Coada calului este o planta medicinala fara miros si cu un gust dulceag, foarte folosita ca remediu pentru probleme ale rinichilor si vezicii urinare, artrita, ulcere si tuberculoza.
Aceasta planta este considerata o adevarata „relicva” a universului vegetal deoarece este veche de peste 400 milioane de ani. Coada calului prospera in zonele mlastinoase, fiind o planta primitiva la care tulpina fertila moare si este inlocuita cu o tulpina sterila inalta, iar de pe aceasta pornesc multe cercuri de frunze care se aseamana cu o o perie de curatat sticle.
De la aceasta planta se utilizeaza partea aeriana (tulpinile sterile), precum si intreaga planta, cu exceptia radacinilor.
Coada calului contine un numar foarte mare de minerale si alti constituenti benefici, precum: mangan, calciu, fier, favonoizi, esteri ai acidului cafeic, saponine, taninuri, alcaloizi, fitosteroli, glicozide si siliciu.
In medicina populara, coada calului este apreciata datorita fortei sale hemostatice (opreste hemoragia) si a rezultatelor obtinute in cazul bolilor renale si vezicale grave.
Iata mai jos care sunt uimitoarele beneficii si remedii ale acestei plante medicinale:
-Datorita continutului de acid salicilic si equisetonina, coada calului dezinfecteaza caile urinare, fiind indicata in cazul nisipului la rinichi, al calcului renal si vezical (pietre la rinichi si la vezica). Se fac bai de sezut fierbinti cu coada-calului si in acelasi timp se bea si ceai de coada calului, cu inghitituri mici si tinandu-se urina, pentru a o goli in cele din urma cu presiune pentru a ajuta la eliminarea piatrelor.
-Coada calului este excelenta in cazul hemoragiilor nazale. Se foloseste o compresa cu infuzie de coada-calului racita. Ca mijloc hemostatic, ea ajuta si in hemoragiile pulmonare, in metroragii (hemoragii uterine neregulate), in hemoragiile stomacale si ale hemoroizilor. In aceste cazuri, se foloseste ceaiul concentrat.
-Specialistii fitoterapeutici considera ca aceasta planta are cele mai puternice proprietati diuretice, avand o mare capacitate de a elimina apa din corp, crescand urinarea cu pana la 30% mai mult decat in mod normal.
-Cercetarile arata ca silicatii din coada calului ajuta la stimularea cresterii si fortifierii firelor de par, dar si impotriva caderii parului si a matretii. Asadar, consumul de ceai de coada calului si masajul pielii capului cu tinctura de coada calului sunt eficiente pentru a obtine un par puternic, stralucitor si fara matreata.
-S-a dovedit faptul ca aceasta planta medicinala este eficienta impotriva diabetului de tip 2. Un studiu medical a demonstrat ca pacientii diagnosticati cu diabet de tip tip II carora li s-a administrat o singura doza orala de extract de coada calului au avut ulterior o concentratie a glucozei din sange cu mult mai mica dupa doar cateva ore. De aceea, se recomanda administrarea o data pe zi a unei capsule cu extract de coada calului, inainte de masa, dar tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 2 luni.
-Coada calului este utila in cazul amigdalelor inflamate, a ulceratiilor de la nivelul gurii sau a sangerarii gingiilor. Se prepara o apa de gura din coada calului. Se fierbe o lingurita de planta uscata intr-o ceasca de apa timp de 10 minute sau se adauga 3-4 picaturi de extract intr-o ceasca de apa calda si se face gargara de 3-4 ori pe zi pana la ameliorarea inflamatiei.
-Ceaiul de coada calului este benefic pentru tusea uscata, bronsita, congestiva nazala si febra asociata cu raceala si gripa. In cazul congestiei nazale se face inhalare cu vaporii ceaiului de coada calulu, iar pentru tuse si afectiunile respiratorii este indicat sa se bea 2-3 cani de ceai zilnic.
-Atunci cand suferi de anumite crize acute, unde durerile sunt foarte puternice si ramai intepenit, te poti vindeca cu cataplasme de coada calului. Deasupra unei oale cu apa care fierbe se suspenda o strecuratoare in care se pune o mana de planta si se tine asa pana ce aceasta se umezeste. Compresa de panza in care este planta, cat de calda se poate suporta se aplica pe locul bolnav si se infasoara cu un sal pe deasupra. Cataplasma se tine toata noaptea si se repeta timp de 10 zile, iar in fiecare dimineata se unge locul bolnav cu crema de galbenele.
-In cazul unor eruptii cutanate insotite de mancarimi, chiar daca sunt cu cruste sau cu puroi, spalaturile si compresele cu infuzie de coada-calului ajuta foarte mult. De asemenea, spalaturile si baile cu coada-calului sunt de folos in cazul inflamatiilor purulente ale patului unghiilor, in cel al picioarelor cu ulcer varicos, al osteoporozei, al ranilor vechi si care nu se vindeca, al ulceratiilor canceroase, al stratului carnos de la calcai, al fistulelor si pecinginei, hemoroizi si al altor eczeme. Se poate aplica si planta oparita, invelita calda intr-un prosop.
Contraindicatii:
Utilizarea prelungita a plantei nu este recomandata deoarece poate duce la scaderea nivelului de vitamina B1. Daca, totusi, se urmeaza un remediu pe baza de coada calului in mod regulat, atunci trebuie luat zilnic si multivitamine sau cel putin un supliment pe baza de complex B.
Femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume coada-calului.
Deoarece coada calului contine urme de nicotina, nu este recomandata in cazul copiilor mici.
Persoanele cu deficit de potasiu le este contraindicata aceasta planta deoarece poate duce la eliminarea excesiva a potasiului din organism.
Vezi si
Cele mai importante beneficii terapeutice ale consumului de coada calului
Coada calului. 4 moduri de preparare si administrare corecta
Pulberea de coada calului. Tot ce trebuie sa stii despre puterea acestei retete
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Coada calului este o planta perena, cu tulpinile de doua feluri: […]