-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cobaltul. Ce rol are pentru organismul nostru

Chiar daca este foarte putin reprezentat in organism, cobaltul are o importanta deosebita in metabolism, acesta fiind gasit in structura vitaminei B12.

Cobaltul face parte din clasa oligoelementelor, deoarece continutul in organismul nostru nu depaseste 1,5 mg. Principala parte a elementului se afla in tesutul adipos si osos, par si muschi, in ficat si pancreas. Totusi, odata cu inaintarea in varsta, continutul elementului scade. Cobaltul se caracterizeaza printr-un grad scazut de absorbtie.

Continutul de cobalt din organism este mai mic de 1 mg, 0,36 mg in tesutul adipos, 0,3 mg in par, 0,28 mg in oase, 0,2 mg in muschii scheletici, 0,11 mg in ficat. 

Cobaltul – Ce rol are pentru organismul nostru

-împreună cu fierul și cuprul participă la procesele de formare a sângelui (stimulează producerea de globule roșii în măduva osoasă, participă la absorbția fierului)

-Cobaltul in organism regleaza sistemul vegosimpatic si este un vasodilatator.

-Experimental, vitamina B21 stimuleaza regenerarea nervilor periferici la sobolani. Actiunea aceasta s-ar datora, se pare, cobaltului care intra in alcatuirea acestei vitamine.

-Cobaltul este un antianemic, impreuna cu fierul si vitamina B12. Cu fierul si cu cuprul, el joaca un rol in formarea hemoglobinei.

-Prezenta lui este necesara la fixarea fierului.

-In doze slabe, cobaltul stimuleaza activitatea penicilinei, iar in doze mari este antagonist. Tot astfel, in doze slabe, accelereaza fermentatia lactica, iar in doze mari, o inhiba, apoi o accelereaza, pentru ca in cele din urma, sa o inhibe definitiv.

-Cobaltul este foarte raspandit in regnul vegetal, mai ales in fanerogame si criptogame.

-Absenta lui din anumite soluri duce la culturi furajere lipsite de cobalt, care provoaca boli ale animalelor, multa vreme inexplicabile. Adaugand la ratia alimentara a animalelor cobaltul necesar se obtine vindecarea.

-La mamifere, il gasim in toate tesuturile, mai ales in pancreas.

-In terapeutica, cobaltul este prescris in tulburarile sistemului vagosimpatic (palpitatii, anxietate), in anemii, in hipertensiune, spasme diverse si in dureri: anghina pectorala, coronarite, arterite, sciatica, nevrite.

Vezi si: Niacina – Ce rol are pentru organismul nostru vitamina B3

Doza zilnica recomandata de cobalt

Nu exista inca un dozaj zilnic in cazul cobaltului, totusi, unii specialisti sunt de parere ca 8 mcg de cobalt ar fi maximul necesarului zilnic.

Cele mai bune surse de cobalt

Carne, rinichi, ficat, stridii, scoici, spanac, varza, fasole si algele marine. De asemenea, o cantitate importanta de cobalt se gaseste si in laptele proaspat muls.

Consumul de suplimente ce contin cobalt este recomandat doar la indicatiile unui medic specialist.

Vezi si: Fierul. Ce rol are pentru organismul nostru

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole