Conopida a castigat popularitate in Europa in timpul secolului al XVI-lea, in timp ce cultivarea in America a inceput la inceputul secolului XX. Se spune ca a fost cultivata in regiunea estica a Mediteranei; de acolo s-a raspandit spre Europa centrala si de vest inainte de a se raspandi pe plan international, chiar si in tarile fierbinti, unde este cultivata in zonele mai reci de munte de peste 1.000 m.
In ultimii 400 de ani, conopida alba a fost raspandita din Italia in Europa centrala si nordica, unde este foarte populara si azi.
In afara de gustul ei special, conopida este o sursa minunata de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul de 100 g de conopida ofera:
- 44,3 mg Vitamina C,
- 0,173 mg Vitamina B6,
- 13,8 ug Vitamina K,
- 44 pg Vitamina B9,
- 0,508 mg Vitamina B5,
- 39,1 mg Colina,
- 0,024 g de triptofan,
- 0,067 g de treonina,
- 0,07 g de izoleucina,
- 0,107 g de leucina
- 0,099 g de lizina.
Conopida este formata din ingrediente naturale care ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer ereditar. Conopida este o leguma crucifera, ce abunda in sulforafan, care joaca un rol semnificativ pentru a preveni aparitia cancerelor ereditare.
De ce este atat de importanta pentru prevenirea cancerului?
Cercetarile efectuate in British Journal of Cancer afirma ca substantele chimice care se gasesc in mod natural in anumite legume, cum ar fi conopida si varza, ajuta la imbunatatirea reparatiei ADN-ului in celule, contribuind la oprirea de a deveni canceroase.
O alta cercetare sugereaza ca un consum regulat de conopida poate contribui, de asemenea, la reducerea sanselor de cancer la san, cancer pulmonar, hepatic, de colon si stomac. Multe studii raporteaza ca consumul de legume crucifere duce la prevenirea cresterii cancerului la sobolani si soareci pe parcursul studiilor controlate si ca aceleasi beneficii se aplica si la om.
Rolul de protectie al legumelor crucifere, precum si a componentelor active sunt prezente in aceste legume precum izotiocianatele si indol-3-carbinolul. Conopida este, de asemenea, bogata in glucozinolati, un grup mare de compusi avantajosi care contin sulf. Combinatiile speciale ale acestor compusi sunt motivul principal al mirosului specific al legumelor crucifere precum conopida, varza, mai ales atunci cand sunt gatite.
Glucosinolatii actioneaza in esenta ca pesticidele naturale din celulele plantelor; atunci cand sunt consumate de oameni, sunt utilizate pentru repararea ADN-ului si ajuta la prevenirea cancerului prin incetinirea cresterii celulelor canceroase mutante. Acest lucru face ca conopida sa fie o modalitate exceptionala de a preveni cancerul si, de asemenea, de a reduce sansele de reaparitie.
Ajuta in primul trimestru de sarcina si in cazul infertilitatii la barbati
Consumul de legume crucifere verzi, precum conopida contribuie la scaderea sanselor de defecte ale tubului neural la femeile insarcinate. Folatul este esential pentru dezvoltarea fatului, iar beneficiile pentru graviden si bebelusi sunt enorme. Deficitul de folat in timpul sarcinii timpurii poate duce la defecte ale tubului neural. Aceasta este o problema severa care poate duce la incetarea sarcinii sau la un copil nascut cu spina bifida.
Folatul joaca, de asemenea, un rol esential in sperma barbatilor, de care depinde formarea unui copil sanatos. Cercetarile care exploreaza rolul folatului in spermatogeneza l-au legat de sanatatea si functia spermatozoizilor. S-a descoperit ca barbatii cu un consum mai scazut de folat au sperma cu structura cromozomiala incorecta. Un studiu din 2012 a raportat ca pacientii infertili care au luat un supliment nutritional, care includea acid folic, au inregistrat o imbunatatire substantiala a motilitatii spermei si au obtinut cu succes sarcina cu partenerele lor.
Inflamarea este cauza principala in aproape toate bolile cronice cu care ne confruntam atat de frecvent astazi. Conopida este bogata in antioxidanti si compusi antiinflamatori care ajuta la scaderea oxidativului si la lupta impotriva inflamatiei.
Folatul (acid folic) este o alta vitamina B care se gaseste in conopida si care este asociata cu inflamatia. O scurta cercetare realizata in Italia recomanda un supliment zilnic de acid folic pe termen scurt, cu doza mica, care ar putea reduce inflamatia la persoanele supraponderale.
Conopida contine nutrienti care ajuta in lupta cu inflamatia, cauza multor boli cronice
Conopida este formata dintr-o cantitate considerabila de beta-caroten si vitamina K, care sunt legate de inflamatie. Beta-carotenul este o pro-vitamina care se transforma in vitamina A din organism care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi. Vitamina K poate ajuta la reducerea markerilor inflamatori; cercetarile arata ca poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima, precum si a osteoporozei. Foarte putini dintre noi obtinem suficienta vitamina K in dietele noastre. Exista doua tipuri de vitamina K: vitamina K1, care se gaseste mai ales in legumele cu frunze precum conopida; si vitamina K2, care se gaseste in ficat si oua.
Conopida este formata dintr-o cantitate moderata de minerale care ajuta la reducerea inflamatiei. Cantitatea redusa de magneziu este legata de stresul ridicat. Stresul, dupa cum stie majoritatea dintre noi, poate provoca pofte pentru alimente precum ciocolata sau alti carbohidrati rafinati. Stresul schimba, de asemenea, nivelul de dopamina in creier, iar dopamina este de fapt un neurotransmitator dependent de magneziu.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Conopida reduce riscul dezvoltarii cancerului. Afla de ce in acest articol […]