8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Coada calului. Ce beneficii are una dintre putinele plante medicinale ramase din epoca de gheata

Coada calului (Equisetum arvense) este una dintre putinele plante medicinale relicte ramase din epoca de gheata. Aceasta creste prin lunci umede si nisipoase, pe marginea raurilor, din regiunea de campie pana la munte. Planta este fara miros, dar cu un gust dulceag, foarte folosita ca remediu pentru multiple afectiuni interne si externe.

Trebuie avuta grija la recoltarea ei, deoarece exista un risc de confuzie cu alta planta asemanatoare (coada calului de mlastina) care este otravitoare. Pentru a nu o confunda, trebuie sa procedezi in felul urmator: la coada calului, daca se taie tulpina cu un cutit, vei vedea în interiorul tulpinii, un singur canal pe mijloc, spre deosebire de cea otravitoare care are mai multe canale mici pe margini.

Coada calului este o planta perena, cu tulpinile de doua feluri:

  • fertile care apar cele dintai, primavara, inalte pana la 40 cm, de culoare brun deschisa, fara ramuri, cu frunzele concrescute care se termina cu un spic sporifer oval.
  • sterile care apar la inceputul verii si sunt mai inalte pana la 60 cm, de culoare verde-deschis, cu coastele evidente (6-19) aspre si tari, mult ramificate verticilat.

Coada calului – Proprietati si beneficii

In scop terapeutic, de la aceasta planta se foloseste doar partea aeriana, care se recolteaza din mai pana in septembrie. Coada calului contine urmatoarele substante: acid salicilic 5- 7%, din care 10-20% solubil, saponine, flavonoide, glicozide, potasiu, calciu, magneziu, aluminiu, fier, mangan, vitamine (B1, C) urme de ulei volatil, saruri de potasiu. Sporii contin acizi cu lant lung alfa, omega- dicarboxilici prezenti in fractiunea lipidica.

Sfat!

In uz extern, se poate folosi la orice tratament, dar pentru uz intern este indicat ca planta sa fie procurata din magazinele de specialitate.

Vezi si: Feriga. Ce indicatii terapeutice are cea mai veche planta de pe pamant

Efecte si indicatii terapeutice:

Coada calului intra in compozitia ceaiurilor: antireumatic si diuretic. Aceasta are efect astringent, intaritor, ingrijeste pielea uscata si tesuturile, opreste sangerarile, antiinflamator, dizolva mucusul, elimina apa din corp.

Afectiuni tratate cu coada calului:

-Stimuleaza activitatea renala si faciliteaza eliminarea depozitelor metabolice. Totul se datoreaza continutului ridicat de potasiu. Se bea cel putin 2 litri de ceai zilnic.

-Este eficient in nflamatii ale rinichilor, vezicii urinare, precum si la reumatism sau guta. Rinichii si pietrele pot fi spalate, iar depozitele de apa sunt eliminate.

-Ajuta la ameliorarea inflamatiei gatului si amelioreaza inflamatia sinusurilor, tusei si bronsitei. Se foloseste sub forma de gargara.

-In caz de gastrita. Se tamponaza excesul de acid gastric si previne arsurile la stomac.

-In caz de oase rupte sau la probleme de hernie de disc, trateaza tendoanele si ligamentele afectate. Se recomanda ceaiul de coada calului.

-Ajuta la mentinerea vaselor suple si la prevenirea pierderii memoriei. Se recomanda consumul unei ceste de ceai pe zi.

-Eficient in osteoporoza. Se recomanda un ceai amestec din coada calului, frunze de tataneasa si urzica, toate in aceeasi cantitate: 1 lingurita de amestec la 250 ml apa, se bea o ceasca zilnic.

-Extern, sub forma de comprese sau tinctura, planta este recomandata datorita puterii sale coezive la inflamatii si rani. Totodata, ceaiul, folosit extern, este folosit contra sangerarilor nazale si la ranile care vindeca greu.

-Ulcer la stomac. Se foloseste ceaiul de coada calului care are rolul de a opri hemoragia foarte rapid.

-Intareste tesutul pulmonar. La tuse, ceaiul are efect de intarire.

-Elimina toxinele din organism.

-Calmeaza durerile. 

-Mineralizant in tuberculoza.

-Alergii. Cei cu alergii diverse ar trebui pe langa alte plante sa aiba in vedere si aceasta planta care le poate aduce ameliorarea sau chiar vindecarea afectiunii.

Pe langa afectiunile enumerate mai sus, coada calului mai ajuta si in caz de: tulburari circulatorii, menstruatie slaba, intarirea tesutului conjunctiv,  degeraturi, edeme, hemoroizi, hidropizie, acnee, astm, probleme de vezica, unghii fragile, deteriorarea parului, infectii ale pielii, piele impura, purifica sangele, opreste sangerarile,  prostata, retentie de apa, afte bucale, albuminurie, amenoree, amigdalite, anemie,  artroze, cancer, chisturi, chist seboreic, constipatie, contuzii, convalescenta, decalcifieri, depresii, dermatoze, diabet, dismenoree, eczeme zemuinde, epitaxis, erizipel, eruptii cutanate, ficat (pentru efectul de dezintoxicare), fistule, gingivite, hepatite, hiperhidroza, bursita sinoviala sau purulenta, lupus, matreata, metroragii, micoze, negi, nervozitate, neurodermite, oboseala, panaritiu, pecingine, polipi, prurit, sangerari uterine, slabiciune generala, spasmofilie, stomatite, supuratii, umflaturi, varice, vanatai, vergeturi.

Mod de preparare si administrare:

Ceai de coada calului: se prepara din 2 lingurite planta uscata la 250 ml apa rece. Se lasa peste noapte, iar a doua zi se fierbe scurt si se strecoara. Se recomanda o cura de 5 cesti zilnic, pentru o perioada de 3 saptamani. De asemenea, se poate si fierbe minim 15 minute – 1 lingurita de planta la 250 ml apa apoi, se lasa 30 minute la infuzat.

Tinctura de coada calului: 50 g de praf se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa la macerat 15 zile, la temperatura camerei, agitand des. La final, se strecoara. Se administreaza cate 10-20 picaturi, de 3 ori pe zi, diluat cu apa sau ceai, cu jumatate de ora ra inainte de mese.

Praf de planta uscata: aceasta se obtine prin macinarea plantei uscate. Din pulberea obtinuta se va lua un varf de cutit care se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite. De asemenea, acest praf se poate aplica direct pe rani, pentru oprirea hemoragiilor sau pe ulcerele zemuinde.

-Ceai pentru uz extern: se pun 100-200 g de planta la 5 litri de apa. Se vor fierbe 20 minute si se vor strecura in cada de baie unde se va sta jumatate de ora, la temperatura corpului, preferabil este sa se faca aceste bai zilnic. De asemenea, cu plantele strecurate se fac cataplasme care se aplica pe rani

Precautii si contraindicatii:

Nu este recomandat ca o cura sa dureze mai mult de 6 saptamani. Totodata, planta nu este recomandata in sarcina si alaptare

Planta poate irita tracul digestiv.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole