Ciuperca Shiitake (Lentinus edodes) vine din limba japoneza, care face referire la copacul ”shii” (pe trunchiul caruia cresc aceste ciuperci), iar ”take” inseamna ciuperca. In bucataria japoneza, aceasta ciuperca este foarte apreciata pentru gustul sau, dar mai ales pentru beneficiile ei, fiind una dintre cele mai folosite in lupta contra cancerului.
Ciuperca Shiitake este bogata in proteine, lipide, vitamine (B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, D, PP), minerale (magneziu, fier, cupru, mangan, seleniu, zinc, sodiu), ergosteroli, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, aminoacizi (arginina, leucina, lizina, valina etc.). Totodata, aceste ciuperci contin si Lentinan, o substanta care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile virale si celulele canceroase.
Datorita acestui continut bogat in substante active, ciupercile Shiitake au beneficii incredibile in domeniul sanatatii. Iata care sunt acestea:
Ciuperca SHIITAKE – Beneficii pentru sanatate
Numerosi cercetatori din Japonia au realizat multe studii cu privire la acest tip de ciuperca si au demonstrat urmatoarele:
Ciuperca SHIITAKE si efectele ei in cancer
Dupa cum spuneam si mai sus, ciuperca Shiitake contine Lentinan, o substanta care acum este folosita oficial in Japonia pentru tratarea cancerului.
Se pare ca ciuperca Shiitake actioneaza impotriva cancerului in mod aproape asemanator cu ciuperca Maitake. Aceasta reuseste sa creasca nivelul factorului de necroza tumorala responsabil cu distrugerea celulelor canceroase, protejeaza celulele sanatoase si nu lasa raspandirea cancerului prin metastaze. Totodata, Shiitake stimuleaza activitatea interleukinelor (substante ale sistemului imunitar ce inhiba cresterea tumorilor si accelereaza dezvoltarea limfocitelor T care apara organismul), relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste„.
De asemenea, trebuie mentionat ca tratamentul cu ciuperca Shiitake reduce efectele secundare din chimioterapie (caderea parului, leucopenia si anema).
Ciuperca SHIITAKE ajuta la intarirea sistemului imunitar
Pe langa beneficiile sale asupra cancerului, aceasta ciuperca are si proprietati antivirale, cu rolul de a imbunatati imunitatea. Acestea au fost folosite in mod traditional pentru a trata raceala obisnuita. De exemplu, un studiu clinic efectuat timp de 4 saptamani a demonstrat ca administrarea de shiitake a dus la o imbunatatire a imunitatii intestinale si a raspunsului antiinflamator.
Ciuperca Shiitake ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism si imbunatateste sanatatea inimii
Lentinacinul si beta-glucanul, doi compusi existenti in aceste ciuperci scad nivelul colesterolului. Totodata, fitonutrientii impiedica lipirea celulelor sanguine de peretii vaselor de sange, prevenind astfel acumularea placii si mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos. De asemenea, un grup de cercetatori din Japonia a descoperit ca ciupercile shiitake impiedica cresterea tensiunii arteriale la sobolanii hipertensivi.
Sfat:
In scop terapeutic, aceste ciuperci se pot consuma sub forma de pudra, cate 6 pana la 16 g/zi sau sub forma de capsule, cate 1-2 comprimate/zi.
Atentie!
Aceasta ciuperca NU trebuie consumata in stare cruda, deoarece exista riscul de a declansa reactii toxice (urticarie – apare la 3 zile dupa consum si dispare dupa 3 saptamani), declara autoritatile franceze.
Ciupercile Shiitake sunt contraindicate in sarcina si alaptare, dar si in timpul unui tratament cu antibiotice sau antifungice, deoarece pot aparea alergii sau fotosensibilitate.
Vezi si: Ciupercile de paie – consuma-le pentru substantele nutritive incredibile!
Vezi si: Ciupercile – care sunt speciile mortale si toxice de care trebuie sa te feresti
Vezi si: 6 beneficii ale ciupercilor Reishi
Vezi si: Ciupercile Portobello – 6 beneficii si utilizari
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: