In ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni au trecut la o dieta vegana sau vegetariana, iar alternativa de carne vegana a devenit tot mai populara. In loc sa se bazeze pe produse de carne, alimentele vegane folosesc proteine vegetale pentru a crea alternative satisfacatoare pentru carnea de origine animala.
Tot mai multi consumatori au inceput sa puna la indoiala consumul de carne si efectele pe care dietele noastre le au asupra animalelor, mediului si sanatatii noastre. Trebuie sa stii ca alternativele de carne ofera mai multe avantaje in comparatie cu carnea, iar versiunile vegane de burgeri, de exemplu, nu contin colesterol si, de obicei, contin mai putine calorii si mai putine grasimi decat burgerii similari preparati cu carne.
Asadar, daca tii post, daca vrei sa reduci consumul de carne, daca vrei sa salveti planeta sau sa adoptati o dieta vegana, exista cateva alternative de carne vegana care pot fi savurate intr-o varietate de mancaruri delicioase.
Iata cateva dintre cele mai bune alternative de carne vegana:
-Tofu
Tofu este facut din lapte de soia si are o textura usoara si delicata, fiind considerata o alternativa la carnea de pui. Poate fi gatit intr-o varietate de moduri, inclusiv prajit, copt sau fript. Tofu poate fi adaugat la salate, sandwich-uri, orez, paste si multe alte feluri de mancare. De asemenea, tofu este apreciat ca o sursa de proteine cu continut scazut de calorii.
-Tempeh
Tempeh este o mancare traditionala indoneziana, facut din boabe de soia fermentate si are o textura mai densa decat tofu, fiind similar productiei de branza. Are un gust puternic si poate fi gatit in feluri similare cu tofu. Tempeh este o sursa excelenta de proteine si fier.
-Seitan
Seitan este o alternativa de carne vegana facuta din gluten de grau. Are o textura elastica si o aroma bogata si poate fi folosit ca inlocuitor de carne de vita sau de porc, gatit in multe feluri, inclusiv prajit, copt sau fript.
-Nuci
Nucile sunt o alternativa excelenta de carne vegana intrucat sunt bogate in proteine si au o textura si un gust bogat. Acestea pot fi folosite in salate sau in diferite feluri de mancare.
-Mazare
Mazarea este o sursa excelenta de proteine si poate fi folosita ca inlocuitor de carne de vita sau de porc. Mazarea poate fi gatita intr-o varietate de moduri.
-Fasole neagra
Burgerii din fasole neagra sunt o alternativa populara, sanatoasa si delicioasa la produsele gata preparate si la mancarurile fast-food. Fasolea neagra este bogata in proteine si fibre. Cu cat fasolea este mai inchisa la culoare, cu atat contine mai multe antocianine, un colorant vegetal bogat in antioxidanti.
-Naut
Nautul ar trebui sa fie o parte integranta a oricarei diete datorita compozitiei sale nutritive benefice. Contin mai multe proteine decat multe tipuri de carne, este bogat in fier si are un continut de calciu similar cu cel al laptelui. In pus, nautul este bogat in fibre, este foarte satios si constituie ingredientul de baza in mai multe feluri de mancare, inclusiv falafel si hummus.
Vezi si: Banana, fructul mai hranitor decat cartoful si tot atat de hranitor ca si carnea
In general, alternativa de carne vegana poate fi o optiune sanatoasa si delicioasa pentru cei care doresc sa adopte o dieta vegana sau vegetariana.
Vezi si: Carnea rosie si carnea procesata cresc riscul de cancer? Iata ce spun studiile
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: