Ciupercile stridii, cunoscute si sub denumirea de ciuperci pleurotus (Pleurotus ostreatus) prefera prefera climatul temperat si subtropical si cresc pe copacii morti din lemn de esenta tare. In timpul Primului Razboi Mondial, Germania a cultivat acest tip de ciuperci ca aliment de necesitate, deoarece a descoperit calitatile lor antibiotice.
Ciupercile pleurotus sunt cunoscute pentru proprietatile lor impresionante de promovare a sanatatii si contin o varietate de compusi puternici. De exemplu, acestea sunt o sursa buna de fibre, proteine, vitamine si minerale. In plus, ciupercile stridii furnizeaza antioxidanti (ex.: aminoacidul ergotioneina), care sunt substante care ajuta la reducerea daunelor celulare din organism.
Acest tip de ciuperci reprezinta o dieta sanatoasa, deoarece sunt incarcate cu nutrienti, nu contin grasimi, colesterol, gluten si au un continut scazut de calorii si sodiu. Totodata, trebuie sa stii ca fierul gasit in ciupercile stridii este mare in comparatie cu carnea.
O cana de ciuperci stridii ofera in jur de 28 de calorii, 0,35 g grasime, 2,85 g proteine, 2 g fibre, 360 mg potasiu, 0,095 g vitamina B6 si 33 µg folat.
Ciuperci stridii (pleurotus)- Ce beneficii au pentru sanatate
1-Ofera un boost de energie si o stare de spirit pozitiva
Deficienta de fier duce la somn prost, dispozitie proasta, lipsa de motivatie si un nivel scazut de energie. Prin urmare, poti scapa de toate acestea cu ajutorul ciupercilor. In plus, vitamina B din ele transforma carbohidratii in glucoza, care este folosita ca combustibil pentru a produce energie, iar vitamina B5 ajuta la reconstruirea muschilor, organelor si la un nivel optim al metabolismului.
Vezi si: Ciupercile de fag. Ce beneficii importante au pentru sanatate
2-Previne anemia
Datorita continutului de vitamina B2, consumul acestor ciuperci ajuta la prevenirea anemiei. Aceasta vitamina este esentiala pentru producerea de globule rosii si sinteza hormonilor steroizi, ajuta la transportul oxigenului in organism si mobilizeaza fierul.
3-Pot reduce nivelul de colesterol rau din organism
In unele studii efectuate pe animale, s-a demonstrat ca ciupercile stridii ajuta la scaderea colesterolului. De exemplu, in urma unui studiu publicat in revista Mycobiology, s-a aflat ca suplimentarea cu ciuperci stridii a ajutat la reducerea nivelului total de colesterol cu 37% si la scaderea trigliceridelor cu 45%. Totusi, sunt necesare mai multe studii.
Vezi si: Maitake, ”regina tuturor ciupercilor”. Ce beneficii are si pe cine ajuta cel mai mult
4-Ajuta la scaderea inflamatiei din organism
Aceste ciuperci au proprietati antiinflamatorii puternice. Potrivit unui studiu pe eprubeta, publicat in Nutrition Journal, ciupercile stridii au redus secretia de mai multi markeri ai inflamatiei in organism. Un astfel de beneficiu poate ajuta la ameliorarea multor afectiuni inflamatorii, de la artrita reumatoida la bolile inflamatorii intestinale.
5-Protejeaza sistemul imunitar
Vitamina D din ciupercile stridii ajuta la reproducerea celulelor sanatoase si protejeaza afectiunile autoimune precum gripa si raceala. Totodata, aceasta vitamina ajuta si la prevenirea raspunsurilor inflamatorii excesive sau prelungite. Dupa cum se stie, inflamatia este cauza afectiunilor autoimune si a bolilor cronice precum artrita reumatoida, scleroza multipla, sindromul colonului iritabil, hipertensiunea arteriala si problemele digestive.
6-Au proprietati anticancer
Beta-glucanii din ciuperci functioneaza ca antioxidanti puternici care pot proteja organismul impotriva cancerului. De exemplu, un studiu a constatat ca ciupercile de stridii (pleurotus) au potentialul de a fi eficiente pentru anumite tipuri de celule canceroase.
7-Previn aparitia bolilor de inima
Datorita concentratiei de vitamina B3, consumul de ciuperci stridii ajuta la reducerea aterosclerozei (intarirea arterelor), care poate duce la boli de inima. In plus, acestea ajuta si la reducerea productiei de histamina si a inflamatiei.
Vezi si: Kawaratake. Ce efecte terapeutice are ciuperca „Turkey Tail“ (coada de curcan)
8-Ciupercile pleurotus au grija de sanatatea creierului
Ciupercile sunt bogate in multi nutrientii care s-au dovedit ca imbunatatesc functia creierului. De exemplu, s-a dovedit ca Niacina protejeaza impotriva bolii Alzheimer si a declinului cognitiv. Totodata, o analiza din 2014 din Belgia a aratat ca suplimentarea cu riboflavina poate avea efecte terapeutice impotriva sindromului Brown, un tip de tulburare a neuronului motor.
Vezi si: Sparassis crispa – Ce utilizari medicinale are ciuperca „creasta cocosului”
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: