20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Coada-calului, o planta minune care poate vindeca 1000 de afectiuni

Coada-calului (Equisetum arvense) este o planta remarcabila recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice si beneficiile pentru sanatate. Cunoscuta si sub numele de iarba de fier, aceasta planta perena este prezenta in multe regiuni ale lumii si este utilizata de secole in medicina traditionala pentru tratarea si prevenirea unei game largi de afectiuni. In acest articol, vom explora potentialul vindecator al plantei si modurile in care poate contribui la sanatatea si bunastarea noastra.

Coada-calului este o planta perena apartinand genului Equisetum. Exista cel putin 15 specii diferite de Equisetum in intreaga lume, iar „coada-calului” este adesea folosit pentru a descrie intregul grup.

In general, partile supraterane ale plantei sunt folosite pentru a face medicamente. Planta comuna de coada-calului (Equisetum arvense) este soiul cel mai des folosit medicinal.

Aceasta planta poate fi gasita crescand in sol umed si bogat in zonele cu clima temperata din emisfera nordica, inclusiv Asia, America de Nord si Europa.

Coada-calului este cu adevarat una dintre comorile naturale ascunse pentru sanatate. De fapt, cercetarile arata o gama larga de componente benefice pe care le detine aceasta planta, inclusiv: vitamina C, vitamina E, vitamina K, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), folat, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, compusi fenolici, silice,
acid chinurenic, styrylpyrones, clorofila.

Coada-calului – Beneficiile pentru sanatate

-Imbunatatirea sanatatii oaselor si a tesutului conjunctiv:

Coada calului este bogata in siliciu, un mineral esential pentru sanatatea oaselor, a pielii, a parului si a unghiilor. Consumul regulat de coada calului poate contribui la intarirea oaselor si a tesutului conjunctiv, precum si la reducerea riscului de fracturi si leziuni.

Cercetatorii spun ca daca esti expus unui risc crescut de osteoporoza sau suferi deja de degradare osoasa, atunci adaugarea de coada-calului in dieta este o solutie usoara pentru a incetini declinul si chiar pentru a o inversa in unele cazuri!

-Detoxifiere si eliminarea excesului de apa:

Coada calului are proprietati diuretice si detoxifiante, care ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la reducerea retentiei de apa. Aceasta poate fi utila in tratarea edemului si a altor probleme de retentie de lichide.

-Imbunatateste memoria

Efectele antioxidante ale plantei au fost legate de abilitati cognitive mai mari in studiile de laborator, probabil datorita cresterii eficientei caii neuronale atunci cand radicalii liberi sunt eliminati din sistem. Aceasta inseamna ca planta nu doar stimuleaza creierul, dar te poate proteja de tulburarile cognitive precum boala Alzheimer si dementa pe masura ce imbatranesti, arata studiile.

-Probleme respiratorii

Daca te confrunti cu probleme respiratorii, cum ar fi congestie sau raceli frecvente, consumul de ceai de coada-calului poate fi o solutie minunata. Studiile arata ca acesta planta actioneaza ca un expectorant, curatand mucusul si flegmele unde bacteriile se pot adaposti si se pot dezvolta, contribuind, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar si la ameliorarea inflamatiei, rezultand o usurare respiratorie.

-Sprijin pentru sanatatea tractului urinar:

Datorita efectelor sale diuretice si antimicrobiene, coada calului poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar si la reducerea inflamatiei vezicii urinare.

-Promovarea sanatatii pielii:

Coada calului este adesea folosita in tratamentele naturale pentru afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul si acneea. Datorita continutului sau ridicat de siliciu si substante antiinflamatorii, aceasta poate ajuta la calmarea si vindecarea pielii iritate sau afectate.

Totodata, mai multe studii au aratat ca planta este benefica pentru vindecarea ranilor. Un studiu randomizat, controlat cu placebo, publicat in 2015 in Jurnalul Medical al Semilunii Rosii iraniene, a constatat ca un unguent de coada-calului de 3% promoveaza vindecarea ranilor si amelioreaza durerea in 10 zile dupa o epiziotomie. In plus, un alt studiu din pe animale, publicat in 2013, a constatat ca unguentele care contin 5% pana la 10% coada-calului au oferit un impuls semnificativ vindecarii ranilor diabetice.

*Pentru a trata arsurile si ranile, planta este adesea aplicata direct pe zona afectata.

-Alinarea durerilor si inflamatiilor articulare:

Coada calului are proprietati antiinflamatorii si analgezice, care pot ajuta la reducerea durerii si inflamatiei asociate cu afectiuni cum ar fi artrita si reumatismul, arata cercetarile.

-Imbunatatirea sanatatii parului si a unghiilor:

Consumul regulat de coada calului poate contribui la imbunatatirea sanatatii parului si a unghiilor, datorita continutului sau ridicat de siliciu si a altor nutrienti esentiali, arata cercetarile.

Cum se utilizeaza coada calului

Coada calului poate fi utilizata in diverse forme, inclusiv sub forma de ceai, extract lichid, capsule sau unguente. Este important sa urmati instructiunile de dozare si utilizare specificate pe ambalajul produsului sau sa consultati un specialist inainte de a incepe un tratament cu coada calului.

Cum se prepară ceaiul de coada-calului:

La o cana cu apa fiarta, se adauga 2-3 lingurite de planta proaspata sau uscata, apoi se lasa la infuzat 5-10 minute. La final, se strecoara si se poate adauga miere.

De asemenea, unii specialisti sustin ca planta se absoarbe mai bine in corp daca este administrata sub forma de pulbere. Planta uscata se macina fin si se pastreaza intr-un borcan, la loc uscat. Se administreaza cate 1 lingurita de pulbere, de 3 ori pe zi, in cure de cure de 3 luni, cu 1 saptamana de pauza intre ele. Aceasta pulbere este utila in: carentele de calciu si magneziu, fracturi, osteoporoza, reumatism, anemie, infectii, dureri articulare, ateroscleroza, boli de inima, hipertensiune arteriala, ulcere gastro-duodenale.

Pentru uz extern, se apeleaza la bai de sezut cu infuzie de coada-calului, pentru: hemoroizi, dureri de spate, sciatica, discopatie, afectiuni renale, cistita, scurgeri vaginale.
Pentru bai, se pun 100 g de planta maruntita la macerat intr-un litru de apa rece si se lasa peste noapte. A doua zi, se pune amestecul la incalzit, si se strecoara. Lichidul rezultat se adauga la 7 litri de apa calda. Baia dureaza 20 de minute. Dupa baie, te imbraci intr-un halat gros si stai in pat pentru a transpira, cel putin o ora.

Infuzia de coada-calului mai poate fi folosita si sub forma de gargara, in: sangerari gingivale, stomatita, amigdalita si inflamatii ale mucoasei bucale.

Precautii si avertismente

Coada calului poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv diureticele si medicamentele pentru tensiunea arteriala. Este recomandabil sa consultati un medic inainte de a utiliza coada calului in cazul in care luati medicamente sau suferiti de anumite afectiuni medicale.

Consumul excesiv de coada calului poate cauza unele efecte secundare, cum ar fi iritatiile gastrice sau hipokalemia (niveluri scazute de potasiu in sange).
Femeile gravide sau care alapteaza ar trebui sa evite utilizarea coadei calului, deoarece siguranta sa in aceste conditii nu a fost suficient studiata.

Vezi si: Unguent de coada-calului, excelent pentru artrita reumatoida si vindecarea ranilor

Vezi si: Kawaratake. Ce efecte terapeutice are ciuperca „Turkey Tail“ (coada de curcan)

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole