12.2 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Coca-Cola. Ce trebuie sa stiti despre aceste plante controversate

Coca (Erythroxylum coca) si cola (Cola nitida) sunt doua plante exotice, prima este originara din America de Sud (Columbia,Peru, Bolivia), iar cea de-a doua, din partea de vest a Africii. In acest articol vom afla ce proprietati au fiecare.

Coca (Erythroxylum coca)

Pentru populatia amerindiana, Coca este considerata o planta sacra, cu numeroase virtuti terapeutice. Acesta este un arbust exotic, care face parte din familia inului, cu o inaltime de pana la 3 metri, cu frunze alungite.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele, care contin: cocaina (unul dintre drogurile cele mai puternice), ecgonina si convulvina. Cocaina este benzoilmetilecgonina. Ergonina este o baza aminoalcoolica strans inrudita cu tropina, aminoalcoolul din atropina. Cocaina este astfel un ester al acidului benzoic si este o baza azotata. De asemenea, Coca contine mai multi alcaloizi, dintre care unii cu proprietati excitatoare.

In traditia populara: locuitorii din Peru si Bolivia mesteca frunzele de coca-cola pentru efectul lor stimulator.

Coca, primul anestezic local descoperit

Sub forma de praf sau injectii, cocaina se foloseste mai ales la anestezie locala, deoarece actioneaza asupra terminatiilor nervoase senzitive. Iata ce alte actiuni secundare importante mai are cocaina:

Alcaloidul a fost izolat in 1860 de Niemann elevul lui Wohler. Wohler a observat gustul amar al cocainei si a simtit un efect ciudat la nivelul limbii, provocandu-i amorteala si lipsa de sensibilitate. In 1879, Von Antrep a studiat si el actiunile acestei substante si a observat ca dupa injectia subcutanata, zona devine insensibila la intepatura acului. El a indicat ca acest alcaloid ar putea fi utilizat ca anestezic local in clinica, dar nu s-a dat curs sugestiei sale. De asemenea, Freud a spus si el ca in 1884 a studiat aceasta substanta, iar prietenul lui Konigstein, un dr. oftalmolog a cercetat problema gradului in care sunt utilizate proprietatile anestezice ale cocainei in afectiunile oculare. Totusi, cel care a fost numit descoperitorul anesteziei locale cu cocaina a fost Carl Koller, un alt prieten, care efectuase mai mult ecercetari pe aceasta substanta.

Acceptarea cocainei ca anestezic local s-a produs imediat si in aceasta privinta istoricul anesteziei locale difera mult de cel al anesteziei generale. Alti cercetatori au largit in mod rapid observatia initiala a lui Koller. Astfel, intr-un interval scurt de timp Hall (1884) a introdus anestezia locala in dentistica, iar Halsted (1885) aratand ca cocaina poate bloca transmiterea prin trunchiurile nervoase a pus bazele blocajului anestezic in chirurgie.

Cercetarile chimice asupra substituientilor cocainei au inceput in 1892 o data cu lucrarile lui Einhorn. El a sintetizat in 1905 procaina, care este folosita in prezent pe scara mult mai larga decat orice alt anestezic local.

Iata in ce afectiuni se poate folosi cocaina:

Cocaina, principala substanta extrasa din frunzele de coca, inlatura senzatia de oboseala, precum si senzatia de foame. Totodata, folosita in doze adecvate, este eficienta si in dureri de cap, reumatism, guta.

Precautii si contraindicatii:

Trebuie sa stiti ca aceasta substanta se prescrie si se utilizeaza doar la indicatiile unui medic, deoarece, in prezent, cocaina este considerata un drog periculos.

Cocaina este un produs nociv, care duce la dependenta si este un agent distructiv pentru organele vitale. Prin folosirea indelungata da obisnuinta si se ajunge la cocainomanie, stare grava care ataca sistemul nervos (insomnii, halucinatii, delir, moarte). Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Vezi si: Canabisul medicinal, planta controversata care trateaza durerile cronice

Cola (Cola nitida)

Cola nitida este un arbore cu o inaltime de pana la 12 m inaltime, oroginar din Africa de Vest. Are frunzele lanceolate si o culoare verde inchis, cu flori mici si albe. Fructul de cola este alcatuit din 5 pastai, care ii dau forma de stea, iar fiecare pastaie contine 5-6 seminte mari – nucile de cola, care sunt rosii in interior si au coaja maro si neteda.

Cola nitida este o planta apreciata in Africa, mai ales pentru nucile sale, care se culeg inainte de a se coace. Acestea au in compozitia lor urmatarele substante: cofeina, teofilina si tanini.

Din aceste nuci, se prepara o pudra din care se fabrica numeroase produse naturiste, dar care au si atentionari asupra faptului ca exista si efecte nedorite (insomnie, nervozitate, agitatie, iritatie gastrica).

Nucile de Cola au efect energizant, stimuleaza apetitul si ritmul respirator, diuretic si efect antidepresiv.

Mestecate sau administrate sub forma de pudra, combat oboseala, stimuleaza (pe termen scurt) performantele cognitive (memoria, atentia, concentrarea), amelioreaza durerile de cap, au efect afrodisiac, antidepresiv etc. Totul se datoreaza cafeinei, substanta continuta de aceste seminte.

De asemenea, consumata in doza mari, aceasta poate duce si la hipertensiune arteriala, voma, greata, palpitatii, aritmie, accelerare a respiratiei, crampe musculare etc.

Asociata unor medicamente, cafeina din Cola poate sa diminua efectele sedativelor si poate amplifice rolul stimulentelor nervoase.

Extrasul din aceste nuci este folosit in industria bauturilor racoritoare, de exemplu Coca-Cola.

Cum a aparut bautura carbogazoasa Coca-Cola

John Stith Pemberton este primul farmacist care a realizat in sec. XIX-lea un produs din nuci de Cola, frunze de Coca si un sirop obtinut din vin, numit “Pemberton’s French Wine Coca”. Acesta l-a facut ca remediu contra durerilor de cap, a oboselii si a depresiei. Totodata, cocaina din aceasta bautura avea un efect similar cu al morfinei. Insa, in anul 1886, cand alcoolul a fost interzis in SUA, farmacistul a trebuit sa scoata vinul din reteta si astfel a amestecat extractele de Coca (9 mg/pahar) si de Cola cu apa gazoasa si a vandut produsul in farmacia sa din Atlanta.

In anul 1887, farmacistul se imbolnaveste si ii vinde afacerea lui Griggs Candler. Noul proprietar lanseaza o campanie publicitara, menita sa dea un nou impuls vanzarii acestui produs si asa a aparut Coca Cola. Totusi, incepand cu 1903, oficial, bautura racoritoare nu mai contine cocaina extrasa din Erythroxylum coca.

Vezi si: Aspirina. Ce beneficii si efecte adverse are

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole