Nutritionistii recomanda evitarea dietelor ce nu contin suficienti carbohidrati. Este important de stiut ca proteinele si grasimile sunt necesare organismului nostru pentru productia de energie utilizata lent, iar rolul carbohidratilor este acela de a satisface necesitatile energetice imediate ale corpului.
Exista anumite alimente bogate in carbohidrati care nu sunt tocmai sanatoase, cum ar fi deserturile zaharoase, produsele de panificatie si alimentele procesate (ca chipsurile), deoarece duc la cresterea in greutate si senzatia de foamei, insa, cu toate acestea, specalistii sunt de parere ca un consum potrivit de carbohidrati poate fi benefic sanatatii noastre, acestia fiind sursa principala de energie a organismului.
Este bine de stiut ca exista si carbohidrati sanatosi. Carbohidratii sanatosi sunt cei care ne furnizeaza energia treptat, consumul lor fiind urmat de o eliberare lenta a glucozei in sange, iar pentru ca asimilarea lor sa fie lenta, carbohidratii (glucidele) trebuie sa fie complecsi (sa includa minimum 3 zaharuri legate), sa contina fibre si sa nu fie foarte concentrati.
Nutritionistii recomanda consumarea a 45-65% din necesarul de calorii zilnice din carbohidrati. De aceea, dintre alimentele uzuale care ne ofera carbohidrati sanatosi, cele mai sanatoase sunt urmatoarele:
1.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Orez brun
Orezul are este un aliment des consumat, datorita efectelor sale benefice. Acesta contine proteine, putine grasimi si carbohidrati, acestia din urma constituind cea mai mare parte a greutatii. O jumatate de ceasca cu orez brun gatit are 120 de calorii, 2 g fibre, 3 g proteine si 26 g carbohidrati sanatosi.
2.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Fasole
Desi are in compozitie multi carbohidrati, fasolea aduce cu sine proteine si fibre care ajuta la stimularea digestiei si la mentinerea in forma. Fasolea are un continut de 20g/100 g de carbohidrati.
3.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Cartofi
Cartofii dulci au multe beneficii pentru sanatate. Un singur cartof dulce contine 100 de calorii si aproximativ 25 g carbohidrati. De asemenea, trebuie sa stii ca si cartofii albi sunt sanatosi, atata timp cat sunt consumati cu moderatie. Cartofii albi contin 150 calorii, 33 g carbohidrati si 860 mg potasiu. In plus, cartofii sunt un amidon rezistent, ceea ce inseamna ca ajuta la digestie si reduc apetitul.
4.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Banane
Comparativ cu alte fructe, bananele contin mai putina apa, dar mai multi carbohidrati. O banana are in jur de 100 calorii si 26 g carbohidrati sanatosi. Acestea sunt bune pentru intestin, ofera energia de care ai nevoie intr-o zi si mentine pofta de mancare sub control, fiind foarte satioase.
5.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Mango
In comparatie cu chipsurile, trebuie sa stii ca un mango are carbohidrati mai buni pentru sanatatea ta. Este adevarat ca ambele iti dau energie pentru muschi si creier, dar numai mango este plin de nutrienti care lupta impotriva bolilor si iti dau energie pe termen lung. O portie de mango are peste 100% din necesarul de vitamina C zilnica, 25 g carbohidrati si mai mult de 1/3 din necesarul de vitamina A, la doar 100 de calorii.
6.Cele mai sanatoase surse de carbohidrati – Ovaz
Ovazul este un alt aliment care aduce beneficii organismului, un carbohidrat sanatos cu gust delicios care nu numai ca nu ingrasa, ci ajuta in curele de slabire. Doar o jumatate de ceasca cu ovaz contine 27 g carbohidrati sanatosi, 4 g fibre si 5 g proteine, fiind o optiune ideala pentru micul dejun.
Vezi si:
7 legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau
Care sunt cele mai bune proteine in alimentatie, atunci cand mergi la sala
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata, contine prea multe chimicale, iar daca miroase a altceva, dar nu a bors, atunci inseamna s-a contaminat cu o alta bacterie si trebuie aruncat tot si incercat din nou, insa un sfat bun este acela de a opari vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru. Ustile, nu sunt altceva decat taratele de grau de la fundul vasului. Vezi si: Cele mai sanatoase surse de carbohidrati. 6 alimente care iti energizeaza organismului […]