Coacazul este o tufa, un arbust, care creste spontan la margini de padure sau cultivat in gradini, cu fructe mici si parfumate. Coacazele nu sunt foarte dulci, insa calitatile terapeutice fac din aceste mici fructe o adevarata comoara a naturii.
Exista trei soiuri de coacaz:
-cocaz alb: cu fructe mici sau mijlocii de culoare alba care se culeg in luna iulie;
-coacaz rosu: cu fructe mari rosii care se coc in iulie;
-coacaz negru: cu fructe mijlocii si mari, care se coc tot in luna iulie.
In industria farmaceutica se folosesc atat frunzele, cat si mugurii pentru prepararea unor medicamente si ceaiuri indicate in afectiunile aparatului urinar, urticarie, hipertensiune, conjunctivite etc.
Coacazele sunt apreciate datorita continutului lor foarte bogat in vitamina C (de 5 ori mai mult decat lamaile), provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, saruri minerale, zaharuri si multa apa.
Iata mai jos ce beneficii au coacazele si in ce afectiuni sunt indicate:
-Coacazele au rolul de a imbunatati nivelurile de glucoza din sange si insulina. Consumul regulat de coacaze ajuta in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2 si inhiba semnificativ dezvoltarea celulelor de cancer mamar;
-Datorita bogatiei de vitamine si saruri minerale din compozitie, coacazele sunt extrem de revitalizante. Cura de coacaze este eficienta in cazul obosealii cronice si a suprasolicitarii intelectuala. Se bea cate 10-12 pahare pe zi de sirop de coacaze, in reprize, timp de 1 saptamana.
– Coacazele scad sensibilitatea la infectiile respiratorii (bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara). Sucul de coacaze are actiune imunostimulenta si efecte vitaminizante si remineralizante. Se iau cate 3-4 linguri, de cinci pana la sase ori pe zi, in cure de lunga durata. De asemenea, se pot folosi si pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacaze.
-Coacazele te scapa de durerea din gat, tuse, raguseala si amigdalita. Se administeaza peltea de coacaze amestecata cu putina apa calda si se face si gargara cu suc de coacaze, de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot lua si cate 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, cu inghitituri mici.
-Sucul de coacaze combate anemia. Se administreaza cate 12 linguri de suc de coacaze, pe stomacul gol, in cure de minim 1 luna. De asemenea, se pot administra si cate 5 lingurite pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica.
-Coacazele sunt excelente asupra circulatiei periferice. Se administreaza cate 2 lingurite pulbere, de doua ori pe zi. Persoanele care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa incerce o cura de 5-6 saptamani cu acest remediu.
-In caz de hepatita virala, gripa sau infectii se face o cura cu suc de coacaze. Se iau cate 6 linguri, cu 10 minute inainte de fiecare masa. Iarna, pentru a mari imunitatea, se face o cura, de 1 luna cu pulbere de fructe uscate (cate 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol).
-Consumul de coacaze favorizeaza digestia gastrica.
-Coacazele au actiune astringenta, fiind utile, in egala masura, in diaree si in dizenterii.
-Coacazele sunt indicate in guta si boli reumatismale, cardiace si renale. Coacazele sunt un excelent depurativ, indepartand multe din reziduurile toxice din organism. Se recomanda cura depurativa cu suc de coacaze, din care se bea dimineata jumatate de pahar, iar seara aceeasi cantitate, inainte de a manca.
-Coacazele sunt indicate in menopauza. Acestea usureaza trecerea la menopauza, regland toate tulburarile specifice acestui fenomen.
-
Iata cum se prepara siropul de coacaze:
Coacazele se spala si se pun intr-un borcan intre straturi de miere - un strat de fructe de jumatate (de un deget grosime) si apoi se acopera cu un alt strat de miere (de un deget grosime). Se lasa la macerat timp de 2 luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Siropul de coacaze este considerat de multi specialisti un adevarat elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii.
-
Iata cum se prepara sucul de coacaze:
Coacazele se desprind de pe ciorchine, se spala si se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon si se stoarce. Se va obtine un suc cu miros puternic si efecte terapeutice incredibile. Acesta se administreaza cate 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol.
Vezi si:
Ceaiul din fructe de padure – beneficii pentru un an intreg
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: