4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ciubotica cucului. Beneficii pentru sanatate si contraindicatii

Ciubotica cucului (Primula officinalis) este o planta perena, ce infloreste primavara, inainte de Sfantul Gheorghe si are o istorie foarte lunga de utilizare in medicamente, fiind extrem de utila in tratarea multor afectiuni.

Din pacate, planta se afla in lista speciilor pe cale de disparitie, iar in anul 2016 a fost declarata floarea anului de catre Fundatia Loki Schmidt, din Hamburg, Germania.

De regula, planta creste in locuri umede si umbroase, cum ar fi marginea padurilor. Floarea este alcatuita din mici palnioare galbene incretite, cu gurile in sus, stranse mai multe la un loc ca o umbrela, pe tulpinita. Floarea, de culoare galbe-aurie, are un miros placut caracteristic. Planta are un rizom scurt, gros si cilindric, de culoare brun- inchis la exterioar si albicioasa la interior, din care pornesc numeroase radacini lungi.

In terapeutica, se folosesc rizomul cu radacina si florile. Radacina se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu, iar florile se recolteaza in timpul infloririi, indepartandu-se pedunculii florali.

Ciubotica cucului are in compozitia sa saponozid triterpenice 5-10%, (acid primulic, primulozida), heterozide ca: primverina si primulavrozida (derivati ai acidului salicilic, imprimand mirosul specific), ulei volatil 0,10- 0,25, amidon, enzime, o substanta iritanta, vitamina C si flavonozide.

Toate aceste substante active, ii ofera plantei efecte care fluidifica secretiile bronhice, efecte emoliente, expectorante, antispastice, sedative, sudorifice, decongestionante, cicatrizante, hemostatice si de reglare si curatare a sistemul venos.

Planta are rol dilatator pentru vene si trateaza bolile cardiace. In plus, ajuta la eliminarea calculilor renali sau biliari si totodata este un linistitor nervos eficient.

Vezi si: Stupitul-cucului, un bun condiment in bucatarie, cat si „medicament” pentru diverse afectiuni

Ciubotica cucului – Beneficii pentru sanatate

-Raceala si gripa. Atunci cand este administrat la primele semne de raceala sau virusuri de tip gripal, ciubotica cucului poate reduce severitatea si durata simptomelor. Acest lucru se poate datora continutului sau de vitamina C, care ajuta la reducerea congestiei nazale cauzate de infectiile cailor respiratorii superioare.

-Ceaiul din planta reprezinta o sursa buna de potasiu si magneziu, care ajuta la relaxarea muschilor.Totodata, planta ajuta si la ameliorarea crampelor.

-Datorita continutului mare de fibre alimentare (pectina), planta este indicata celor care au probleme cu constipatia.  Aceasta ajuta la promovarea miscarilor intestinale regulate si la calmarea problemelor digestive, cum ar fi durerea abdominala sau disconfortul provocat de diaree.

-Administrat inainte de culcare, ajuta la inducerea somnului si calmeaza starile de isterie.

-Un balsam preparat din radacini poate ameliora eficient problemele pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema, dermatita sau alte afectiuni cronice de piele uscata, vindecand tesuturile iritate si restabilind elasticitatea celulelor imbatranite ale pielii.

-Planta contine potasiu, ceea ce o face un bun remediu pentru reglarea ritmului inimii, ameliorand in acelasi timp tensiunea arteriala crescuta, simptomele anginei si greata asociata cu tulburari cardiace, cum ar fi palpitatiile.

-Administrata sub forma de ceai sau tinctura, planta poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm. Totul se datoreaza continutului de bioflavonoide si quercetina care inhiba raspunsul inflamator, impreuna cu alte componente ale plantelor, cum ar fi saponinele, flavonele si cumarinele, care poseda proprietati antiinflamatorii.

-In medicina traditionala, planta este folosita adesea pentru hemoragii sau tulburari de sangerare, cum ar fi sangerari abundente in timpul menstruatiei sau dupa nastere, sangerari nazale si pierderi excesive de sange din rani.

Iata si alte indicatii terapeutice: astenii, ameteala/vertij, varsaturi, boli de piept si gat, bronsite, tuse, pneumonie, inflamarea cailor respiratorii, laringita, guturai, rinite, rinosinuzite, ganglioni inflamati, dureri de cap, migrene, cefalee, nervozitate, nevralgii, depresii, afectiuni renale/vezicale, tulburari gastrointestinale, calculi vezicali sau biliari, afte, apoplexie, ascita, contuzii, , dureri de ochi, echimoze, hidropizie, litiaza urinara, inflamatii ale miocardului (vin), plagi, reumatism, ulceratii, umflaturi, varice (regleaza si curata circulatia venoasa).

Vezi si: Limba cucului. Ce efecte terapeutice are

Preparare si administrare:

-Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntitasi se lasa la infuzat 15 minute. Se poate consuma de 3 ori pe zi cate o cana.

-Decoct: La o cana cu apa, se adauga 1 lingurite de radacina si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Pentru uz extern, se va folosi cantitatea dubla de planta.

-Vin: La 1 litru de vin (alb dulce), se adauga 5-6 linguri flori proaspete si maruntite de ciubotica cucului (4 linguri in cazul plantei uscate). Se poate ca odata cu florile sa se adauge si 2 linguri de radacina de patrunjel tocata marunt, caz in care este mult mai eficient, apoi se lasa la macerat 8 zile, agitand des. La fina, se strecoara si se poate administreaza cate o lingura cu 30 de minute inainte de mese, de 3 ori pe zi, in cure de lunga durata. Acest preparat este recomandat mai ales in afectiunile inimii si venelor ca si in cazul problemelor legate de circulatia sangelui.

-Sirop din radacina de ciubotica cucului: Radacina uscata sau proaspata a plantei se macina fin cu rasnita electrica, apoi se umple un borcan cam de 1:3 cu pulbere. Peste ea se adauga miere pana se umple borcanul. Se lasa la macerat 1 luna, agintand zilnic, apoi se poate administra, fara a se mai strecura, in ceaiuri.

Precautii si contraindicatii

In general, planta este sigura pentru majoritatea oamenilor, dar poate avea efecte secundare daca se administreaza in doze mari. De exemplu, ceaiul din frunze de ciubotica cucului se poate administra de doua ori pe zi in doze de jumatate de cana, iar tinctura poate fi administrata de trei ori pe zi in doze uncie.

Planta este contraindicata copiilor sub doi ani, deoarece ar putea provoca leziuni hepatice la doze mai mari.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa foloseasca planta, deoarece poate provoca avort spontan, iar aceste flori contin substante care actioneaza ca estrogenii.

Vezi si: Calin. Arbustul cu fructe toxice si scoarta plina de beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole