14.6 C
București
marți, octombrie 8, 2024

Cele mai eficiente metode naturale de gestionare a stresului si anxietatii

Stresul si anxietatea sunt probleme comune in societatea moderna, iar multi oameni cauta metode naturale de gestionare a acestor conditii. Potrivit cercetarilor, se pare ca in fiecare an, mai mult de 18% dintre adultii din Statele Unite sunt afectati de tulburari de anxietate.

Trebuie sa stii ca anxietatea si stresul sunt strans legate, dar nu sunt la fel: anxietatea este raspunsul organismului la stres – fie acut, fie cronic.

De regula, oamenii apeleaza la medicamente si terapie pentru a gestiona stresul si anxietatea, care pot fi, fara indoiala, un mijloc de tratament eficient si util. Totusi, aceste abordari nu functioneaza pentru toata lumea sau pot sa nu fie suficiente pentru a te ajuta sa faci fata anxietatii severe pe termen lung. Daca acesta este cazul, ai putea fi interesat de remedii naturale sigure si eficiente pentru stres si anxietate pe care le puteti incorpora in stilul tau de viata.

Iata cateva dintre cele mai eficiente metode naturale de reducere a stresului si anxietatii:

-Exercitiile fizice regulate:

Activitatea fizica moderata sau intensa, cum ar fi mersul in pas alert, alergatul, yoga sau inotul, poate elibera endorfinele, cunoscut si sub numele de „hormonii fericirii”. Aceste substante chimice naturale pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea nivelului de stres si anxietate.

Totodata, s-a demonstrat ca yoga are beneficii, intarind „conexiunea minte-corp”, imbunatatind modul in care oamenii simt despre corpul lor, ajutand cu somnul si controland anxietatea. De exemplu, o analiza a peste 35 de studii clinice care au testat efectele yoga asupra nivelului de stres si asupra sanatatii a constatat ca, in general, yoga ofera imbunatatiri semnificative ale diferitilor markeri de sanatate fizica si psihologica pentru majoritatea oamenilor.

-Tehnicile de respiratie si meditatia:

Practicarea exercitiilor de respiratie si a meditatiei regulate poate ajuta la relaxarea mintii si a corpului. Tehnicile de respiratie profunda si concentrata pot calma sistemul nervos si pot induce o stare de calm si relaxare. De asemenea, meditatia naturala pentru ameliorarea stresului si reducerea stresului bazata pe mindfulness sunt tipuri de tehnici mentale simple care sunt practicate timp de 10-15 minute o data sau de doua ori pe zi pentru a aduce mai multa „ constientizare ” si a reduce stresul sau anxietatea, arata unele studii.

Vezi si: Exercitii de respiratie care ajuta la combaterea stresului si anxietatii

-Contactul cu natura:

Petrecerea timpului in aer liber si in natura poate avea un efect calmant si de reducere a stresului. Plimbarile in natura, gradinaritul, picnicul sau pur si simplu petrecerea timpului intr-un parc pot ajuta la reconectarea cu mediul inconjurator si la eliberarea tensiunii.

De exemplu, o analiza a 14 studii a constatat ca petrecerea a doar 10 minute intr-un cadru natural poate ajuta la imbunatatirea markerilor psihologici si fiziologici ai bunastarii mentale, inclusiv a stresului si a fericirii percepute.

-Socializarea si suportul social:

Mentinerea unui cerc de prieteni si interactiunea sociala pot juca un rol important in gestionarea stresului si anxietatii. Conversatiile cu persoane de incredere, participarea la activitati in grup si sprijinul emotional pot ajuta la eliberarea emotiilor negative si la crearea unei retele de suport, arata un studiu efectuat in 2019 pe 163 de adulti tineri.

-Practicarea hobby-urilor si a activitatilor placute:

Dedica timp activitatilor care iti aduc bucurie si relaxare. Poate fi vorba de citit, desenat, ascultat muzica, gatit sau orice alta activitate care te relaxeaza si te face sa te simti bine. Concentrarea pe astfel de activitati poate distrage atentia de la grijile si tensiunile zilnice.

-Somnul adecvat:

Asigura-te ca dormi suficient si ai o rutina regulata de somn. Odihna adecvata este cruciala pentru regenerarea organismului si mentinerea unei stari de sanatate optime. Incearca sa creezi un mediu propice pentru somn, cu o temperatura confortabila, lumina redusa si lipsa zgomotelor perturbatoare.

Alimentatia echilibrata: O dieta bogata in nutrienti este esentiala

O dieta densa in nutrienti, cum ar fi vitaminele esentiale, oligomineralele, grasimile sanatoase, electrolitii, aminoacizii si antioxidantii ajuta creierul sa gestioneze mai bine stresul, beneficiind astfel intregul organism.

Unele dintre cele mai bogate alimente nutritive pentru ameliorarea naturala a stresului includ:

  • Alimente bogate in vitamine B: produse lactate, oua, carne de vita hranita cu iarba, peste salbatic, pasari de curte, drojdie de bere si legume cu frunze verzi.
  • Alimente bogate in calciu si magneziu: iaurt organic neindulcit, somon prins salbatic, fasole/leguminoase, legume cu frunze verzi, legume crucifere precum broccoli, avocado si nuci.
  • Alimente bogate in proteine
  • Grasimile sanatoase si acizii grasi omega-3: somon, sardine, nucile/semintele, avocado, uleiul de masline si uleiul de cocos.

Pe de alta parte, alimentele de evitat sunt:

  • Alimentele ambalate sau cu zahar
  • Prea mult alcool sau cofeina
  • Uleiurile vegetale rafinate

Vezi si: Cele mai bune calmante naturale pentru stres, nervi si insomnie

Vezi si: Hipertensiunea arteriala poate provoca stres si anxietate? Ce spun specialistii

Vezi si: Ce este presopunctura si cum te poate ajuta aceasta tehnica sa gestionezi stresul si anxietatea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole