Trebuie sa stii ca o functionare corecta a vezicii biliare depinde in mare parte de alimentatie. Atunci cand aceasta nu functioneaza in parametri optimi, apar calculii biliari, formati din colesterol si saruri biliare cristalizate.
Principalele simptome de boala la vezica biliara sunt: durerea abdominala puternica in partea centrala dreapta a trunchiului, balonare, greata si varsaturi.
Trebuie sa stii ca preparatele din plante medicinale folosite pentru tonificarea vezicii biliare actioneaza prin efectul lor coleretic (stimuleaza secretiile celulei hepatice, crescand cantitatea de bila) si colagog (stimuleaza contractiile vezicii biliare). Iata care sunt cele mai eficiente plante pentru tonificarea vezicii biliare.
Plante medicinale pentru tonifierea vezicii biliare – Anghinare
Principiile active din anghinare, cinarina si acidul clorogenic, stimuleaza evacuarea vezicii biliare, prevenind aparitia crizelor biliare, dar si formarea calculilor biliari. Totodata, aceasta planta stimuleaza secretia de lichid biliar in cantitati suficiente si cu o compozitie adecvata, prevenind indigestiile si alte asemenea probleme. Tratamentul afectiunilor biliare cu anghinare se face in cure de lunga durata, minim 1 luna, timp in care se administreaza extractul, cate 150-300 mg luate cu 15 minute inainte de fiecare masa.
De la anghinare se folosesc frunzele, sub forma de pulbere (se ia cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, dupa masa), infuzie (cate 3 cani pe zi) si tinctura (cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa sau ceai).
Plante medicinale pentru tonifierea vezicii biliare – Sunatoare
Efectele terapeutice cele mai puternice le au varfurile sale inflorite, care contin tanin de natura catehica, cantitati mici de ulei volatil localizat in punctele transparente ale frunzei, glicozide flavonice ca hiperina, rutina, quercitrina, localizata in petale si in epiderma tulpinii si a frunzelor, o substanta coloranta (hipericina), localizata in punctele negre de pe suparafata plantei.
Infuzia de sunatoare se foloseste cu succes in colitele cronice si boli de ficat, deoarece influenteaza in bine starile inflamatorii si stimuleaza secretia si excretia de bila, de asemenea diminueaza spasmele la nivel abdominal, scade secretia gastrica, ajuta la o mai buna circulatie, deci provoaca vasodilatatie si are si un efect usor diuretic. Se beau cate 3 cani pe zi. Totodata, se poate administra de tinctura de sunatoare, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa sau ceai divers.
Plante medicinale pentru tonifierea vezicii biliare – Galbenele
Galbenelele au un efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia de bila si ajuta la varsarea ei in duoden, stimuland in acelasi timp digestia.
Se recomanda ceaiul de galbenele (cate 3 cesti pe zi) si tinctura de galbenele (cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate in putina apa sau ceai divers). Tratamentul se face pe o perioada de 3 saptamani.
Sfaturi utile
E bine sa stii ca unele alimente stimuleaza contractia veziculei biliare si pot declansa o colica biliara (grasimile de origine animala, tocatura, prajelile, alcoolul si dulciurile rafinate). Evitarea acestor produse poate preveni aparitia afectiunilor biliare.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Cele mai eficiente plante medicinale pentru tonifierea vezicii biliare […]