17.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Chimenul negru (Negrilica), o planta „medicament” ce lupta impotriva virusurilor

Chimenul negru, cunoscut si sub denumirea de negrilica sau Nigella sativa, este o planta cu proprietati medicinale remarcabile, cu o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala. Aceasta planta a captat atentia cercetatorilor si practicienilor din domeniul sanatatii datorita compozitiei sale unice si a potentialului sau de a lupta impotriva virusurilor.

Nigella sativa este originara din Europa de Est, are flori albe sau albastre si este mentionata in scrierile lui Hipocrate, despre care se zice ca are puterea de a vindeca aproape orice.

De regula, in scop terapeutic se folosesc preparatele pe baza de ulei extract din semintele plantei, iar acestea se pot gasi cu usurinta in farmaciile din toata tara, fiind accesibile ca pret si pot fi administrate atat la adulti, cat si la copii.

Fiind unul dintre cele mai vechi si mai puternice uleiuri pentru sanatate disponibile, exista un motiv bun pentru care a devenit un remediu pentru o gama larga de afectiuni.

Compozitie chimica si beneficii pentru sanatate:

Chimenul negru este bogat in substante active precum timochinona, carvone, tannine, si uleiuri esentiale. Aceasta combinatie de compusi confera plantei proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antivirale si imunomodulatoare. Timochinona, in special, este recunoscuta pentru capacitatea sa de a inhiba replicarea virusurilor si de a stimula sistemul imunitar.

Totodata, studiile au descoperit ca acesti antioxidanti au potentialul de a proteja impotriva daunelor celulare, ceea ce poate scad riscul de a dezvolta anumite boli, inclusiv boli de inima, boli neurodegenerative, boli autoimune, unele tipuri de cancer (pancreatic si de san), au abilitati antiinflamatorii care ajuta la combaterea durerii si a umflaturilor (simptome care apar la persoanele cu afectiuni precum artrita).

Chimenul negru, o planta care lupta impotriva virusurilor

-Lupta impotriva virusurilor:

Diverse studii au evidentiat eficacitatea chimenului negru in combaterea virusurilor. Timochinona prezenta in semintele de chimen negru a demonstrat activitate antivirala impotriva unor agenti patogeni, cum ar fi rinovirusul si virusul gripal. Mai mult, chimenul negru a fost asociat cu reducerea simptomelor infectiilor respiratorii, inclusiv a racelii comune.

Conform unei recenzii, semintele de chimen negru au inclusiv capacitatea de a intari functionarea sistemului imunitar, de a activa si de a suprima sistemul imunitar. In plus, exista dovezi ca anumiti compusi gasiti in semintele de negrilica au proprietati antibacteriene naturale, ceea ce le face utile pentru combaterea tulpinilor de bacterii care pot contribui la infectii precum bronsita, infectiile ale urechii si ale pielii si multe altele.

*Un studiu a constatat ca extractele luate din seminte de negrilica ar putea proteja impotriva MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilina), un tip periculos de bacterii care poate duce la infectii grave greu de controlat.

-Stimularea sistemului imunitar:

Chimenul negru nu doar inhiba virusurile, ci si sprijina sistemul imunitar, arata studiile. Compusul sau activ, timochinona, poate ajuta la cresterea productiei de celule imunitare si la intensificarea raspunsului imun la invazia virala. Acest aspect face din chimenul negru un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea afectiunilor virale.

Negrilica – Alte beneficii extrem de importante ale plantei minune

-Sustine sanatatea cardiovasculara

O meta-analiza din 2017 a gasit dovezi ca suplimentele cu chimen negru au proprietati hipotensive si proprietati diuretice care ajuta la gestionarea fluxului sanguin si a nivelului de lipide din sange. De asemenea, prezenta acizilor grasi, in special a acidului miristic, oleic, linoleic si palmitic, poate ajuta si la echilibrarea nivelurilor de colesterol din organism. Acest lucru poate scadea tensiunea arteriala si poate reduce riscul de ateroscleroza si accident vascular cerebral, arata studiile.

Tratează problemele de stomac

In mod traditional, semintele de negrilica au fost folosite pentru a ajuta la tratarea diareei, ulcerelor gastrice, a disfunctiei renale si a problemelor legate de ficat. De exemplu, unele studii sugereaza ca substantele din compozitia lor ar putea proteja impotriva toxicitatii hepatice si renale si pot sprijini sanatatea generala a intestinului datorita capacitatii sale de a lupta impotriva stresului oxidativ si inflamatie.

Vezi si: Pudra de ulm alunecos, unul dintre cele mai bune remedii pentru stomacul tau

-Calmarea pielii inflamate

Studiile au aratat ca uleiul din seminte de chimen negru pot ajuta la problemele comune ale pielii, cum ar fi acneea si eczema, datorita proprietatilor lor antibacteriene si antiinflamatorii. In plus, cercetarile arata ca acest ulei hidrateaza pielea, stimuleaza cresterea de noi celule sanatoase si chiar imbunatateste aspectul ridurilor si petelor.

-Potential anticancer

Intr-un studiu numit „Activitatile anticanceroase ale Nigella Sativa (Chimen negru)” de Dr. Asaduzzaman Khan si colab., arata ca semintele de chimen negru au compusi activi din punct de vedere farmacologic, cum ar fi timochinona. Acesti compusi sunt considerati a avea proprietati puternice antioxidante, anticancerigene si antimutagene (Journal of Ethnopharmacology 2010) (Sursa). Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare, deoarece cercetarea a descoperit proprietati potentiale de agent anticancer.

Moduri de administrare:

Chimenul negru poate fi consumat sub diferite forme, inclusiv uleiul extras din seminte, capsule, pudra sau seminte intregi. Uleiul de chimen negru este adesea utilizat in aromaterapie, dar si in amestecuri cu miere sau in bauturi calde pentru a maximiza beneficiile sale pentru sanatate.

*Semintele se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic, intr-un loc uscat si rece. Totodata, este indicat ca acestea sa fie folosite in maxim 6 luni, deoarece isi pierd proprietatile dupa aceasta perioada.

-Tipuri de suplimente si dozare:

  • Cauta capsule sau geluri moi care pot fi luate pe cale orala. De asemenea, se poate suplimenta si cu seminte intregi/crude, amestecandu-le cu miere sau apa.
  • Semintele de negrilica sunt folosite pentru a face ulei esential si tratamente topice care pot fi diluate si aplicate local pe par sau piele.

In cazul extractului de negrilica sau capsule, se incepe cu o doza intre 1-2 grame/zi. In studii s-a demonstrat ca aceasta cantitate aduce mbunatatiri semnificative ale anumitor markeri inflamatori, fara risc crescut de efecte secundare. In unele cazuri, pot fi utilizate doze de pana la 3 grame/zi, timp de 3 luni, dar cel mai bine este sa incepi cu o doza mica si sa cresti treptat.

In general, suplimentele sunt utilizate timp de aproximativ 4 pana la 12 saptamani o data.

In cazul in care folosesti ulei de negrilica, asigura-te mereu ca il diluezi cu cateva lingurite de ulei purtator, cum ar fi uleiul de nuca de cocos sau de migdale. Incepe prin a amesteca o picatura de ulei pur cu o lingura de ulei purtator (cateva picaturi de ulei pot fi adaugate la produsele de par sau in ceai).

Iata si alte recomandari de dozare daca alegi administrarea uleiului de seminte intern:

  • Pentru hipertensiune arteriala: 0,5–2 g pulbere de seminte negre pe zi, timp de pana la 12 saptamani sau 100–200 mg ulei de seminte de doua ori pe zi timp de 8 saptamani.
  • Pentru astm: 2 g de seminte macinate luate zilnic timp de 12 saptamani. De asemenea, 15 ml/kg de extract de seminte negre au fost folosite zilnic timp de 3 luni.

Avertisment si consult medical:

Desi chimenul negru prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, este important sa subliniem ca aceste informatii nu trebuie considerate ca sfaturi medicale. Inainte de a incepe un regim de suplimentare cu chimen negru, este intotdeauna recomandat sa discutati cu un profesionist in domeniul sanatatii.

Vezi si: Spilcuta, cea mai buna planta anti-migrena. Folosita din Antichitate ca „antinevralgic natural”

Vezi si: Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar. 8 optiuni pentru o viata sanatoasa

Vezi si: Alimente cu efect antiviral

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole