Clatite americane cu ricotta sau cu lapte batut. Iata 2 retete delicioase

clatite-americane-reteta

Clatitele americane sunt nelipsite din dieta americanilor. Micul dejun si brunch-ul ar fi pur si simplu incomplete fara ele, servite cu sirop, unt si alte fructe sau ingrediente preferate. Clatitele au fost consumate la micul dejun de mii de ani. Totusi, retetele au tot fost schimbate. Noi o sa va aratam o varianta de clatite americane cu ricotta si lapte batut.

In Grecia antica si Roma, clatitele erau facute din faina de grau, ulei de masline, miere si lapte batut. Poetii greci antici, Cratinus si Magnes au scris despre clatite in poeziile lor. Shakespeare le mentioneaza chiar in piesele sale celebre. In perioada Renasterii englezesti, clatitele au fost aromate cu mirodenii, apa de trandafir, cirese si mere.

Numele „clatita” dateaza din secolul al XV-lea, dar a devenit standard in America secolului al XIX-lea. Primele clatite americane au fost facute cu hrisca sau faina de porumb. Thomas Jefferson le-a iubit atat de mult, incat a trimis o reteta speciala in orasul sau natal de la Casa Alba.

Clatite americane cu lapte batut

O cana de lapte are 99 de calorii si 2,2 grame de grasime, in timp ce laptele integral are 157 calorii si 8,9 grame de grasime. Laptele batut este bogat in potasiu, vitamina B12, calciu si riboflavina, fiind si o buna sursa de fosfor. Vezi si: Clatite cu faina de amarant. Reteta fara gluten, super delicioasa si sanatoasa

Cei care au probleme digestive sunt adesea sfatuiti sa bea batut mai degraba decat lapte, deoarece este mai rapid si mai usor digerat. Laptele are mai mult acid lactic decat laptele batut.

Laptele batut facut in casa este o sursa bogata de probiotice. Ca si iaurtul sau kefirul, laptele batut care contine culturi active poate ajuta la construirea bacteriilor sanatoase in stomac, care de obicei se pierd din cauza administrarii antibioticelor. Aceste bacterii sanatoase imbunatatesc digestia, combat problemele digestive de la flatulenta la boala Crohn. Cei care sufera de indigestie sau reflux pot constata ca laptele batut calmeaza esofagul inflamat.

Ingrediente

  • 175 g faina simpla
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • ½ lingura sare
  • 50 g mamaliga
  • 50 g zahar
  • 1 lingura de unt
  • 350 ml lapte batut
  • 2 oua
  • Unt pentru gatit
  • Sirop de artar si unt, pentru servire

Cum se prepara:

  • Amestecati ingredientele uscate intr-un bol.
  • Topiti untul si amestecati-l cu laptele si ouale.
  • Amestecati aluatul cu ou cu ingredientele uscate.
  • Prajiti clatitele in unt pana se fac de culoare auriu, intr-o tigaie la foc mediu.
  • Se servesc calde cu unt si sirop de artar.

Clatite americane cu ricotta

Ricotta este o crema de branza italieneasca care ar trebui consumata cat mai proaspata. Multi italieni o mananca doar in ziua in care este facuta. Are o consistenta usor moale, cu un gust proaspat, bland, care o face perfecta pentru aceste clatite delicioase.

Ca si mascarpone in bucataria din nordul Italiei, ricotta este o componenta preferata a multor deserturi italiene, cum ar fi cheesecakes si cannoli. O varietate de prajituri diferite includ ricotta ca ingredient. Ricotta poate fi batuta neteda si amestecata cu condimente, cum ar fi zahar, scortisoara, apa cu flori de portocale, capsuni si ocazional bucati de ciocolata si servita ca desert.

Combinatia de baza (adesea cu adaosuri precum citrice si fistic) prezinta, de asemenea, un rol important ca umplutura pentru cannoli sicilieni si straturi de la tort in zona Palermo. De asemenea, este folosita ca substitut pentru maioneza in salata traditionala cu oua sau ton si ca ingrosator pentru sosuri.

Ingrediente

  • 3 oua
  • 250 g ricotta
  • 9 ml de lapte semi-degresat
  • 175 g faina simpla
  • 1 lingura praf de copt
  • 1 varf de cutit de sare
  • Unt pentru gatit
  • Sirop de artar, fructe de padure proaspete si inghetata de vanilie, pentru servire

Cum se prepara:

  • Separati galbenusurile de albusuri.
  • Amestecati ricotta, laptele si galbenusurile intr-un bol.
  • Amestecati faina, praful de copt si sarea si puneti-le peste ingredientele umede, formand un aluat.
  • Bateti albusurile de ou pana cand se fac pufoase si puneti-le cu atentie in aluat.
  • Topiti o bucata de unt intr-o tigaie la foc mediu. Se toarna clatitele cu ajutorul unei linguri in tigaie. Gatiti pana sunt aurii pe ambele parti.
  • Se servesc cu sirop de artar, fructe de padure proaspete si inghetata de vanilie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...