Cimisirul sau buxus, cum mai este cunoscut, este un arbust ornamental, chiar unul dintre cele mai longevive plante, deoarece poate trai pana la 600 de ani.
In scop terapeutic, se folosesc radacinile, coaja si frunzele, din care se prepara infuzii, decocturi sau tincturi.
Cismirul are in componenta sa substante active importante, vitamine (vitamina C, in primul rand), rasina, tanin si mai ales buxenina, o substanta rara cu o puternica actiune inhibitoare in dezvoltarea celulelor canceroase.
Cismir (buxus) – Indicatii terapeutice
Cismirul este recomandat in combaterea asteniei de primavara, in terapii privind ficatul, combate febra si actioneaza si ca sedativ, este indicat si in bolile de piele (eczeme), guta, reumatism (artrite reumatoide, reumatism cronic), hiperuricemie, parazitoze intestinale, insuficienta hepato-biliara, veruci, seboree, plagi infectate, icter. Totodata, preparatele obtinute din scoarta arbustului are efect imunostimulator, fiind utilizat ca tratament in clinicile din Franta pentru dependentii de droguri, dar si a celor infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Pacientii au aratat o imbunatatire considerabila a imunitatii si au inregistrat un plus de memorie si concentrare.
Cismirul si rolul sau in blocarea cancerului
Se pare ca cel mai important rol al acestei plante este acela de blocare a cancerului si totul se datoreaza continutului de buxeninei, o substanta care reuseste sa stopeze dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, cismirul nu numai ca actioneaza pe termen lung ca inhibitor al dezvoltarii formatiunilor maligne, dar confera si o stare rapida de bine pacientului bolnav de cancer. Acest lucru este confirmat si de dr. Alexander Reinhardt. Cismirul este eficient in cazurile de cancer cu diferite localizări, inclusiv in cele de cancer in faze avansate (cancerul de piele, cancerul de vezica urinara si cancerul de colon).
Academiciamul Constantin Parvu, autorul enciclopediei “Universul Plantelor”, relateaza cazul unui barbat de 80 de ani, bolnav de cancer de colon, inoperabil, formatiunea maligna avand marimea unei portocale. Acesta s-a vindecat cu un macerat de frunze de Cimisir in alcool. De asemenea, mai exista si alti autori care mentioneaza efecte benefice in cazul nodulilor la san si a chisturilor ovariene.
Cismir – Metode de preparare
-Infuzie de cimisir – se prepara dintr-o lingura de mladite uscate si maruntite la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute. Se beau cate 2 cani pe zi, indulcit cu miere. Acest remediu este eficient in tratarea afectiunilor hepatice, dar si in perioadele reci, cand imunitatea este scazuta, combate virusii si bacteriile, vitaminizeaza si intareste organismul, combate starile nervoase, si are efecte de calmant al nivelul sistemului nervos.
-Decoct de cimisir – se prepara dintr-o lingurita mladite uscate si maruntite de cismir, se fierbe 2 minute in 250 ml apa, apoi se lasa la infuzat timp de 5 minute. Acest preparat este folosit ca febrifug, in tratarea bolilor de ficat, in alopecie si mai ales in blocarea dezvoltarii tesuturilor afectate de ciroza. Extractul de mladite de cimisir se administreaza cate 1-2 ml de 3 ori pe zi, inainte de mese. In cazul cancerului durata si dozele sunt mai mari.
Atentie, dozele recomandate nu trebuie depasite, deoarece planta contine ciclobuxina, o substanta toxica care poate provoca paralizia centrilor respiratori.
10 plante care te ajuta sa ai dinti sanatosi si puternici
Gradini in stil baroc. Una superba, pentru inspiratie, gasesti chiar in Romania
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: