Coronavirus: Primele 5 lucruri de facut atunci cand intri in casa

pimele-lucruri-pe-care-sa-le-faci-cand-intr-in-casa

Ce sa facem aceste zile pentru a ne proteja cum trebuie de coronavirus daca suntem nevoiti sa iesim din casa? A iesi din casa in timpul pandemiei este riscant. In primul rand, daca aveti o boala, dar nu aveti inca simptome, o puteti raspandi unei persoane vulnerabile. In al doilea rand, va expuneti la germenii altor oameni si daca nu sunteti vigilenti, ii puteti aduce inapoi in casa, unde v-ar putea infecta. Iata primele 5 lucruri de facut atunci cand intri in casa.

Limitati aducerea virusului in casa respectand 5 pasi simpli

Din fericire, cu putina atentie (si dezinfectare a mainilor), puteti reduce probabilitatea transferului de virusi si bacterii in casa. Iata cinci pasi dati de experti pentru a ii urma de fiecare data cand intri pe usa.

1 – Dezinfectati mainile inainte de a intra in casa. Ori de cate ori sunteti in afara casei, fiti atenti la germenii de pe maini. Evitati sa va atingeti fata pana cand le puteti spala ai, daca este posibil, tineti solutia de dezinfectare a mainilor cu voi. Astfel, veti impiedica intrarea agentilor patogeni potential nocivi sa se aseze pe volanul masinii sau pe un clanta de la intrarea in casa.

Dr. Elizabeth Scott, profesor de microbiologie la Centrul Simmons pentru igiena si sanatate in casa si comunitate la Universitatea Simmons din Boston, spune ca incearca sa mentina in permanenta la ea solutia de dezinfectare. Cand este nevoita sa iasa aproape, il foloseste in doua scenarii. „Daca merg cu masina, imi igienizez mainile imediat ce ma intorc in masina dupa cumparaturile esentiale in magazin”, spune ea. „Sau, cand ma intorc in casa, imi igienizez mainile inainte de a intra.”

Dezinfectati fiecare suprafata posibil infectata

2 – Agatati cumparaturile pana reusiti sa dezinfectati. Deoarece germenii pot trai pe suprafete precum pungile timp de mai multe ore, nu va puneti alimentele in bucatarie decat daca intentionati sa dezinfectati imediat dupa. Acelasi lucru este valabil si pentru pachetele livrate pe care le puteti pune in mod normal pe masa din bucatarie. Dupa ce isi igienizeaza mainile si intra in casa, dr. Scott spune ca isi pune pungile pe podea pana cand se ocupa de urmatorii pasi impotriva germenilor. Este bina ca tot ceea ce cumparati, sa nu le puneti direct in zonele foarte frecventate, deoarece o contaminare este mult mai posibila.

3 – Dezbracarea de haine si descaltarea se fac imediat dupa intrarea in casa. Indiferent pe unde umblati, incaltamintea si hainele sunt, de asemenea, potentiali purtatori de germeni. Scott isi scoate intotdeauna pantofii si jacheta cand ajunge acasa si le pune intr-un loc special destinat hainelor de afara. Corect ar fi sa lasati hainele undeva afara la soare pentru dezinfectie naturala sau sa le bagati direct la spalat, pentru a fi siguri ca nu ati adus virusul in casa.

Vezi si Sfaturile anti-coronavirus ale unui medic roman. De ce manusile sunt o mare capcana

Apa calda si sapunul omoara virusul imediat

4 – Spalati-va bine pe maini, apoi despachetati-va lucrurile. Pentru a evita sa transmiteti virusii de pe haine prin casa, este bine sa va spalati bine mainile, chiar daca v-ati dezinfectat inainte de a intra. Abia dupa aceea este bine sa desfaceti toate plasele, iar dupa ce ati terminat sa dezinfectati suprafetele pe care au stat poseta si plasele.

Virusii sunt inveliti de un mic strat de grasime, care poate fi dizolvat imediat cu apa peste 30 de grade Celsius si sapun. De asemenea, alcoolul sanitar de peste 65 de grade dizolva imediat virusii. Mai mult, orice amestec cu o parte de inalbitor si 5 parti de apa dizolva direct stratul de grasime al virusului, descompunandu-l din interior. Nu folositi otet, acesta nu poate descompune stratul protector de grasime al virusului. In plus, ar fi bine sa aveti unghiile scurt taiate, sa fiti siguri ca virusul nu se poate ascunde acolo.

5 – Dezinfectati daca este necesar sau spalati-va din nou pe maini. Pentru cine vrea sa fie mai vigilent, este bine sa se dezinfecteze inclusiv ambalajele alimentelor. Daca ati pus hainele sau alte lucruri de afara pe zonele pe care le frecventati des, este bine sa fiti siguri si sa le dezinfectati. De altfel, nu strica sa dezinfectati cu solutie speciala sau cu spirt clantele si zonele foarte des atinse cu mainile. Nu uitati ca apa calda si sapunul sunt cele mai bune pentru a omora virusii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...