Coada Vacii (Verbascum nigrum) sau lumanarica neagra, cum mai este cunoscuta este asemanatoare cu lumanarica, dar se deosebeste de aceasta prin faptul ca are florile mai micute si in mijlocul lor au un punct mov.
Coada vacii este considerata o planta medicinala destul de importanta, foarte buna in caz de tuse uscata si dureri in piept.
In scop medicinal, de la aceasta planta se utilizeaza florile care au in componenta lor mucilagii, saponozide, verbascoside, verbascosaponin, tanin, rezine, ulei volatil, flavonoide, zaharoza, carotenoizi, fitosteroli, aucubina, catapol, flavonoide, glicozide iridoide, acid de cafea, acizi carboxilici fenolici, fitosteroli, mucus, sterolin si triterpensaponine.
Coada vacii/Lumanarica neagra – Efecte terapeutice
Dupa cum spuneam si mai sus, aceasta planta are uimitoare efecte terapeutice in caz de raguseala si tuse.
Coada vacii are efect antiviral, transpirant, antiinflamator, diuretic, stimuleaza circulatia si reduce iritatiile. Aceasta ajuta in cazul bolilor respiratorii, ale vezicii urinare, raceli, rani, mancarimi, riduri, degeraturi, efect gripal, in tratarea hemoroizilor, inflamații ale pielii, afectiuni renale, disconfort gastrointestinal, boli de rinichi, contuzii, reumatism, dureri, calmeaza crampele.
Coada vacii/Lumanarica neagra – Utilizare
Utilizata intern, trebuie stiut ca planta nu se fierbe, ci se face un decoct. Planta uscata sau proaspata se pune in apa calduta peste noapte, sau minim 6 ore. Se strecoara si apoi se poate bea. Planta contine mucilagii care prin fierbere se distrug. Se recomanda ca florile sa fie cat mai rapid uscate si nu la caldura prea mare. 2 lingurite la 250 ml apa. Pentru tuse se beau 3 cesti zilnic indulcite cu miere.
Utilizata extern, planta poate fi folosita in idverse preparate, ca unguent, crema si comprese, deoarece ajuta impotriva ridurilor, infectiilor cutanate si a vanatailor.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice […]
[…] Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice […]
[…] Lumanarica calmeaza durerile abdominale cronice si recidivante, dar este si un bun tratament in afectiunile pulmonare. Se administreaza cate 20-30 de picaturi tinctura de lumanarica, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 2-3 saptamani. Pentru a prepara tinctura de lumanarica, ai nevoie de 1 lingura planta uscata si marunita si 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Plantele se pun intr-un borcan cu filet si deasupra se adauga alcoolul. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 6 zile. In final, se filtreaza din nou, iar tinctura rezultata se toarna in sticlute inchise la culoare. De asemenea, aceasta tinctura este recomandata si contra tusei convulsive, combaterea diareei si in gastrita. Vezi si Coada vacii/Lumanarica neagra. Efecte terapeutice […]