medicinal, sub forma de infuzii, tincturi, cataplasme, lapte, ulei si decoct.
Inca din Evul Mediu, florile si bulbii crinului alb erau cunoscute ca leac pentru o multitudine de boli ale trupului si ale sufletului. Acestea erau folosite mai ales pentru echilibrarea activitatii inimii si al sistemului nervos, dar si ca remediu in caz de taieturi si infectii sau chiar ca antidot impotriva unor otravuri.
In scop terapeutic, se folosesc florile si bulbii.
- Crinul infloreste incepand cu luna iunie, iar recoltarea are loc atunci cand florile sunt deschise complet. Din florile proaspete se pot face tincturi, lotiuni sau unguente.
- Bulbii se culeg in august si pot fi folositi atat in stare proaspata, cat si uscata.
Crinul alb are in compozitia sa flavonoide (quercetina, izoramnetina, kamepferol), polizaharide solubile, carotenoide, alcaloizi, steroizi, saponine, taninuri, acizi organici, aminoacizi si amidon. Toate aceste substante active au proprietati antiinflamatoare, astringente, emoliente, expectorante, emenagoge, diuretice si analgezice. De exemplu, petalele au efecte bactericide si cicatrizante, putand fi folosite in tratamentele diverselor rani (extern si intern – cu efect de cicatrizare). In plus, sunt utile chiar si in calmarea durerilor sau ca expectorant, fiind un bun fluidifiant al secretiilor bronhice. Bulbul se foloseste mai mult la afectiunile cailor respiratorii pe care le poate vindeca in cazurile mai usoare, iar la cele mai grave aducea ameliorari evidente.
Crinul alb, leac pentru suflet
Cu totii stim cat de puternic este parfumul crinului alb, incat unii cu greu ii pot rezista mai mult timp. Totusi, in cantitati modeste, mireasma florilor are o actiune benefica asupra psihicului nostru, oferind liniste si purificare emotionala. De asemenea, este de ajutor in cazul afectiunilor cardiace, regland bataile inimii mai ales in excitatii nervoase, in stres sau alte cazuri.
In tahicardie, insuficienta cardiaca pe fond nervos, se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura din bulbi de crini albi, de 4 ori pe zi, in cure de 2 luni, cu 1 luna de pauza. Acest preparat are efecte calmante si usor sedative, regleaza ritmul cardiac, are efecte de stabilizare a emotiilor.
In caz de cosmaruri, insomnii, excitatie nervoasa, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, se face o cura interna cu cate 2-3 cani de ceai pe zi, preferabil din petale.
Crinul alb, leac pentru trup
-Afectiuni dermatologice:
- Panaritiu, abcese, furuncule, arsuri, rani externe. Se aplica, pentru 3 ore, o cataplasma cu bulb de crin ras. Are efecte dezinfectante puternice, favorizeaza vindecarea rapida. Pentru mai multa eficienta, dupa indepartarea cataplasmei, se tamponeaza locul afectat cu tinctura din petale de crin. Foarte bun este si uleiul de crin.
- Infectii ale urechii medii si interne, otita. Se pune in fiecare ureche cate mic tampon de vata umezit in tinctura de petale de crin. Acesta este un remediu traditional cu efecte antiseptice puternice.
-Afectiuni respiratorii:
- inflamatia cailor respiratorii superioare
- laringite
- faringite
- tuse seaca
Vezi si: Garoafa de cultura. Ce efecte si indicatii terapeutice are „floarea zeilor”
Crin alb – Metode de preparare:
-Infuzie. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita cu planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara.
-Decoct. La o cana cu apa, se adauga o lingurita planta maruntita si se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-Tinctura din bulbi sau petale de crini. Intr-un borcan, se adauga 5 parti de alcool de 70° si o parte de petale de crin sau bulbi. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara si se toarna in recipiente mici. Intern, se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, diluata cu apa. Extern, in functie de toleranta fiecaruia, se aplica in dilutie cu apa. Este mult mai eficient cu cat este mai concentrat.
-Ulei. La 2 l de ulei, se adauga 50 g bulbi macinati si se lasa la macerat 6 saptamani, la soare, apoi se strecoara. Din acest ulei, se pot face si diferite creme prin adaos de ceara de albine in functie de cat de tare doriti sa o faceti. In general se pune 20 g la 100 g de masa grasa. Acest ulei se foloseste in afectiunile externe, avand rol cicatrizant.
Vezi si: Narcisa alba, floarea parfumata a primaverii cu calitati terapeutice pentru minte si suflet
Vezi si: Laleaua. Ce trebuie sa stii despre floarea care ne coloreaza primavara
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding layout.
My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!