3.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Congelarea capsunelor, cea mai buna modalitate de a le pastra aroma si vitaminele. Ce pasi trebuie urmati

Au aparut pe piata indragitele capsuni. Gustoase si sanatoase, acestea ne dau o stare de bine, o senzatie de satietate si ne ofera numeroase vitamine si minerale importante. Totusi, acestea intra in categoria alimentelor perisabile, deoarece perioada lor de coacere/recoltare este foarte scurta. Asadar, daca am cumparat sau cules prea multe, cea mai buna decizie este aceea congelarea capsunelor.

Congelarea capsunelor, cea mai buna modalitate de a le pastra aroma si vitaminele

Stim ca fructele prospete, culese si consumate imediat sunt mai gustoase si mai sanatoase, insa atunci cand acestea sunt cumparate din comert, lucrurile nu mai stau asa. Capsunele proaspete cumparate din supermarket nu sunt culese la momentul coacerii, cand au cea mai mare valoare nutritionala, pentru ca astfel viata la raft ar fi prea redusa. Asadar, fermierii prefera sa le adune mai devreme, astfel incat fructele sa reziste dupa ce sunt depozitate si transportate. Pe de alta parte, atunci cand sunt congelate, capsunele sunt culese la momentul potrivit, eliminandu-se grija timpului petrecut la transportare, depozitare si raft. In plus, conform lui Ali Bouzari, autor al cartii Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food, tehnologiile actuale de congelare garanteaza ca alimentele inghetate au cea mai ridicata valoare nutritionala comparativ cu toate celelalte metode de depozitare a fructelor.

Vezi si: 8 beneficii ale consumului de capsuni

Cum se congeleaza corect capsunele?

Cand congelezi capsunele in mod corect, le mentii calitatea si pastrezi cea mai mare parte a aromei si a valorii nutritionale. Iata cum se procedeaza:

  1. Alege capsunele cele mai coapte, spala-le si scurge-le cu grija, indepartand tulpinile si usuca-le pe un prosop intr-un singur strat.
  2. Asaza fructele pe o tava cu foaie de copt si introdu-o in congelator pentru 1-4 ore. Nu lasa fructele sa se lipeasca intre ele. Acestea pot fi congelate intregi, zdrobite sau feliate.
  3. Odata inghetate, pune-le in pungi de plastic cu inchidere etansa. Incerca sa elimini cat mai mult aer posibil, apoi pune punga in spatele congelatorului, deoarece in fara temperatura fluctueaza, ducand la formarea particulelor de gheata. Pentru a pastra aroma maxima, foloseste fructele congelate in termen de 6 luni.

Vezi si: Cele mai rodnice soiuri de capsuni

*Secretul unei congelari de succes este acela de a le congelarea rapid (quick freeze). De aceea, este un mare avantaj daca ai un congelator cu un compartiment de quick freeze. De asemenea, temperatura trebuie sa fie foarte scazuta, chiar si sub -20° C. De exemplu, in industrie, congelarea rapida a fructelor si legumelor se face la -40° C.

Prin aceasta metoda de congelare se mentin cel mai bine nutrientii din fructe. O congelare lenta nu face altceva decat sa acumuleze cristale de gheata pe fructe si care, la decongelare, acestea se vor inmuia si se va scurge toata zeama din ele.

Cum se dezgheata capsunele:

In functie de modul in care vrei sa le folosesti, poti fie sa le folositi imediat, fie sa le dezgheti in frigider. Pentru a face smoothie-uri si prajituri coapte, foloseste-le direct din congelator.

Vezi si: Remedii naturiste cu capsuni

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

74 COMENTARII

  1. Simply want to say your article is as astounding. The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole